Grecia va deschide un consulat onorific la Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a primit astăzi vizita Excelenței-Sale Sofia Grammata, șefa misiunii diplomatice a Greciei în România. Ambasadoarea a fost însoțită de către Andy Liakopoulou, secretar I în cadrul Oficiului pentru relații economice și comerciale al Ambasadei.

Sofia Grammata a subliniat că principala sarcină a misiunii diplomatice a Greciei în România o reprezintă consolidarea relațiilor bilaterale româno-elene în domeniul economic și că, din această perspectivă, vizita la Constanța are o relevanță deosebită din perspectiva necesității dezvoltării relațiilor economice și comerciale ale orașului Constanța cu municipalități din Grecia și a consolidării investițiilor grecești în municipiu.

În acest context, ambasadoarea a anunțat că, în următoarele luni, va fi deschis la Constanța un consulat onorific al Greciei.

În momentul de față, potrivit datelor statistice, există cca 90 de firme, companii și societăți grecești înregistrate la Constanța, în numeroase domenii, precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante etc), construcții și reparații de nave, imobiliare etc., iar interesul firmelor grecești pentru Constanța este în creștere.

Primarul Vergil Chițac a salutat creșterea interesului firmelor și companiilor grecești pentru municipiul Constanța și a transmis întreaga disponibilitate a Primăriei municipiului pentru atragerea de investiții din Grecia. Acesta a subliniat că proiectul municipalității de creare a unui incubator de afaceri competitiv va stimula cooperarea economică a municipiului cu firme și companii românești și străine interesate în derularea unor proiecte de investiții în municipiu.

S-a apreciat că cele mai importante domenii în care pot avea loc dezvoltări semnificative ale relațiilor de colaborare la nivel municipal sunt turismul, sursele regenerabile de energie (în principal energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică), reciclarea deșeurilor și economia circulară, producția bio etc. Excelența-Sa doamna Sofia Grammata a prezentat experiența de care dispun municipalitățile din Grecia în aceste domenii.

Primarul Vergil Chițac a prezentat proiectele municipiului în aceste domenii și a subliniat necesitatea unor schimburi permanente și sistemice de experiență și bune practici între Constanța și partenerii săi municipali din Grecia. Acesta a apreciat că, în particular, își dorește o nouă dinamică a raporturilor de cooperare cu orașul Salonic (cu care Constanța are relații de înfrățire și cooperare încă din 1988); totodată, s-a exprimat interesul municipalității de stabilire a unor raporturi de colaborare cu alte municipalități din Grecia, în particular cu orașul-port Pireu. Sofia Grammata a precizat, în context, că principalul domeniu de cooperare la nivel local în perioada contemporană îl reprezintă turismul și și-a exprimat speranța că România, Grecia și Bulgaria își vor multiplica atât cooperările în acest domeniu, cât și, în sens mai larg, instrumentele de colaborare și de promovare, în această regiune a Europei, a valorilor, standardelor și intereselor Uniunii.

Totodată, a precizat că Grecia a ieșit din criza financiară, că deține o experiență considerabilă în domeniul absorbției fondurilor europene care poate fi transmisă altor țări interesate și că este interesată să continue trendul de consolidare a investițiilor grecești în România – „vom deveni unul dintre principalii investitori în România”, a anunțat șefa misiunii diplomatice a Greciei în România.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Imagini incredibile: viceprimarul comunei Cumpăna, surprins în timp ce aruncă gunoaie în câmp

joi iul. 15 , 2021
Viceprimarul comunei Cumpăna, Florin Neagu, PSD, a fost surprins în timp ce arunca gunoaie pe câmp. Cel care l-a surprins l-a întrebat de ce face acest gest. Viceprimarul a spus că nu este vorba de deșeuri, ci de pământ. I s-a amintit ce spune primărița Mariana Gâju recent despre aruncarea […]

V-ar putea interesa și: