Hotelierii de pe litoral se pregătesc să spună „Shalom!” pentru circa 2.500 de turiști israelieni

Imagine din conferința de presă. Foto: Constanța 100%

Se dă o ecuație cu trei cunoscute. Unu: Israelienilor le place să călătorească. 2. Își permit asta. 3. Israelienii iubesc România. Rezultatul acestei ecuații este că turiști din Israel ar trebui să vină în număr mare în România.

Din păcate, nu se întâmplă chiar așa. Două milioane de israelieni aleg anual litoralul turcesc, un milion Grecia, în timp ce, în 2022, în județul Constanța au fost numai 964, potrivit Direcției Județene de Statistică (și circa 150.000 în România, potrivit ambasadorului statului Israel în România, Reuven Azar). Mai mulți oameni luptă să schimbe acest lucru.

Pe 29 martie, Asociația Patronală RESTO Constanța si Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța au organizat o conferință de presă pentru a marca lansarea zborurilor charter  Tel Aviv – Constanța – Tel Aviv, operate de compania aeriană Hi Sky, pentru turoperatorul TLV Booking Agency, membru al Asociației Patronale RESTO Constanța.

La eveniment a participat Excelența Sa, Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România, Călin Cosar, președintele Camerei de Comerț Romania – Israel, Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului Constanța, Ionuț Bogdan Artagea, director general Aeroport Mihail Kogălniceanu, Corina Martin, secretar general Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din Romania si președinte de onoare RESTO Constanta, Meidan Butnaru, proprietar TLV Booking Agency, Lucian Tudose, președinte executiv RESTO, Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.

Evenimentul de azi reprezintă o gură de aer pentru turismul constănțean, care duce lipsă de turiști străini. Vor fi 11 zboruri charter, care vor începe la sfârșitul lunii iunie. Avionul este un Airbus 321 neo, cu o capacitate de 220 de locuri, așadar ne așteptăm la circa 2.500 de turiști din Israel. Majoritatea locurilor pentru august au fost deja vândute, spune Meidan Butnaru.

Sejurul mediul costă circa 900 de euro și include cazare, mic dejun și cină. Fiecare turist mai cheltuie însă în medie 100 de euro pe zi. Sejurul va fi de șapte zile, așa că vorbim despre circa 1,7 milioane euro care vor fi cheltuiți direct aici. Israelienilor le place să meargă la Delfinariu, de pildă (care este interzis acolo), să facă excursii în București, în Deltă. Cu siguranță că au pe ce cheltui banii aici.

Un zbor pe săptămână nu este mult, dar toți cei prezenți au fost optimiști și au declarat că speră să fie cel puțin două, anul viitor.

Este de remarcat prezența ambasadorului statului Israel la un eveniment care nu promova Israelul în rândul românilor, ci România în rândul israelienilor. Ba chiar a avut cuvinte frumoase despre Constanța și a găsit mai multe motive pentru care concetățenii săi ar trebui să ne viziteze. Mai jos puteți vedea un scurt interviu acordat presei din Constanța.

Rămâne o problemă: orașul este un șantier și va fi și anul acesta. Mai mult, va începe și reabilitarea bulevardului din stațiunea Mamaia, locul unde vor fi cazați israelienii (Mamaia și Mamaia Nord, în special în hotelurile Phoenicia deținute de Mohammad Murad). Va fi asta o problemă? Meidan Butnaru crede că nu. A adus mii de turiști până acum în România, pe litoral, chiar și când nu exista Autostrada Soarelui, și nimeni nu s-a plâns niciodată de infrastructură.

Mai e ceva, remarcat de Sorin Lucian Ionescu: în Constanța nu avem niciun restaurant cu mâncare kosher, care este din ce în ce mai gustată în Occident, în Franța, de exemplu. Desigur, cu cât vor veni mai mulți turiști, cu atât și infrastructura care le va fi pusă la dispoziție se va îmbunătăți, lucru remarcat și de ambasador.

Vă recomandăm și: Vergil Chițac, primarul Constanței: „Să vă așteptați ca anul viitor să fie și Mamaia demolată”

Încă un lucru pozitiv este că Aeroportul Mihail Kogălniceanu este unul sigur, lucru subliniat de directorul Artagea. Nu de pe orice aeroport din lume se poate zbura spre Israel, din motive de securitate. De pe Kogălniceanu se poate.

Corina Martin a subliniat și importanța promovării pe piața din Israel. Asociația Resto va propune două proiecte Organizației de Management a Destinației Constanța – Mamaia: realizarea de broșuri informative în ebraică și participarea la târgul de turism din Tel Aviv.  Cu o concurență acerbă, turism fără promovare nu se poate face.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Hotelierii de pe litoral se pregătesc să spună „Shalom!” pentru circa 2.500 de turiști israelieni

  1. clica lui mazare e inca la putere in turismul de pe lioral Asa ca nu va asteptati la renasterea turismului Cit e condus de corina sa nu sperati la numic bun Cine ii sprijina ? ei intre ei ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

S-a modificat taxa de stațiune în sudul litoralului. Cine va fi obligat să o plătească

mie mart. 29 , 2023
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, în ședința ordinară de marți, 28 martie 2023, mai multe proiecte de hotărâre cu caracter administrativ și social, dar și un proiect de hotărâre care se referă la taxa specială de stațiune. Astfel, începând din acest an, taxa de stațiune va fi percepută de […]
Statiunea-Saturn

V-ar putea interesa și: