Spitalul Județean de Urgență Constanța a primit astăzi un ventilator de suport respirator în valoare de 80.000 de lei, pentru secția de neonatologie. Fondurile pentru achiziționarea echipamentului au fost donate de cunoscutul tenisman Horia Tecău, originar din orașul Constanța, iar acţiunea face parte din seria de 21 de dotări anunţate de Salvaţi Copiii pentru 2015, ce vizează maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din întreaga ţară.
Aceasta este a treia donație din cadrul proiectului Salvați Copiii pentru reducerea mortalității infantile ce vizează județul Constanța. În 2013, organizația a oferit un incubator de terapie intensivă, iar anul trecut patru pulsoximetre, patru laringoscoape și consumabile în valoare totală de 68.000 de lei.
”Sunt foarte bucuros pentru că am crescut sănătos, că am avut parte de o educaţie bună şi de specialişti care m-au ajutat să ajung la nivelul la care sunt şi sunt foarte recunoscător tot timpul pentru acest lucru. La rândul meu, această recunoştinţă faţă de oamenii care m-au ajutat vreau să o răsplătesc cumva, să o dau înapoi. Există în viaţa unui om mai mult decât titluri, mai mult decât clasamente. Am interacţionat de multe ori cu copiii şi de atunci m-am concentrat către aceştia. […] Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă implic și să contribui la dotarea Spitalului Județean din orașul meu natal. Cauza susținută de Salvați Copiii m-a impresionat și nu am putut rămâne indiferent față de suferința acestor bebeluși. Pentru mine, copiii născuți prematur sunt campioni, sunt adevărați învingători în lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare, să aibă o șansă la o viață normală” , a declarat Horia Tecău, care a câștigat duminică Turneul Campionilor la tenis la dublu și a devenit numărul 1 mondial în clasamentul ATP.
„Pentru prematurii mici, cu vârsta gestațională sub 34 de săptămâni, ventilația mecanică este adesea măsura care garantează salvarea vieții nou-născutului. De aceea, o secție de Terapie Intensivă trebuie să dispună permanent de echipamente pentru ventilație mecanică în număr suficient și de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparatie cu o viață pierdută sau cu punerea în pericol a stării de sănătate a nou-născutului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii și domnului Horia Tecău, care au înțeles acest lucru și au ales să se implice în modernizarea și dotarea secției noastre, sprijinind astfel efortul permanent al medicilor și al conducerii spitalului.” – Dr. Livia Frățiman, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” Constanța
În Spitalul Județean de Urgență Constanța au avut loc anul trecut 3.363 de nașteri, dintre care 367 s-au întâmplat înainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitând terapie specifică. 546 dintre toti nou-născuții internați în Neonatologie (15.8%) au primit îngrijiri în Compartimentul de Terapie Intensivă al secției pentru o perioadă cuprinsă între 3 zile și 8 săptămâni. Rata de mortalitate infantilă în județul Constanța a fost în 2014 de 11,9 la mie, mai ridicată decât media națională.
„Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României. La Salvați Copiii, faptele sunt mai presus de cuvinte. Am reușit să dotăm până acum 58 de maternități cu echipamente vitale pentru salvarea vieților bebelușilor născuți prematur, convinși că împreună putem schimba statistici ale mortalității infantile care nu ne onorează. Îi mulțumim lui Horia Tecău pentru generozitate și pentru gestul lui de a sprijini cauza copiilor născuți prematuri, un gest pentru viață!”- Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România
Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, decât aveau în anii 1990, dar totul depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață. 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile slab dezvoltate, același procent, de 90% dintre acești copii, mor. (Raport WHO Born too soon, 2012).
În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul țărilor cu cele mai mari rate ale mortalității infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, față de media Uniunii Europene, de 3,7‰. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când rata mortalităţii infantile în România nu înregistrează nicio scădere, menținându-se la un nivel îngrijorător de mare.
În urmă cu trei ani, Salvați Copiii România a lansat programul național de dotare a maternităților și secțiilor de nou-născuți din întreaga țară. Până acum, am reușit echiparea a 58 de unități medicale, contribuind astfel la salvarea și îngrijirea în condiții mai bune a peste 18.000 de nou-născuți. Prin implicarea publicului larg în campaniile de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, donaţii online, donații SMS sau Direct Debit, dar şi prin sprijinul important al companiilor partenere, 1.300.000 de lei vor fi investiţi în acest an în Pitești, Brașov, București (2 maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Arad, Buzău, Timișoara (2 maternități), Vaslui și Cluj-Napoca.
Unul din zece copii din țara noastră se naşte înainte de termen. Pentru a supravieţui, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială și de echipamente performante. Ca să poată salva vieți aflate la început de drum, Salvați Copiii demarează astăzi noua etapă a campaniei de strângere de fonduri Un gest pentru o viață, adresată atât companiilor, cât si publicului larg, pentru dotarea maternităților din România.
Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ” sau direcționând 20% din impozitul pe profit către dotarea maternităților.