Haiduciile lui Valentin Vrabie. Apa era ieftină în Peștera pentru că primăria nu o plătea

vrabie

Fostul primar din Peștera, Valentin Vrabie, s-a lăudat de câte ori a putut că oferă apă ieftină locuitorilor. Și nu mințea. Apa era cam 1 leu metrul cub. Trec peste faptul că Direcția de Sănătate Publică a trimis o notificare prin care îi anunța pe locuitori că apa aceasta nu este potabilă, că trebuie să o fiarbă înainte să o bea și că gravidele și copiii până la 3 ani nu au voie să o consume nici fiartă. S-a scris despre asta.

Acum circa un an eram în biroul primarului din Medgidia, care a scos o foaie și un creion și mi-a făcut o schemă. Mi-a demonstrat că apa nu are cum să coste un leu. Apa costă. Pentru orice metru cub scos din pământ trebuie să plătești o redevență la Apele Române. Te costă angajații, energia, întreținerea conductelor și mai ales epurarea. În plus, nu ai voie să oferi apa decât ca un serviciu separat, printr-un operator specializat. La Peștera nu se întâmpla așa, se puteau ascunde costurile. Dovadă că, la Medgidia, Vrabie nu mai vorbește despre preluarea apei la primăriei, ci se gândește să o dea unor francezi cu probleme penale. L-am întrebat atunci pe Valentin Vrabie dacă sunt corecte calculele, dar m-a asigurat că prețul este corect.

Am descoperit astăzi, cu ajutorul informațiilor puse la dispoziție de partenerii noștri de la Vrăjitorul.eu, unul dintre ”secretele” prețului mic la apă. Pur și simplu, Primăria Peștera nu plătea apa scoasă din subsol, așa cum cere legea.

Dovada: Primăria Peștera a fost dată în judecată de Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru că nu plătea apa extrasă din subteran. Dosarul are numărul 46/118/2016. Pronunțarea dosarului a fost pe 23 martie 2016. Rețineți data: 23 martie. Peste numai 6 zile, pe 29 martie, Vrabie își dădea triumfător demisia din funcția de primar al Primăriei Peștera și spunea că aceasta nu mai are nicio datorie. De fapt, primăria este cuprinsă de un adevărat cancer al datoriilor, pe care o să vi-l dezvăluim treptat.

Revenind. Pe 23 martie, Tribunalul Constanța, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, admitea cererea formulată de SC ANAR ABADL SRL în contradictoriu cu Comuna Peştera și obliga primăria să plătească apa pe care a extras-o.

”Obligă pârâta să achite reclamantei sumele de 18.514,49 lei reprezentând contravaloare utilizare apă din subteran pentru populaţie şi 924,01 lei cu titlu de accesorii determinate potrivit Abonamentului de utilizare/exploatare a resurselor de apă nr. 935/2011.”

Două probleme se ridică de aici: 1. Apa era ieftină pentru că nimeni nu o plătea. 2. Comuna Peștera avea datorii, chiar foarte mari, dar Valentin Vrabie le ascundea, pentru că dorea să devină președintele Consiliului Județean Constanța sau măcar, ca soluție de compromis pentru ambițiile sale, primarul Medgidiei.

Nu i-am cerut primarului ALDE V. Vrabie un punct de vedere, pentru că un într-un om care te-a mințit în față nu mai poți avea încredere, nu-i așa? Îi stăm însă la dispoziție dacă dorește să formuleze un punct de vedere.

Închei cu un pariu: în curând, administrația din Peștera va fi nevoită să majoreze prețul la apă, pentru că actualul nivel nu este sustenabil. O știe și primarul ALDE, care vrea la Medgidia, pentru că este în campanie electorală pentru Gigi Chiru și Mircea Banias, un preț pe metru cub de 5,6 lei. Nici vorbă de 1 leu.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.