
Un nou termen în dosarul în care se cere desființarea deciziei de impunere în valoare de 8.474.000 lei, emisă de către Primăria Năvodari pentru firma Somaco Construct, în august 2012, a avut loc astăzi.
În fața instanței au apărut procurorul de caz, reprezentanții Somaco Construct, în frunte cu omul de afaceri Grigore Comănescu, și avocații care reprezintă Primăria Năvodari.
Aceștia au așteptat mai bine de patru ore până să ajungă în fața judecătorului. Ordinea de zi a fost plină.
Procuratura a cerut instanței desființarea acestei decizii de impunere, la fel ca și reprezentanții Somaco Construct. După o lungă așteptare, administratorul și proprietarul firmei a vorbit în fața instanței.
„Avem o viață destul grea cu alte probleme importante și nu trebuia să vin în fața instanței. Să știți că m-am săturat și nu pot să înțeleg. Toată lumea nu vrea să înțeleagă că este o greșeală totală, o greșeală pe care și un copil de numai câțiva anișori o poate înțelege. E foarte simplu: am cumpărat un teren de la privat. Am cumpărat cu patru fundații. A venit furtuna, apa a ajuns la fundație. Am fost la Apele Române și mi-au dat aprobare să consolidez. Au spus că ei nu au bani și mi-au dat în scris. Nu am făcut nimic fără să am o aprobare. Era vorba despre o urgență. Le-am spus că e bunul statului și nu pot să mi-l însușesc. În 2012 mi-au pus o taxă de două milioane de euro. Două milioane de euro este o sumă fantastic de mare. Nici combinatul (n.r. Petromidia), care are 440 de hectare, nu plătește atât. O taxă fiscală se pune când ți se prestează un serviciu. Nu am folosit acest teren.”, a explicat omul de afaceri.
La acest moment, avocata Primăriei Năvodari l-a întrerupt și a cerut vehement instanței să nu mai lase să fie vorbit.
„Obiectul dosarului este cu totul altul!”, a spus aceasta.
Judecătoarea l-a ascultat în continuare, dar l-a rugat să fie scurt.
„Uitați-vă la analiza comisiei pentru cercetarea abuzurilor și combaterea corupției a Senatului, cu participanți de la toate instituțiile statului. La un miliard de euro – cam aceasta este valoarea – e imposibil să nu se găsească un grup bine format care vrea să-și apere interesele. E inadmisibil ca într-un stat de drept să găsim așa ceva. Să acoperim furturi de un miliard de euro. Nu se poate așa ceva! De două milioane de euro, sau de cinci milioane de euro, cât s-au făcut până acum, vă rog să-mi dați voie să vorbesc, pentru că este dreptul meu de a mă apăra. Și este mai ales dreptul meu de proprietate. Mie trebuia să mi se respecte de la bun început dreptul de proprietate. E la mintea celui mai slab pregătit. Cum pot să fie trecute materiale de construcții în infrastructura terenului? Așa scrie. Se poate spune despre autostradă că este depozit de materiale de construcții?”, a mai punctat Grigore Comănescu.
Acesta a subliniat și că dosarele s-au întors de trei ori de la judecătorie pentru reanchetare.
Suma de un miliard de euro este o estimare bazată pe suprafața imensă de terenuri care a fost intabulată de Primăria Năvodari. Vorbim de peste 500 de hectare de teren intabulate ilegal, conform Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României.
La un alt proces, avocata Primăriei Năvodari a cerut ca cercetările referitoare la intabulările malurilor lacului Siutghiol să se facă și pentru Constanța și Ovidiu. O astfel de decizie ar deschise o adevărată cutie a Pandorei, în condițiile în care în multe locuri s-a construit până în buza lacului, adică în zona de protecție, care aparține exclusiv statului.
Preciză că membri ai Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României s-au deplasat la fața locului, să vadă despre ce e vorba. Concluzia, exprimată într-o ședință din data de 8 mai 2019, este clară:
„Comisia apreciază că orașul Năvodari nu deținea un titlu de proprietate valabil pentru a valorifica terenul riveran societății Somaco prin impunerea unei taxe locale cum este cea indicată în decizia de impunere din 14.08.2012, terenul în discuție fiind un teren de natură hidrotehnică ce aparține exclusiv domeniului public al statului”, se spune în documentul semnat de președintele comisiei, senator Ion Caracotă, și secretarul acesteia, Dan Lungu.
Comisia a explicat și modul cum s-a ajuns la această concluzie. În primul rând, din verificările Curții de Conturi, s-a constatat că Primăria Năvodari a emis o decizie de impunere fără număr, în data de 14.08.2012, către Somco Construct SRL, care a fost „calculată empiric”, fiind de 21 de ori mai mare decât prețul de vânzare al terenului și de peste 1.258 de ori mai mare decât valoarea redevenței! Mai mult, suma de 8.474.304 lei nu a fost inclusă în veniturile orașului Năvodari.
„Terenul pretins a fi ocupat de Somaco Construct aparține statului român și nicidecum orașului Năvodari, fiind reprezentat de malul lacului Siutghiol (zona de protecție) și de terenul de natură hidrotehnică”, spun membrii comisiei.
Mai mult, terenul, a fost intabulat abuziv în anul 2012, dar taxa aceasta de peste 8,4 milioane lei este aferentă perioadei 2010 – 2012, când această intabulare nici măcar nu exista.
Interesant este că s-a taxat și o alee de promenadă, care există nu mai în fața terenului deținut de Somaco Construct. Pe toată lungimea lacului, nu există altă. Cum se poate ajunge la ea? Numai pe apă sau cu elicopterul! Aleea aceasta de promenadă era însă, potrivit OCPI, sub apă. O alee de promendă subacvatică!

În prezent, taxa imputată societății Somaco se ridică la suma de 18.052.173,94, iar în procedura penală s-a stabilit, în mod definitiv, că decizia de impunere prin care a fost stabilită suma anterior menționată reprezintă elementul material al infracțiunii de fals intelectual în înscrisuri oficiale, dar și a faptului că răspunderea autorilor falsului a fost înlăturată de intervenirea prescripției penale.
Avocata Primăriei Năvodari a spus că societatea comercială a consolidat terenul, dar a efectuat și o plajă privată pe suprafața unității administrativ teritoriale.
„Această plajă privată pe care un privat și-a dorit să și-o facă pe un teren ce aparține UAT a fost sancționată, să spune, prin această decizie de impunere”, a spus avocata, citată de noi din memorie.
Decizia de impunere de 2.000.000 de euro pentru un teren de circa 3.700 mp este o „sancțiune, să spunem”.
Reprezentanții Somaco au precizat însă că terenul despre care vorbim a fost intabulat ilegal de către UAT Năvodari în vara anului 2012, iar decizia acesta de impunere se referă la perioada 2010 – primăvara lui 2012! Mai mult, date oficiale de la Cadastru arată negru pe alb că terenul era sub apă la acea dată, deci nu putea fi în proprietatea primăriei, ci numai a statului. Mai multe detalii despre acest lucru, AICI.
În dosarul de astăzi, instanța a rămas în pronunțare pentru finalul lunii mai.