Guvernul va lua Clujului 28 de milioane de euro în acest an. Primarul Boc reacționează public. Și Constanța pierde milioane. Primarul Făgădău tace

decebal fagadau emil boc
Acestea sunt fotografiile de profil de pe paginile oficiale de Facebook ale primarului din Cluj, Emil Boc (stânga), și din Constanța, Decebal Făgădău

Primăria Cluj va pierde, în acest an, circa 28 de milioane de euro, bani care se vor duce la Guvern, în loc să rămână în Cluj. Aproximativ aceeași sumă a fost pierdută și anul trecut, a anunțat primarul Emil Boc.

Primarul Emil Boc la Realitatea FM Cluj:

„În 2018 am pierdut 28 de milioane de euro. Anul acesta, din datele pe care le avem, se pare că vom pierde din nou în jur de 28 de milioane de euro. Nu este sigur dar este în pregătire, în sensul că nu am auzit de la Guvern niciun fel de modificare de atitudine, în sensul modificării cotelor care vor reveni municipiilor în urma adoptării bugetului. Dacă anul trecut trebuia să avem o cotă minimă de 65% din impozitul pe venit, am avut 43%, până la ora aceasta Guvernul nu a anunțat nimic… dacă vor menține aceeași repartizare vom pierde și anul acesta aproximativ 28 de milioane de euro. Vom cere Guvernului să respecte autonomia locală și dreptul administrațiilor locale de a-și folosi banii pe care-i merită pentru obiective de infrastructură și nu de a fi centralizați la București iar acolo să se repartizeze după criterii mai mult sau mai puțin cunoscute. Să sperăm că rațiunea va învinge”.

Și Primăria Constanța pierde, prin același mecanism, sume extrem de mari în defavoarea guvernului. La noi, lucrurile sunt mai grave, pentru că bugetul Constanței este de aproape două ori mai mic decât cel al Clujului. În ciuda acestui fapt, primarul Decebal Făgădău nu a anunțat niciodată public suma pe care o pierde Constanța. Probabil că nici nu o va face, din două motive. Pe de o parte, edilul consideră că municipiul Constanța este unul bogat, deci probabil câteva zeci de milioane de euro pierdute nu se simt. Pe de altă parte, guvernul este condus de PSD, partid din care Decebal Făgădău face parte. PSD Constanța și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea față de guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.