Guvernul a făcut o greșeală fundamentală: a crescut salariile bugetarilor, ceea ce va duce la creșterea inflației. Pensionarii vor avea cel mai mult de suferit

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că nu crede că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre anul acesta, şi că probabil vom încheia anul 2022 cu un 17% şi ceva, adică cu două puncte procentuale faţă de cât estima BNR.

Profesorul Cristian Păun a afirmat despre o inflaţie de 10 procente, că din punctul lui de vedere această poveste nu mai este valabilă, şi era valabilă în momentul în care Banca Naţională venise cu o prognoză, undeva la 15% începutul anului 2023, adică sfârşitul anului 2022.

”Aşteptăm datele pe decembrie dar deja noiembrie ne dă peste cap toate aceste calcule. În noiembrie aveam 16,7 % şi luna decembrie va mai adăuga puţin peste această cifră, deci probabil că încheiem anul 2022 cu un 17%, 17 şi ceva la sută, adică cu două puncte procentuale faţă de cât estima BNR”, a precizat Cristian Păun.

Profesorul universitar de la ASE a arătat că guvernul s-a bazat pe banda de jos a acestei variaţii, iar ”cea mai optimistă predicţie era începând cu 15%”.

”Nu mai e 15%, e 17% şi nu cred că merge să o luăm pe cea mai optimistă de acolo. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre anul acesta. Deja s-au făcut câteva mici erori, dacă nu fundamentale, se începe anul cu creşteri salariale în sectorul bugetar cu 10%. Părerea mea era că mai bine mergeam cu un 5% şi  celălalt 5% să fie dat după a doua jumătate a anului”. 

El a menţionat că ”principalul ajutor a fost cel al majorărilor, pensii, alocaţii, salariul minim. ”Guvernul pune toată povara aceasta a inflaţiei pe umerii pensionarilor, pentru că au crescut, dar inflaţia este mai mare”, a mai spus profesorul universitar.

”Aceste ajutoare care se acordă în economie, trebuie foarte bine ţintite şi trebuie cumpănite foarte bine pentru că pot declanşa acea spitală inflaţie – venituri sau inflaţie – salarii, creştem veniturile pentru că a crescut inflaţia”, a mai afirmat Cristian Păun. 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, după cel militar, care a fost suspendat șapte ani

lun ian. 9 , 2023
Suedia va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni premierul suedez Ulf Kristersson, citat de EFE și Agerpres. Acesta a spus la o conferinţă de presă că măsura face parte din […]

V-ar putea interesa și: