Grefierii încep protestele, nemulțumiți că s-ar putea pensiona la 65 de ani

Având în vedere postarea de pe pagina de Facebook a prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă privind modificările pe care coaliția de guvernare dorește să le adopte cu privire la pensiile de serviciu, Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a transmis un comunicat de presă în care anunță măsuri de protest.

Vă invităm să-l citiți mai jos.

COMUNICAT DE PRESĂ

Aflăm din postarea prim-ministrului în exercițiu al României că ”pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”, precum și că ”pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani”.

Dorim să vă mulțumim, domnule prim-ministru, pe această cale, pentru respectul arătat importanței muncii unei categorii socio-profesionale care și-a sacrificat zi de zi viața și sănătatea pentru bunul mers al sistemului judiciar, subdimensionat din punctul de vedere al resursei umane și subfinanțat de ani de zile, iar dacă nu știați…:

În prezent, grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani, ca o recunoaștere a zecilor de ani în care și-au desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au.

Pensia de serviciu a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituție, pentru restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți cetățenești, interdicții prevăzute în cuprinsul art. 77 din această lege și din codul deontologic.

Funcția de grefier este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice şi a funcţiei de formator în cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri, salariul reprezentând singura sursă de venit!

Știați domnule prim-ministru că grefierii participă la competiții sportive și renunță să ridice premiile acordate pentru rezultatele obținute pentru că statutul special le interzice acest lucru?

În exercitarea profesiei sale, personalul de specialitate din instanțe și parchete trebuie să manifeste competenţă, imparţialitate şi celeritate, fiind obligat să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii justiţiabililor ori prestigiului justiţiei, să servească în mod loial autoritatea judecătorească, să nu dezvăluie sau să folosească pentru alte scopuri decât cele legate de exercitarea profesiei informaţiile obţinute pe parcursul desfăşurării activităţii profesionale, să se abţină de la orice atitudine care l-ar putea face vulnerabil la influenţe, nu poate pretinde sau primi cadouri ori servicii, privilegii sau avantaje, atât pentru sine, cât și pentru altul și nu îi este permis să acorde consultaţii juridice, încălcarea acestor interdicții atrâgând răspunderea disciplinară, civilă și chiar penală.

Rațiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru grefieri a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăți şi instituirea unor interdicții şi incompatibilități prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporțional cu activitățile specifice funcției – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiție alături de magistrați.

Se dorește modificarea condițiilor de pensionare și acordarea pensiei numai pe baza principiului contributivității?

Foarte bine! Însă atunci Statul Român trebuie:

– să adopte de urgență o propunere legislativă prin care să includă instanțele și parchetele în categoria locurilor în care personalul își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebite și recunoașterea categoriei noastre profesionale ca desfășurându-și activitatea în condiții deosebite, în accepțiunea legii nr. 127/2019;

– să acorde lunar o sumă compensatorie direct proporțională cu limitarea drepturilor prin menținerea interdicțiilor și a incompatibilităților, perioadă în care personalul nu poate să își sporească altfel veniturile și nu poate contribui suplimentar la sistemul de pensii, pentru a da posibilitatea categoriei noastre de personal să își plătească o pensie în sistemul privat;

– să elimine interdicțiile și incompatibilitățile și să adopte o măsură reparatorie pentru despăgubirea acestei categorii de personal pentru perioada în care i-au fost îngrădite și restrânse drepturile, respectiv perioada în care și-a desfășurat activitatea sub regimul interdicțiilor și incompatibilităților.

Pensia grefierilor are componentă contributivă!

Din evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1724 grefieri la finele anului 2021 și 1667 la finele anului 2022.

ARE LOC O SCĂDERE NATURALĂ, PRIN DECES, DE LA AN LA AN A NUMĂRULUI DE GREFIERI BENEFICIARI AI PENSIEI DE SERVICIU, respectiv cu 57 persoane în anul 2022 față de anul 2021 și cu 59 persoane față de anul 2020, iar creșterea vârstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă!

Speranța de viață a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală.

Curtea Constituțională a României a statuat deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicțiilor şi incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe şi parchete.

Or, modificarea acestui drept poate avea consecințe negative asupra tuturor cetățenilor care ajung să fie justițiabili, calitatea actului de justiție poate avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată.

Acest proiect de lege va ajunge la controlul de constituționalitate.

O nouă modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu, atât în viața activă, cât și după pensionare.

O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar – potrivit Constituției, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) ”una din cele trei puteri ale Statului Român”.

Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste și antisociale asumate de actuala guvernare.

Foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni ușoare, tâlhării sau chiar crime.

Să vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o să invocați din nou importanței muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Plătim gazul mai mult decât face, pentru că prețul plafonat e mai mare decât cel de pe piață

mar mai 30 , 2023
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul plafonat este, în prezent, mai mare cu 25% decât preţul pieţei la consumatorii casnici şi cu 38% mai mare la consumatorii non casnici, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Energia […]
gaze

V-ar putea interesa și: