Guvernul a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Arafat: „Există semne că situaţia poate oricând să deterioreze”

raed arafat
Raed Arafat

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că în şedinţa CNSU a fost adoptată în unanimitate hotărârea de prelungire a stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie.

Potrivit lui Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aprobat în unanimitate următoarea Hotărâre:

  • Articolul 1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020;
  • Articolul 2 – Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17 iunie 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte din prezenta Hotărâre;
  • Articolul 3 – Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

El a adăugat că, faţă de situaţia existentă, s-a luat decizia de a face „un nou pas în relaxare” în conformitate cu decizia adoptată vineri în şedinţa de Guvern.

„Se ştie că se va permite desfăşurarea activităţilor în centrele comerciale de tip mall, sigur, cu excepţia cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness şi de aerobic, sigur, în condiţiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat Orban.

El a completat că, de asemenea, se reia activitatea în afterschool-uri, grădiniţe pe perioada verii, în condiţiile reglementate „prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Educaţiei şi ministrului Muncii.

„Se ştie că, odată cu încetarea şcolii, încetează măsura de sprijin pe care am adoptat-o prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate şcolile. Odată cu încetarea acestei forme de sprijin, toţi aceşti părinţi trebuie să se reîntoarcă în activitatea profesională, să-şi reia munca. Foarte mulţi părinţi au solicitat, neavând posibilitatea de a apela la alte soluţii în timpul în care sunt la serviciu, au apelat la redeschiderea acestor grădiniţe şi acestor tipuri de activităţi afterschool care se desfăşoară pe perioada verii. Aici, fiind vorba de copii, rugămintea mea este să fiţi foarte activi în verificarea respectării condiţiilor care au fost instituite prin ordin, aici nu ne jucăm cu sănătatea copiilor, toate regulile pe care le-am stabilit prin intermediul reglementărilor trebuie respectate de cei care desfăşoară astfel de activităţi pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste servicii”, a transmis Orban.

Prim-ministrul şi-a exprimat convingerea că şi părinţii vor vedea condiţiile din diferitele structuri, entităţi care oferă servicii de tip afterschool şi vor decide ca atare.

În cadrul CNSU, s-a luat, printre altele, şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor, a informat Ludovic Orban.

„Aici aş vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru oficierea de botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane, la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au prezentat corect adevărul. Decizia, propunerea formulată de CNSU este aceea de a permite oficierea slujbelor şi în spaţii închise, în interiorul bisericilor, şi în afara bisericilor. Bisericile fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condiţiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, cu secretarul de stat de la Departamentul de Culte şi cu ministrul Afacerilor Interne va fi un număr redus de credincioşi care vor putea asista la slujbă din interiorul bisericii. Din acest motiv, oficierea slujbelor se va face, atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor”, a explicat Orban.

El a precizat că, în acest caz, vor trebui stipulate foarte clar regulile, în special cele de distanţare fizică şi protecţie sanitară – purtatul măştii de către cei care sunt în interiorul bisericii.

„De asemenea, regulile de dezinfectare a spaţiilor comune, astfel încât să reducem la maximum posibil riscul de transmitere a virusului”, a afirmat premierul Orban.

Totodată, prim-ministrul a răspuns şi criticilor conform cărora Guvernul „a dat drumul la păcănele”, dar a refuzat alte măsuri de relaxare.

„Jocurile de noroc nu sunt numai jocurile de pe slot machine, jocurile de noroc înseamnă casele de pariuri, înseamnă Loteria, înseamnă o serie de alte jocuri de noroc care se desfăşoară în baza legii. Ce nu înţeleg cei care ne critică, (…) este că deciziile pe care le-am luat privitoare la măsurile de relaxare graduale (…) au fost măsuri care au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic şi că am luat deciziile de deschidere acolo unde am considerat că riscul epidemiologic este mic sau chiar dacă există un risc epidemiologic, prin măsurile de protecţie care se instituie prin ordine comune, se poate asigura protejarea sănătăţii cetăţenilor”, a declarat Orban.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că măsurile de relaxare se iau cu păstrarea unor precauţii.

„Situaţia încă nu este la final, suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm”, a declarat Nelu Tătaru. La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că este necesară prelungirea stării de alertă pentru ca situaţia să fie gestionată mult mai eficient.

Nelu Tătaru a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern, că măsurile de relaxare se iau cu păstrarea unor precauţii.

„Luăm aceste decizii de relaxare în măsura în care putem avea şi nişte măsuri sau nişte precauţii în acest sens, putând interveni la un moment dat dacă există evoluţii nefavorabile. (…) Conştientizăm şi noi, ca şi Guvern, după cum credem că conştientizează şi populaţia, că situaţia încă nu este la final, suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viaţă cvasi-normală doar respectând aceste condiţii”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că există motive pentru prelungirea stării de alertă.

„A fost propusă prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi bineînţeles şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Există motive de ce am făcut acest lucru. După o analiză foarte amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi există semne că situaţia poate oricând să deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situţie mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştii, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii închise, purtatul măşti în transportul în comun”, a declarat Arafat.

”Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spitale”, am mai prcizat Arafat.

Întrebat care sunt motivele concrete pentru care este nevoie de prelungirea stării de alertă, Arafat a răspuns: ” În primul rând, pentru o coordonare unică naţională – să punem păstra centrul naţional de coordonare. Nu ne întoarcem la  stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă – pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua rapid decizia carantinării unor zone sau locaţii, distribuire de materiale şi echipamente, detaşare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situaţia mult mai eficient”.

Guvernul propune Parlamentului prelungirea stprii de alertă cu 30 de zile.
 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

31 milioane lei pentru grupuri sanitare în școli

mar iun. 16 , 2020
Guvernul Româniai a aprobat în ședința de astăzi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în […]

V-ar putea interesa și: