Hotelul în care poți dormi cu capul în Elveția și cu picioarele în Franța

Foto: Arbezie Franco -Suisse / Facebook

Oaspeții unui hotel dintr-un cătun situat în munții Jura, care despart Franța de Elveția, pot trăi experiența inedită de a dormi în două țări diferite în același timp.

O mică afacere de familie, hotelul Arbez Franco-Suisse din localitatea La Cure se află chiar pe linia de graniţă dintre cele două țări, astfel că, în unele camere, turiștii pot dormi cu capul în Elveția și cu picioarele în Franța, relatează pentru CNN Miquel Ros, care a vizitat recent inedita atracție și s-a cazat chiar în una dintre camerele binaționale.

Această situație inedită a survenit în urma unui tratat din 1862 prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru ca francezii să poată controla un drum strategic din apropiere. Tratatul a inclus o prevedere conform căreia orice clădire de-a lungul graniței să rămână în picioare, explică Ros. Un antreprenor local a deschis un magazin și un bar, pentru a profita de schimbul transfrontalier, iar în 1921 a fost construit hotelul, jumătate într-o țară, jumătate în alta.

„Oglinzile și ferestrele nu sunt doar elemente decorative, ci și un simbol al conexiunii dintre lumile și realitățile adiacente”, spune Alexandre Peyro, managerul hotelului, care se află în familia lui de câteva generații.

De-a lungul timpului, situația aparte a hotelului a dat naștere mai multor complexități de natură legală. O astfel de întâmplare este sugerată de tabloul „Jucătorii de cărți” al lui Paul Cézanne, agățat chiar unde trece granița, care înfățișează doi bărbați jucând cărți. Incidentul a avut loc la hotel în anii 1920, când un ofițer vamal elvețian a amendat un grup de clienți de pe partea elvețiană prinși jucând cărți cu un pachet de cărți din Franța, pentru care nu au plătit taxe vamale.

Legea este lege și când vine vorba de meniu. De pildă, oaspeții de pe partea franceză a hotelului nu pot comanda brânza elvețiană numită tomme Vaudoise, ca urmare a unor reglementări europene stricte cu privire la produsele lactate nepasteurizate. De partea cealaltă, unele specialități franceze, cum sunt cârnații saucisse de Morteau, nu pot fi distribuite în Elveția.

Lucrurile sunt mai simple atunci când trebuie plătită factura, deoarece sunt acceptați atât euro, cât și franci elvețieni. 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vine iarna. Meteorologii anunță lapoviță, ninsoare și polei în Dobrogea

lun ian. 23 , 2023
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2023. Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că temperaturile revin la valorile normale pentru această perioadă. În Dobrogea, vremea se va răci accentuat încă din prima zi din interval, iar valorile de temperatură, deşi cu oscilaţii de […]

V-ar putea interesa și: