Guvernul schimbă regulile: câți bani vor primi refugiați ucraineni din România

Guvernul a aprobat în şedinţa din 25 septembrie 2024 o hotărâre prin care reglementează cuantumul şi condiţiile de acordare a sumelor forfetare pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Hotărârea pune în aplicare Ordonanţa de urgenţă 96/2024, prin care s-a creat un nou cadru normativ în domeniu.

„Actul normativ prevede perioada în care beneficiarilor le pot fi acordate sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la maxim 3 luni consecutive; sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie. De asemenea, se reduce cuantumul sumelor acordate beneficiarilor anteriori, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene, precum şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de la 750 lei la 500 lei/lună pentru persoana singură şi de la 2.000 lei 1.500 lei/lună pentru o familie”, se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.

Conform unei alte modificări, în cazul antepreşcolarilor şi preşcolarilor, condiţia de a fi înscrişi în grupe de studiu se consideră îndeplinită şi în situaţia în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învăţământ preuniversitar din care să rezulte că minorul nu poate fi înscris, din lipsa locurilor. Anterior, această posibilitate nu exista, menţionează sursa citată de Agerpres.

„În plus, se elimină verificările realizate prin intermediul sistemului informatic PatrimVen şi a Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Totodată, se stabileşte faptul că sumele rezultate din aplicarea HG nr. 368/2023 şi nevirate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se virează la data alocărilor bugetare cu această destinaţie”, se explică în comunicat.

Recomandări:

„Fugi din calea războiului, dar nu și a vecinilor violenți”: o ucraineancă hărțuită și cu mașina vandalizată în Năvodari de o vecină agresivă

În Năvodari, un locuitor din șapte este ucrainean. „Nu au unde să se mai întoarcă” VIDEO


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Descoperă Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – o oază de natură pe litoralul românesc

mie sept. 25 , 2024
Dacă te afli pe litoralul românesc, nu rata ocazia de a vizita Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, un obiectiv turistic spectaculos, deschis publicului din 1985. Aceasta este o destinație deosebită, potrivită pentru vizite în orice sezon, oferind o experiență fascinantă atât copiilor, cât și adulților. […]

V-ar putea interesa și: