Hașotti se luptă în instanță pentru pensia specială

Recent, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate în aceeași lună, scrie G4Media. Printre ei se regăsește și un fost parlamentar de Constanța: Puiu Hașotti. Fost lider PNL, fost USL-ist, fost ministru al Culturii, omul căruia Radu Mazăre îi spunea, amical, nea Puiu, omul care a participat la un miting în care a cerut eliberarea din închisoare a lui Nicolae Matei, fost primar PSD din Năvodari, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție.

Puiu Hașotti a fost deputat între 1996 și 2004 și senator între 2004 – 2016. Este fratele controversatului avocat Ionel Hașotti.

Puiu Hașotti nu este un om sărac. În 2016, când a depus ultima declarație de avere, avea două case, de 260 mp împreună, două mașini, peste 400.000 de lei și aproape 140.000 de euro la bancă, nu avea niciun fel de datorie. Soția obținea venituri și din pensie, și din închirierea unui spațiu.

În perioada 13-14 aprilie, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii speciale.

Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL).

”Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator în două mandate Ion Ariton. Când a fost întrebat despre cuantumul pensie sale, Ariton a închis discuția sub pretextul că se află într-o discuție.

Conform unei situații furnizate G4Media, în luna februarie, de Senat, pentru 96 de luni de mandat, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut.

“Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdicție. Eu am luat doar vreo 2 luni, în jur de 10.000 de lei pe lună, pentru trei mandate”, a declarat Victor Paul Dobre.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Citește și: Primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, vrea pensie specială, ca să i se redea „DEMNITATEA”


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cele mai frumoase atracții turistice din Constanța

vin apr. 16 , 2021
Indiferent de sezon, o mică escapadă de weekend este binevenită pentru fiecare dintre noi. Iar dacă tot se apropie sezonul cald, nu ar strica o vizită la malul Mării Negre. Unele persoane preferă o escapadă relaxantă. Totuși, din când în când este plăcut să vedem ce frumuseți ne oferă țara […]

V-ar putea interesa și: