Guvernul va plafona și compensa prețurile la energie și gaze naturale. Cât vom plăti

Nicolae Ciucă. Sursă foto: Facebook/Guvernul României

Guvernul României va adopta, în această săptămână, măsurile la nivel naţional care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Soluţiile Executivului includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, a mai spus şeful Guvernului.

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii şi măsuri eficiente, de contracarare a creşterii preţurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanţe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al ţărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcţionat în perioada pandemiei şi care poate fi extins şi chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi. România va  cere realocarea  fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei româneşti, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor româneşti. Acest pachet trebuie să facă faţă provocărilor ridicate pe piaţa europeană şi să garanteze continuitate, stabilitate şi predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât şi populaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a vorbit despre măsurile pe care le va adopta Executivul pentru a reduce presiunea generată de facturile la energie şi gaze.

„La nivel naţional, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei româneşti, printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw. Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a explicat Ciucă.

Premierul a adăugat că Executivul este în discuţii cu Comisia Europeană pentru a continua şi în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei. Guvernul este alături de  cetăţeni şi de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică. Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi cu producătorii români de alimente, reprezentanţii reţelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile  noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii şi agricultorii noştri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a conchis Nicolae Ciucă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un subofițer român a decedat în Kosovo

mar mart. 15 , 2022
Plutonierul-adjutant Gabi-Victor Roman, aflat în misiune în Kosovo, a decedat, luni, 14 martie, din cauza unor afecțiuni medicale. În dimineața de 14 martie, subofițerul a acuzat stări de rău, însoțite de amețeli, fiind internat de urgență într-un spital din Priștina. Cu toate eforturile echipei de medici, subofițerul a decedat în seara […]
subofiter-decedat kosovo

V-ar putea interesa și: