Guvernul nu vrea chinezi la centrala nucleară de la Cernavodă

centrala nucleara cernavoda

Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă se va extinde, dar acest lucru nu se va întâmpla cu bani sau implicare din partea Chinei, așa cum s-a discutat în ultimii ani.

Statul român va renunța la parteneriatul cu firma China General Nuclear Power Corporation, deținută de statul chinez. Parteneriatul este vechi de aproape cinci ani și prevede construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare”, a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.

Ludovic Orban a precizat că toate investițiile în domeniul energetic din România vor depinde de acum înainte de green deal, acordul verde european.

China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens.

Potrivit memorandumului, cele două părți ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineza va deține o participatie de cel putin 51% și care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

Citește mai mult în ConstantaFinanciara.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.