Halucinant: Ovidiu Cupșa, candidat AUR la Primăria Constanța, spune că depresia se tratează cu bătaie

Ovidiu Cupșa, liberal timp de 30 de ani, care a trecut recent în barca AUR pentru a candida la Primăria Constanța, a făcut recent declarații halucinante pe rețelele de socializare.

Într-un live pe Facebook, acesta a afirmat că o persoană care suferă de depresie „nu a luat destulă bătaie când era mic”.

Cupșa spune că pe vremea lui depresia se trata cu bătaie.

„Ca și aia, să dea primăria bani pentru depresivi, era un proiect din ăsta pe care l-a făcut cineva (un proiect al unui consilier local PSD, aprobat cu unanimitate de CL, pentru ca un anumit număr de ședințe de terapie ale constănțenilor cu afecțiuni medicale să fie decontate de primărie în baza unei recomandări a specialiștilor, n.red.). Domnule, dacă ești depresiv, trebuie să vină primăria să îți dea niște bani să nu mai fi depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic dacă… Știți că pe vremea noastră se trata depresia cu o bătaie. Acuma gata, toți sunt depresivi, și tinerii sunt depresivi, și toată lumea e… Doamne… sunt depresivi. Ia să vină primăria să îmi dea niște bani că sunt depresiv acuma, da?”, a fost comentariul lui Ovidiu Cupșa în live-ul făcut pe Facebook.

Cupșa este tată a patru copii. I-a prezentat pe scenă, la lansarea candidaturii. A fost căsătorit de două ori. În prezent este divorțat.

Crede și că „bătaia e ruptă din rai”

Ulterior, într-un comentariu pe Facebook, Cupșa și-a reiterat părerea despre bătaie: „Bătaia e ruptă din rai”. Declarațiile lui Cupșa sunt făcute în contextul în care România este campioană la violență domestică: Poliţiştii au intervenit, în anul 2023, la peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică sesizate, ocazie cu care au fost emise peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii, anunța în februarie Inspectoratul General al Poliției Române. Numărul faptelor penale din sfera violenței domestice a fost de 57.851 de infracţiuni în 2023, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022.

„Depresia există si este cea mai cruntă boală, invizibilă”

Cupșa făcea referire la Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor municipali PSD, care a depus în noiembrie 2022 proiectul de hotărâre „STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă.”

Proiectul răspunde unei nevoi urgente cu privire la efectele dezastruoase pe care le are depresia netratată asupra stării emoţionale şi fizice, asupra familiei și comunității, spune inițiatorul.

„Depresia există si este cea mai cruntă boală, invizibilă. Ultimele studii arată o creștere îngrijorătoare a persoanelor afectate de depresie. Acest număr este în creştere, de la an la an, recentele evenimente (pandemia, războiul, inflaţia) reprezentând factori de multiplicare şi de agravare a cazurilor. Efectele depresiei sunt multiple: creşte riscul de cancer, de deces al persoanelor diagnosticate cu cancer, de suicid, de demenţă, de atac de cord; creşte dependenţa de alcool şi droguri; determină hipertensiune arterială; provoacă insomnie şi oboseală cronică; slăbeşte sistemul imunitar; determină lipsa motivaţiei, concentrării, memoriei şi speranţei etc.”, spune Costin Răsăuțeanu.

Întrucât dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mintală este un drept fundamental al omului și include obligația nediscriminării; întrucât toate persoanele diagnosticate cu depresie trebuie să aibă acces la asistență medicală psihologică; întrucât accesul la serviciile de sănătate mintală este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții şi protejarea familiei, Grupul PSD propune şi susţine „Proiectul de hotărâre privind sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie”, prin acordarea de vouchere în valoare de 3.000 de lei, pentru şedinţe de psihoterapie.

V-ar putea interesa și: Depresie, autism, Alzheimer. Stresul crește incidența bolilor mintale

În țara noastră, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, numărul bolnavilor de depresie s-a #dublat în ultimii zece ani. Din păcate, România este una dintre ţările în care puţine persoane afectate de această boală ajung la medic, din cauza fricii de stigmatizare socială, lipsei de informaţii, orgoliului, ignoranţei sau lipsei banilor.

„Prezentul proiect oferă nu doar un sprijin financiar sub formă de vouchere pentru tratarea prin psihoterapie a bolnavilor diagnosticaţi cu depresie, ci si aducerea în spaţiul public a acestui subiect, pentru conştientizarea importanţei de a ne deschide către acceptarea tratamentului din partea specialiştilor, cât mai curând posibil, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieții, de a reduce incidenţa bolilor grave, de a proteja familia şi a susţine comunitatea. Aceste efecte erodează identitatea, relaţiile şi aptitudinile unei persoane. Studiile arată că mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu tulburare depresivă nu se mai pot achita de responsabilităţile profesionale sau personale. Ca urmare a multiplelor consecinţe asupra sănătăţii psihice şi fizice, depresia afectează nivelul de educație, productivitatea muncii şi potențialul de câștig, crescând șomajul și cheltuielile sociale.”, atrage atenția Costin Răsăuțeanu.

La nivel european, costurile asociate depresiei au fost estimate la peste 4% din PIB-ul ţărilor membre, conform raportului Comisiei Europene „Health at a Glance: Europe 2018”.

Având în vedere incidenţa mare a depresiei, trendul crescător al numărului de cazuri, consecinţele grave şi costurile ridicate, este necesară implicarea autorității locale pentru conştientizare, pentru susţinerea persoanelor afectate de depresie şi pentru profilaxia, astfel, a bolilor care apar sau se agravează în urma depresiei.

Femeile reprezintă categoria cea mai mare a persoanelor diagnosticate cu depresie, atât la nivel mondial, cât şi local: aproximativ 2/3. Iar din această categorie, mamele au nevoie, în primul rând, de suport, deoarece dezvoltarea copiilor depinde direct de starea de sănătate a mamei.

Mamele care suferă de depresie prenatală şi postnatală au nevoie de psihoterapie pentru tratament, deoarece pastilele pot afecta bebeluşii. Este o realitate de care se vorbește mult prea puțin la noi în țară – cum să fii depresivă, când ți s-a întâmplat cel mai frumos lucru din lume? Studiile şi statisticile privind acest subiect, la nivel mondial şi la nivel local, sunt îngrijorătoare.

Şi în rândul #tinerilor depresia este prezentă şi are consecinţe grave. Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în primul helpline antidepresiv din ţara noastră, DepreHUB, în 2021, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emoțional (44,4% dintre apelanți), pentru că se simțeau deprimați (33,3%), anxioși (27,8%) sau panicați (11,1 %), se confruntau cu dependențe (5,6%) sau ideație suicidară (5,6%).

Chiar și cu mult înainte de declanșarea pandemiei, rata ridicată a cazurilor de depresie în rândul tinerilor era îngrijorătoare: unul din cinci adolescenți risca să se confrunte cu o astfel de problemă (Mental Health Europe, “The 2022 European Mental Health Week: It is time to speak up to shape a brighter future for young people”).

Mai mult, majoritatea dintre cele 800.000 de persoane care se sinucid anual, la nivel mondial, sunt persoane tinere, iar automutilarea este cea de-a treia cauză care conduce la deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, cu rate mai mari înregistrate în rândul adolescentelor.

Privind persoanele vârstnice diagnosticate cu depresie, studiile au evidenţiat o creştere de 4 ori a ratei mortalităţii şi o creştere a incidenţei în ultimii ani, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Depresia constituie un factor de risc pentru demenţã. (Reekum et al., “Late-life depression as a possible predictor of dementia. Cross-sectional and short-term follow-up results”, 1999).

Depresia este una dintre cele mai grave afecțiuni, care face 800.000 de victime anual și care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, va fi una dintre principalele cauze de mortalitate începând cu anii 2030.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se strică vremea - anunțul meteorologilor

Dum mart. 24 , 2024
Meteorologii anunţă ploi, începând de duminică, în centrul, sudul şi estul ţării, în timp ce la munte precipitaţiile vor fi mixte, iar apoi se vor transforma în ninsoare. În vest şi nord-vest, se va semnala brumă. Totodată, 22 de judeţe, printre care și Constanța și Tulcea, se vor afla sub […]

V-ar putea interesa și: