Guvernul a anunțat că va majora masiv impozitele, președintele României susține că „vine în sprijinul economiei”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, azi, prima conferință de presă din ultimul an și trei luni. Deși Guvernul a prezentat modificări ale Codului Fiscal care aduc majorări masive de taxe și impozite (impozitul pentru dividende va crește cu 60%, cresc taxele pentru locuințe, scad deducerile, etc), șeful statului consideră că Guvernul face o treabă foarte bună și vine în sprijinul economiei.

Mai mult, Iohannis a precizat că Guvernul nu are în plan măsuri de austeritate pentru a combate o eventuală criză economică, pentru că „atunci când Europa a încercat să combată criza prin măsuri de austeritate, a dat greș”. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că povara crizei va cădea pe umerii firmelor și oamenilor de afaceri, nu a bugetarilor. Dacă primii nu vor putea rezista însă noilor biruri, toată economia va avea de suferit.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și dacă vorbim despre politică externă și despre politica de securitate a României pot să spun că au fost săptămâni foarte bune.
  • Dacă ne gândim doar la ultimele întâlniri mari care au avut loc săptămâna trecută summitul NATO de la Madrid și cu o săptămână înainte Consiliul European cred că ne amintim majoritatea cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România.
  • Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte implicat în politica europeană și în politica de securitate.
  • Românii sunt mai bine apărați, România este mai bine protejată și dacă ne uităm și la vecinătate faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat pentru a intra în UE ne dăm seama că și pe acest palier pentru Romînia evoluția a fost pozitivă. Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatele unei echipe mari.  Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.

Întrebări și răspunsuri

Jurnalist: Traversăm o perioadă dificilă. Ne confruntăm cu prețuri care au explodat, inflație, riscul să nu avem suficiente gaze. Se vorbește de criză economică, austeritate. Care sunt scenariile, măsurile pe care le luați în considerare? Există un scenariu al austerității?
Klaus Iohannis: Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.
Planul pe care îl avem este planul care a fost prezentat în repetate rânduri de Guvern. Este un plan care până acum a funcționat foarte bine. Guvernul pe de o parte alocă bani suficienți pentru investiții, dispunem și de fonduri europene substanțiale. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mai ușor de șocul creșterii prețurilor, mai ales la energie și la inflație. Acestea vor continua, vom avea în continuare investiții semnificative,  dar și pachete de sprijin acolo unde e nevoie. Situația este complexă,. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim.Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele.

Jurnalist: Ați avut poziții publice pentru independența justiției. Cum vedeți dvs. o sentință dată recent care vizează premierul prin care judecătorul motivează prin decizia de stabilitate la nivelul conducerii. O astfel de sentință mai respectă principiul separației puterilor?
Klaus Iohannis: Libertatea presei, independența justiției sunt elemente de bază într-o democrației. Cred în ele, le-am promovat și am reușit să ajungem în acest punct în care putem să spunem că presa este liberă. Una dintre aceste valori este independența justiției, drept pentru care v-ați aștepta să comentez această hotărâre nu o voi face deoarece nu am comentat niciodată hotărâri ale justiției. Principiul separației puterilor în stat e funcțional în România.

Jurnalist: Parlamentul a adoptat recent legea avertizorilor de integritate, o lege care a primit critici, a fost atacată la CCR, iar procurorul șef al Parchetului European a anunțat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de statul de drept. Cum vedeți situația?
Klaus Iohannis: Această situație este una în evoluție, parcursul legii nu s-a terminat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spațiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum la momentul când vorbim legea este la CCR pentru o analiză. A primit și un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și atunci voi uza de instrumentele de care dispune președintele. Pentru mine este foarte important ca această lege să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci și în spiritul legii. Orice altă discuție a prematură. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună.

Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații de presă în ultima perioadă, inclusiv la summitul NATO de la Madrid, unde a răspuns și la întrebările jurnaliștilor.

Cu toate acestea, președintele Iohannis nu a mai susținut o conferință de presă în acest format, la Palatul Cotroceni, din 27 aprilie 2021.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Guvernul vrea să introducă o nouă categorie de personal în armată: „militarul voluntar în termen”

mar iul. 5 , 2022
Ministerul apărării naționale a postat marți, 5 iulie, pe pagina proprie de internet, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative […]

V-ar putea interesa și: