Horia Constantinescu, proiect de lege pentru încurajarea consumului de produse românești. Scrisoare deschisă către parlamentari DOCUMENT/VIDEO

Horia Constantinescu
Horia Constantinescu. Foto: Cristian Hagi

Horia Constantinescu, fost președinte al Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor în anul 2019, promovează un proiect de lege pentru încurajarea produselor românești.

Acesta le-a adresat o scrisoare deschisă parlamentarilor, cărora le cere sprijinul, indiferent de culoarea politică.

„Încă din anul 2018, am lucrat la un act normativ ce va putea oferi cu adevărat o șansă producătorilor români. Această propunere legislativă nu contravine regulamentelor europene, cele care au interzis ca 51 la sută dintre produsele noastre să fie obligatorii pe rafturile magazinelor!
Cu respect vă rog, să studiați prezentul act normativ și să ne gândim că, indiferent de culoarea dvs politică, această lege este în favoarea tuturor românilor!”

Horia Constantinescu

În expunerea de motive, fostul șef an ANPC spune că, având în vedere restrictiile europene de a emite acte normative de impunere a prezenței la raft cu prioritate a produselor românești, acest proiect legislativ are ca scop încurajarea consumului produselor românești în primul rând de către structurile de stat (unitati militare, spitale, cantine sociale, unitati de invatamant, penitenciare și altele asimilate acestora) care să achiziționeze numai bunuri de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești, fără a vătăma relațiile cu Uniunea Europeană, justificat inclusiv de necesitatea relansării economiei românești.

De asemenea, se are în vedere și situația nou creată de contaminare a omenirii cu COVID-19 și faptul că este un moment în care pare că fiecare țară trebuie să se gândească la economia proprie și la încurajarea producătorilor autohtoni, pentru a putea susține economia, este necasară implementarea urgentă a unui act normativ care să reglementeze achiziționarea de produse alimentare și nealimentare produse în România de către entitățile statului, altele decât operatorii economici, fapt ce conduce la dezvoltarea producătorilor români și la dezvolatrea economică a țării.

„Prin proiectul de lege se dorește ieşirea din criză și stimularea consumului intern din producţia proprie, crearea de locuri de munca, stimularea investitiilor, cultivarea spiritului antreprenorial și cresterea competitivitatii economiei romanesti.”, se mai spune în expunerea de motive.

Proiectul prevedere identificarea sau construirea unor antrepozite regionale, care vor avea ca atribuții achiziția de produse, la pret de producător, produse ce vor fi introduse în consumul întregii rețele de stat. Din aceste antrepozite, în funcție de sezonul de recoltare a legumelor/fructelor, de producția din zona respectivă, se vor face achiziții, la preț de producător, de către unitățile militare, spitale, cantine sociale, unitati de invatamant, penitenciare și altele asimilate acestora, prin ordonatorii de credite, având acces la acestea și consumatorii zonali.

Despre acest proiect (dar și despre altele), Horia Constantinescu a vorbit pe larg în emisiunea Realitatea locală de la Dobrogea TV, din 6 aprilie 2020. Emisiunea poate fi urmărită mai jos.


One comment

  • Desi nu simpatizez Individul numit Horia Constantinescu, trebuie sa recunosc ca IDEEA ESTE FOARTE BUNA.
    Numai PROMOVAND SI CUMPARAND PRODUSELE ROMANESTI O VOM DUCE MAI BINE!!!!
    Uitati- va la Francezi si German cat de nationalist sunt cand cumpar produse.
    Concluziile le trageti singuri!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.