Grigore Comănescu: „Abia acum s-a văzut câte hoții și probleme se ascund în spatele deciziilor lui Nicolae Matei, Florin Chelaru și ale altor instituții”

Grigore Comănescu, om de afaceri (sus), Nicolae Matei (jos, stânga) și Florin Chelaru

Curtea de Conturi a emis un raport devastator pentru Primăria Năvodari. Instituția a constatat 11 abateri grave comise de Primăria Năvodari în perioada 2012-2016.

Raportul a fost emis în septembrie 2017, dar a fost pus la dispoziția consilierilor locali de-abia la începutul lunii decembrie.

Una dintre abaterile cele mai grave constatate este că Primăria Năvodari nu a impozitat mai multe societăți comerciale. Practic, nu a întreprins nicio măsură pentru a încasa impozite și taxe locale cuvenite, bani cu care s-ar fi putut face lucruri frumoase pentru locuitorii orașului. Curtea de Conturi numește și firmele care au beneficiat de neobișnuita clemență autorităților locale: SC Matfish SRL, care exploatează amenajarea piscicolă Taşaul, adică peste 1.900 hectare, SC Cherhanaua Taşaul SRL și SC Delta Rompes SRL, care au restaurante pe malul lacului Tașaul.

De asemenea, primăria nu a impozitat șase operatori portuari din Portul Midia. Numai pentru aceste cazuri prezentate autoritățile locale ar fi trebuit să încaseze peste 300.000 de lei.

O altă abatere este că majoritatea hotelurilor, restaurantelor și barurilor nu aveau avize de funcționare, dar primăria a ignorat acest lucru. Astfel, dintr-un număr de 51 de societăți comerciale cu aceste obiecte de activitate, în perioada 2016-2017, numai 15 aveau autorizații și avize de funcționare, deși 22 au desfășurat activitate, lucru confirmat chiar de personalul Poliției Locale Năvodari, în urma unei inspecții pe teren la solicitarea echipei de audit. Oare de ce nu au avut aviz aceste firme, ne întrebăm retoric, evident. Primăria nu a încasat impozite nici de la mai mulți locuitori care aveau câte cinci bărci, de exemplu.

O foarte mare parte a raportului este dedicată măsurii abuzive a Primăriei Năvodari de instituire a unei taxe fiscale de peste 8.474.304 lei societății comerciale Somaco Construct SRL, care a consolidat o parte din malul lacului Siutghiol. Este vorba de o mică suprafață din fața unor vile în construcție, afectate de eroziune. Terenul pe care se construiau vilele a fost cumpărat de la o persoană fizică.

Primăria, prin Poliția Locală, a spus că este vorba despre o taxă pentru utilizarea temporară a locurilor publice, respectiv folosirea unei suprafețe de 3.723 mp din domeniul privat al orașului Năvodari și a 923 mp din domeniul public al orașului. De fapt, spune că firma a depozitat acolo materiale de construcții, când, de fapt, era clar vorba despre o lucrare de consolidare a malului, lucru recunoscut, în scris, de Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea – Litoral, cât și de experții Curții de Conturi, care au fost la fața locului și au făcut fotografii pentru dosar.

Curtea constată că taxa este discriminatorie. În analiza realizată se arată că o suprafață de teren învecinată cu cea despre care vorbim, de 4.756 mp, a fost vândută către Lascu Bros SRL. Ambele terenuri fac parte dintr-un lot de 11.000 mp care nu a făcut obiectul unei dezmembrări din suprafața totală a terenului înscris în domeniul privat al Primăriei Năvodari. Din datele primăriei (o hotărâre de consiliu din 2011) rezultă că terenul de aici valorează 220 lei/mp. Lasu Bros SRL a plătit, prin negociere directă, 87,5 lei/mp.

„Pe cale de consecință, se observă faptul că și dacă ar fi vândut terenul în cauză către Somaco Construct SRL nu s-ar fi plătit suma de 8.474.304 lei, pentru ocuparea temporară a unui loc public.”

În prezent, terenurile din zonă se vând cu prețuri cuprinse între 300 și 500 de euro metru pătrat.

Între timp, prin aplicarea accesoriilor, suma s-a dublat.

„Prin aplicarea unor măsuri discriminatorii, un agent economic este tratat diferit față de un altul care desfășoară aceeași activitate în aceeași zonă de interes turistic”, spun experții.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții constată că în cazul Somaco Construct SRL s-a luat măsura ca pentru ocuparea unui loc public să se plătească taxa de 3 lei/mp/zi, în condițiile în care, atunci când se aplică metoda concesionării, Primăria Năvodari încasează redevențe de la alți agenți economici în cuantum de 0,35 lei/mp/zi-0,85 lei/mp/an.

Concluzia raportului este fără echivoc:

„Prin comparație, observăm că un agent economic dobândește în proprietate un teren cu prețul de 87,5 lei/mp, în aceeași zonă de interes, în timp ce un alt agent economic, într-o zonă adiacentă, pentru utilizarea temporară a unui teren, plătește un preț de 1.800 lei/mp, de aproximativ 21 de ori mai mare decât dacă l-ar fi achiziționat”, spun experții Curții de Conturi.

În perioada când s-au petrecut aceste fapte, Primăria Năvodari era condusă de Nicolae Matei, PSD, fost președinte al Asociațiilor Orașelor din România, condamnat penal pentru dare de mită la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat condiționat după cinci luni, în februarie 2017.

Inspectorii Curții de Conturi spun că responsabil pentru abaterile constatate este Nicolae Matei.

„Auditorii publici externi nu au considerat necesar să solicite o notă de relații fostului primar, Nicolae Matei, deoarece în prezent acesta are calitatea de condamnat pentru o faptă penală, este inculpat într-un dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată și este cercetat penal într-un alt dosar de către Direcția Națională Anticorupție, în condițiile în care faptele pentru care acesta a fost condamnat și cercetat penal sunt similare cu cele constatate de echipa de control în acțiunea prezentă”, se arată în raport.

Actualul primar, Florin Chelaru, PSD, viceprimar în perioada lui Matei, spune că nu știa că zona consolidată de Somaco Construct, societate care aparține omului de afaceri Grigore Comănescu, era supusă eroziunii. A mai declarat auditorilor că nu știe de lucrările de consolidare realizate de firmă pentru că nu avea în atribuții direcția de urbanism. Întrebat dacă a mai fost calculată în sarcina unui agent economic o taxă pentru utilizarea temporară a domeniului public, pentru o perioadă de domeniul anilor, a spus:

„Nu am cunoștință”.

Referitor la tratamentul discriminatoriu între Somaco Construct SRL și Lascu Bros SRL, a spus: „Nu aveam atribuțiuni”. Auditorii au constatat că răspunsurile sale și ale altor angajați ai primăriei „nu au adus clarificări, ci, dimpotrivă, s-a preferat eschivarea în detrimentul formulării unor răspunsuri pertinente”.

„Mulțumesc Comisiei de Abuzuri a Senatului României, care a dat dispoziție Curții de Conturi să facă un control, după cinci ani. Abia acum s-a văzut partea corectă a ceea ce s-a întâmplat, câte hoții și probleme se ascund în spatele deciziilor lui Nicolae Matei și Florin Chelaru și ale celorlalți care au anchetat acest caz. Abia acum se vede că au fost ajutați de diverse persoane și instituții să mușamalizeze neregulile și în continuare se observă acest lucru”, a spus Grigore Comănescu, proprietarul SC Somaco Construct SRL, la solicitarea România liberă.

Acesta a mai precizat că ceea ce i s-a aplicat nu este o taxă fiscală, ci o amendă pentru un lucru pentru care mai fusese amendat, fapt interzis de lege. Întrebat de ce ar face acest lucru fostul primar împotriva sa, acesta a spus că primarul „așa era obișnuit. Așa a făcut și cu tabăra de copii, dar și în alte cazuri”.

Grigore Comănescu a mai spus că va organiza o conferință de presă în care va explica pe larg toate neregulile și abuzurile de până acum.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Impozitele pentru clădiri nerezidențiale și mașini hibride se modifică

Wed Dec 13 , 2017
Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018 a fost republicat, potrivit unui anunț făcut de Primăria Municipiului Constanţa şi Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local. Iată care sunt modificările: – Reducerea impozitului datorat pentru mijloacele de transport hibride de la 75% […]
spit ct