Horia Țuțuianu: „Suntem cu un pas mai aproape de restaurarea sitului arheologic Cetatea Histria”

La preluarea mandatului ca președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a promis că voi acorda un sprijin real în ceea ce privește salvarea patrimoniului cultural al județului Constanța.

„M-am ținut de cuvânt! Suntem cu un pas mai aproape de începerea unui alt proiect de restaurare – situl arheologic Cetatea Histria, pentru salvarea căruia Consiliul Județean Constanța a negociat și obținut, în cadrul ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Delta Dunării, alocarea a 10 milioane de euro (50.000.000 lei)!

Astăzi, am avut o ședință tehnică în vederea stabilirii ultimelor detalii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru proiectul „Restaurarea și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Histria“, un proiect extrem de dificil, dar foarte important și frumos.

Am mers la Cetatea Histria, unde m-am întâlnit cu proiectanții, responsabilul arheologic, reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu reprezentanții Direcției Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța.

Toți factorii implicați în salvarea și conservarea patrimoniului național vor avea întotdeauna sprijin din partea mea și a echipei Consiliului Județean Constanța.”, a spus acesta.

Muzeul Cetății Histria a avut anul trecut 16.716 vizitatori, din care numai 284 au fost străini.

Histria (Istros) este cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al Mării Negre. A fost întemeiată de locuitorii Miltetului (n oraș antic, situat pe coasta de vest a Anatoliei, a Turciei de astăzi) la 657–656 î.H. Situată odinioară într-un golf marin, astăzi lacul Sinoe, nu departe de gurile Dunării, fluviu de care și-a legat existența, cetatea histrienilor a contribuit decisiv timp de 14 veacuri la definirea unui spațiu de interculturalitate în nord-vestul Pontului Euxin.

Citește și:

Comorile Dobrogei: cetatea Histria, lupte de gladiatori și o biserică îngropată. Excursie de o zi FOTO VIDEO

Biserica rupestră din Dumbrăveni, o comoară a Dobrogei. De la loc sfânt la peșteră de tâlhari

Excursie de o zi în Dobrogea: istorie, artă, gastronomie


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident rutier mortal la Gura Dobrogei

mar aug. 11 , 2020
Un accident rutier mortal s-a produs marți după-amiază pe drumul dinspre Constanța și Tulcea, la Gura Dobrogei. Au intervin o autospeciala de stingere cu modul de descarcerare de la punctul temporar de stingere Cogealac, elicopterul SMURD si un echipaj SAJ. O persoana a murit. UPDATE. Accidentul s-a produs între un […]
accident mortal

V-ar putea interesa și: