Grupul Iulius, punte între Cluj și Constanța

Iulius Parc, în Cluj
Iulius Parc, în Cluj

Am comparat deseori în ultimii ani Constanța și Cluj-Napoca, iar la aproape fiecare capitol stăm mai prost decât clujenii. Transilvănenii au salarii mai mari, speranță de viață mai mare, investitori de calibru.

La cel puțin un capitol, însă, am ajuns egalii Clujului. Ba chiar i-am și depășit. Ne referim la marile investiții care vor schimba fața orașului.

Grupul IULIUS a anunțat două mari proiecte similare în Constanța și în Cluj.

Am urmărit recent un interviu al Oanei Diaconescu, Head of Leasing IULIUS, la ZF Centre Comerciale (îl puteți găsi AICI) din care am aflat amploarea unor astfel de proiecte și care este direcția lor.

Potrivit acesteia, Grupul IULIUS  dezvoltă la Cluj-Napoca un proiect mixed-use de regenerare urbană, în care va investi peste jumătate de miliard de euro. Acesta este amplasat pe fosta platformă Carbochim, după ce fabrica a fost relocată și modernizată, iar proiectul va fi operaţional la aproximativ trei ani de când dezvoltatorul va reuşi să obţină PUZ-ul.

„Acum avem toată atenţia concentrată spre dezvoltarea mixed-use, noul proiect anunţat pentru oraşul Cluj-Napoca, un proiect care trebuie să seteze din nou standardele atât în materie de concept, cât şi în materie de retail. Acolo, pe lângă faptul că vom avea cea mai mare suprafaţă de retail din România, peste 113.000 mp, venim cu concepte noi, ne concentrăm bineînţeles pe parc, pe grădini urbane, pentru că acestea au devenit deja o semnătură a grupului IULIUS în toate proiectele noastre”.

Proiectul din Cluj-Napoca va însemna o suprafaţă de peste 5 hectare de spaţii verzi, cu zone de promenadă pe malul Someşului, iar grupul a adus deja 600 de arbori care se află în proces de aclimatizare.

„Dorim să ne concentrăm foarte mult ca adresabilitate pe zona de familii cu copii. Acesta fiind un proiect regional, ne dorim şi vom veni în atenţia publicului cu propuneri inedite de petrecere a timpului liber în familie şi ne axăm foarte mult pe zona culturală, Clujul fiind un oraş extrem de efervescent în această zonă. Vom veni cu ancore în proiect în acest sens. De exemplu, vom aduce în prim plan o librărie fanion, cu o suprafaţă foarte generoasă şi un design spectaculos. Venim cu ancore de entertainment care se adresează întregii familii”.

„Ne concentrăm pe aducerea acestor ancore în premieră chiar şi pentru noi, pentru că nu le aveam în celelalte proiecte, care să se adreseze familiilor cu copii şi care să ancoreze foarte bine şi zona culturală. Pentru că acest proiect mixed-use din Cluj va face parte din viaţa comunităţii pe mai multe paliere, inclusiv pe zona culturală. Proiectele noastre au un impact semnificativ din punct de vedere al economiei şi impactul este pe foarte multe paliere, pornind de la sume semnificative care sunt direcţionate în bugetele locale şi de stat prin taxe şi impozite şi ajungând până la miile de locuri de muncă create. Numai proiectele IULIUS au generat până acum direct şi indirect peste 35.000 de locuri de muncă, din care 25.000 sunt în cele 15 clădiri de birouri construite de compania IULIUS”, a mai spus Oana Diaconescu.

Proiect mult mai mare la Constanța

Cum spuneam, IULUS a anunțat un proiect similar, mixed-use, la Constanța. Investiția despre care vorbim este însă mult mai mare, dată fiind suprafața terenului de aproape trei ori mai mare, astfel că și potențialul de dezvoltare al orașului va crește.

Proiectul a fost anunțat pe data de 14 septembrie 2023, când Oil Terminal S.A. și Iulius Real Estate S.R.L. au semnat un contract de parteneriat care prevede că un teren de 38 de hectare deținut de Oil Terminal S.A. și inactiv de peste 10 ani, care a găzduit în trecut spații de depozitare a produselor petroliere, va fi redat orașului și va fi transformat într-o zonă urbană sustenabilă și accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială și culturală a orașului Constanța. Investiția este estimată la peste 815 milioane de euro, iar proiectul  va deschide acea zonă pentru constănțeni și va integra grădini urbane, birouri, un nou concept de retail  și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității.

Ca parte a acestui parteneriat, IULIUS va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă.

„Constanța este noua noastră destinație, oraș cu un potențial major de creștere și capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunității locale un proiect deschis și util tuturor, cu grădini urbane și funcțiuni de relaxare, divertisment și culturale, dar și un hub de oportunități de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potențialul Constanței și avem expertiza și resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susțină orașul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale și să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înțelegând în profunzime nevoile și așteptările locuitorilor, așa cum am făcut și în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca”, a declarat Iulian Dascălu, Președintele companiei IULIUS.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Prefectura Constanța analizează de 134 de zile dacă e legal să deschizi restaurante și baruri în bloc fără acceptul locatarilor

mar nov. 21 , 2023
Pe 29 iunie 2023, consilierii municipali PNL, PSD și USR au votat o aberație pe care nu și-o permisese nici măcar Radu Mazăre, care a condus Constanța cu mână de fier și penal. La propunerea primarului Vergil Chițac, care locuiește la casă, în Eforie, au decis ca orice patron să-și […]
Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. Sursă foto: Facebook/SilviuIulianCoșa

V-ar putea interesa și: