Guvernul vrea ca plajele nou înființate ce nu pot fi închiriate să fie atribuite direct firmelor care au contracte de închiriere „în vecinătatea lor vestică”

lucrari-eroziune-plaje-1

Guvernul României propune, în ședința de joi, 28 aprilie, o ordonanță de urgență prin care, pentru sezonul turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre, suprafețele noi de plajă care nu sunt închiriate pot fi atribuite direct operatorilor economici.

„Prin derogare de la prevederile art. 333 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, suprafețele de plajă nou create, ca urmare a implementării proiectului „Reducerea eroziunii costiere”, suprafețe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.274/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

Ordonanța prevede că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare, operatorii economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a suprafețelor prevăzute la art. 1 pot transmite Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral o adresă, prin care solicită încheierea unui act adițional, în vederea utilizării suprafeței de plajă nou creată, prevăzută la art. 1.

Netransmiterea adresei în termenul de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență atrage decăderea acestora din dreptul de a beneficia de aplicarea acestor prevederi.

Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, după înregistrarea adresei, prin care solicită încheierea unui act adițional, în vederea utilizării suprafeței de plajă nou creată, prevăzută la art.1, este obligată să inițieze demersurile de încheiere a actelor adiționale.

Actele adiționale se încheie în termen de cel mult 20 zile de la expirarea termenului și prevăd în mod obligatoriu suprafața de plajă nou creată, valoarea chiriei aferente acestei suprafețe și durata de valabilitate a acestuia, fără a depăși perioada sezonului estival 2022.

Sumelor percepute din închirierea acestor suprafețe de către Administrația Națională „Apele Române“, potrivit alin. (1), reprezintă venituri proprii și se utilizează în scopuri de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ și calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plaja Mării Negre.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Opt motive pentru care ar fi bine să evitați litoralul românesc în vara aceasta

Thu Apr 28 , 2022
Da, știm, pandemia s-a terminat și de-abia așteptați o vacanță fără restricții, ca altădată. Dacă vreți să vă bucurați însă din plin de timpul vostru, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte de a veni, vara aceasta, pe litoralul românesc. Mai jos puteți afla opt dintre motive. […]