Hocus-pocus la Cumpăna: oamenii plăteau, banii dispăreau. Ce NEREGULI a descoperit Curtea de Conturi

mariana gaju
Mariana Gâju, primărița din Cumpăna

Curtea de Conturi a realizat un audit al Primăriei Cumpăna, în perioada 23.10.2018 – 04.12.2018. Reprezentanții instituției au găsit mai multe nereguli, unele grave.

De exemplu, s-a constatat că oamenii plăteau diverse sume la primărie, dar că sumele era depuse cu întârziere sau nu erau depuse deloc în casieria centrală, sau că s-au acordat primele nelegale.

Iată, pe scurt, principalele nereguli:

  • Depunerea cu întârziere ori nedepunerea în casieria centrală a încasărilor efectuate la ghișeele Primăriei. Anularea de chitanțe, cu precădere chitanțe reprezentând autorizații de construire, care în urma verificării au fost identificate ca documente valide la dosarele reprezentând lucrările întocmite de serviciile din cadrul Primăriei. Prejudiciu: 385.000 lei.
  • Angajarea de cheltuieli nelegale reprezentând drepturi de personal de natura sporurilor și primelor acordate salariaților și persoanelor cu funcții de demnitate publică. Prejudiciu: 359.000 lei.
  • Plata nelegală a unor servicii de transport școlar, în zile în care nu s-a efectuat activitate didactică. Plata nelegală a unor servicii de transport persoane, fără a avea documente justificative, respectiv comenzi/referate de necesitate. Prejudiciu: 58.000 lei.
  • Nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea impozitului pe clădiri nerezidențiale deținute de unii contribuabili persoane fizice și juridice, a taxei pentru desfășurarea activității de transport călători, precum și a taxelor aferente spațiilor cu destinație medicală. Prejudiciu: 58.000 lei.
  • Neurmărirea, nestabilirea și neîncasarea impozitului pe clădiri precum și a taxei de regularizare pentru autorizațiile de construcții în cazul unor construcții noi edificate pe raza comunei. Prejudiciu: 7.000 lei.
  • Pentru serviciile de colectare și transport deșeuri menajere și deșeuri de pe domeniul public al comunei, entitatea a acceptat la plată în anul 2017 un tarif mai mare față de cel aprobat de Consiliul Local, efectuând plăți nejustificate în sumă de 15 mii lei, pentru care s-au calculat penalități de întârziere de 2 mii lei. Prejudiciu: 17.000 lei.
  • Neconstituirea și nevirarea la bugetul de stat a contribuției la fondul de handicap. Prejudiciu: 89.000 lei.
  • Nerespectarea obligației legale de virare a taxei de mediu la bugetul de stat pentru constituirea fondului de mediu, în sumă de 150 mii lei, la care s-au calculat penalități de 30 mii lei. Prejudiciu: 180.000 lei.
  • Nu s-au constituit și reținut garanții materiale/bănești persoanelor care îndeplinesc calitatea de gestionar, în cuantumul prevăzut de legislația în vigoare.

„Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenței contabile și a sistemelor de control intern.
Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.”, au precizat reprezentanții Curții de Conturi.

În total, prejudiciile constatate sunt de 830.000 de lei.

Documentul poate fi citit integral mai jos.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Filmul „ÎNTRE CHIN ȘI AMIN” intră în cinematografe din 4 octombrie

Wed Sep 25 , 2019
„ ÎNTRE CHIN ȘI AMIN ”, de Toma Enache,  filmul tribut adus celor care au cunoscut suferința în închisorile comuniste, va avea premiera de gală în data de 1 octombrie 2019, la CINEMA PRO, de la ora 19:00, urmând să fie lansat în cinematografele din București și din țară începând […]
Intre Chin si Amin Toma Enache