Grecia ridică treptat măsurile de izolare

grecia autostrada
Autostradă din Grecia

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat că începând de luni 4 mai vor fi ridicate progresiv măsurile de izolare decretate pentru a frâna răspândirea coronavirusului, cu deschiderea mai întâi a magazinelor mici şi a saloanelor de coafură şi a frizeriilor, relatează EFE.

De lunea viitoare grecii vor putea ieşi din casă fără a mai trimite mesaje cu text la 13033, un număr creat de guvern pentru a monitoriza fiecare cetăţean în perioada de izolare, şi să se reunească în grupuri de până la 10 persoane.

Relaxarea se va realiza în calupuri de două săptămâni pentru a putea evalua efectul luptei împotriva COVID-19 până la sfârşitul lunii iunie, când guvernul speră să se revină la normalitate şi a putea salva ceea ce a mai rămas din sezonul turistic de vară, marele motor al economiei elene.

În perioada de tranziţie până la relaxarea totală, utilizarea măştilor va fi obligatorie în spaţii închise cu mulţi oameni, precum magazinele sau transportul public.

De asemenea, angajaţii atât din sectorul public cât şi cel privat vor începe ziua de lucru decalat, la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţiile în transportul public.

În prima fază, libertatea de mişcare va fi limitată doar la deplasările în interiorul regiunii sau oraşului de rezidenţă, urmând ca deplasările în alte localităţi să fie amânate cel puţin încă două săptămâni.

Din 11 mai se vor deschide toate centrele comerciale, cu excepţia mall-urilor care îşi vor relua activitatea la 1 iunie.

Reîntoarcerea progresivă a copiilor la cursuri va începe pe 11 mai, începând cu clasele terminale, urmată progresiv de toţi elevii.

Bisericile vor fi deschise pentru rugăciunea individuală din 4 mai, dar vor fi interzise slujbele cu public până la 17 mai când vor putea fi reluate liturghiile, cu respectarea însă strictă a normelor sanitare.

Anunţul ridicării măsurilor de izolare vine după două luni de la confirmarea primei contagieri cu coronavirus în Grecia, care până acum însumează cel puţin 3.000 de cazuri şi 138 decese.

Sursa: Agerpres

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Turismul va pierde 450 de miliarde de dolari din cauza coronavirusului

Tue Apr 28 , 2020
Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) estimează că sosirile turiştilor străini ar putea scădea cu până la 30% anul acesta, la nivel mondial, ceea ce s-ar traduce printr-o pierdere de venituri de circa 450 miliarde dolari, relatează agenţia EFE. Secretarul general al OMT, georgianul Zurab Pololikashvili, a prezentat marţi aceste date […]