Guvernul s-a răzgândit și majorează salariile profesorilor, dar nu acoperă nici creșterea inflației

bacalaureat profesori

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, Ordonanţa care cuprinde îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi prorogarea pensiilor aleşilor local. Dacă iniţial proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate, în forma finală care a intrat în şedinţa de guvern de vineri a fost introdusă majorarea salariilor din educaţie.

Potrivit modificării aduse ordonanţei de uegenţă, ”prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.

Rata inflației pentru anul 2021 este estimată la 7,5 – 8%, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, salariile profesorilor vor fi mai mici.

Modificarea vine după ce, joi, trei federaţii sindicale din învăţământ au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi îngheţate, aşa cum prevedea proiectul de ordonanţă al Executivului.

„În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariaţii din învăţământ vor ieşi în stradă, pichetând sedille Executivului şi prefecturilor. Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”,au transmis aceştia într-un comunicat de presă.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Guvernul PNL – PSD taie banii cuveniți legal persoanelor persecutate etnic

Fri Dec 17 , 2021
Guvernul României taie de peste tot. A ajuns să taie și din drepturile legale ale persoanelor persecutate etnic. La nivelul județului Constanța vorbim despre circa 23.000 de oameni. Marea majoritate sunt urmași ai celor strămutați din Bulgaria. Guvernul nu vrea să le mai acorde niște compensații câștigate prin lege și […]