Guvernul îi dă dreptate consilierului local Tudorel Chesoi

Tudorel Chesoi sedinta consiliu local

Luna trecută, oamenii de afaceri din Constanța erau în pragul revoltei. Cine avea un PFA sau o firmă de apartament ar fi trebuit să plătească impozite imense, de ordinul zecilor de mii de lei. Până la 2% din valoarea imobilului, ca să fiu mai exact.

Reprezentanții IMM-urilor, ai medicilor, avocaților, notarilor, au ripostat. Pe plan local, singurul care a luat taurul de coarne a fost consilierul municipal PNȚCD Tudorel Chesoi, care a propus public reducerea masivă a acestei taxe, după ce a avut discuții atât cu constănțenii, cât și cu finanțiști.

Inițial părea că se bate cu morile de vânt. Nimeni nu credea că se mai poate schimba ceva, după ce cei de la SPIT propuseseră aceste taxe și ele intraseră în bugetul provizoriu.

Perseverent, Tudorel Chesoi a urmărit interesul constănțenilor și a reușit să inițieze un proiect de hotărâre pentru diminuarea acestor taxe, împreună cu primarul interimar Decebal Făgădău (cum a ajuns acesta să inițieze proiectul e o altă discuție).

Bun… Cei doi inițiază proiectul, consilierii îl votează, toată lumea e mulțumită.

Lucrurile nu se termină însă aici. Acum două zile, profit.ro aruncă bomba, pe surse: Noile norme prevăd că firmele și PFA de apartament plătesc impozit ca pentru locuință, chiar dacă au activitate la sediu.

Apare apoi explicația oficială, pe site-ul Ministerului de Finanțe:

“Pentru calcularea  impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457 (care prevede că impozitul se calculează capentru clădiri rezidențiale n.r.). În acest caz, proprietarul va depune declarația prevăzută la art. 495 lit. a) din Codul fiscal (declarația care se depune la direcțiile de taxe locale n.r.), conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finanțelor publice și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 4087/2069/2015, în care va completa informațiile de la secțiunea IV și nu va completa informațiile de la  Secțiunea V – VII, însoțită de declarația pe proprie răspundere a proprietarului sau a persoanei  împuternicite, după caz, prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică”, prevede proiectul.

La secțiunile V-VII din declarație se cer detalii privind desfășurarea activității și deducerea utilităților. Prevederea prin care completarea lor nu mai este necesară va scuti persoanele aflate în această situație să furnizeze documentele suplimentare cerute de direcțiile de taxe locale.

Totodată este clarificată sintagma cheltuieli cu utilitățile. Potrivit proiectului acestea sunt cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

Proiectul de norme urmează să fie aprobat până la sfârșitul acestei luni, conform declarațiilor ministrului de Finanțe, Anca Dragu.

Concluzia: Guvernul i-a dat dreptate consilierului local Tudorel Chesoi. Mai bine mai târziu decât niciodată.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nicolae Matei, primarul din Năvodari, merge la închisoare

vin feb. 19 , 2016
Curtea de Apel a pronunțat, astăzi, pedeapsa definitivă într-unul din dosarele primarului din Năvodari, Nicolae Matei. Acesta a fost condamnat la 1 an și jumătate de închisoare. În prima instanță, în decembrie 2014, Matei primise 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. ”În baza art.65 alin.2 cod penal anterior, […]

V-ar putea interesa și: