Hramul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”. Pandemia a schimbat obiceiul, dar nu și credința

biserica sibioara
În fiecare an, biserica este plină de hram. Anul acesta, din cauza pandemiei, a fost o excepție. Foto: Constanța 100%

În fiecare an, pe 30 ianuarie, în satul Sibioara, comuna Lumina, este sărbătoare. Întreaga comunitate participă la hramul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din localitate, alături de un sobor impresionant de preoți.

Au fost ani cu aproape 60 de preoți, în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Printre ei, și membri ai Coralei Armonia, unul din cele mai vestite și premiate coruri bisericești din lume.

Anul acesta, pandemia de coronavirus a schimbat obiceiul, dar nu și credința.

Slujba la care participa toată suflarea comunei, cu mic, cu mare (am văzut familii formate din copii, părinți și bunici) nu se va mai ține la fel. Nu se schimbă însă toate obiceiurile. Familia care a ctitorit biserica, Vasilica și Grigore Comănescu, a oferit pachete cu alimente familiilor din comună, așa cum face în fiecare an. Anul acesta au fost 120 de pachete.

„În fiecare an, suntem alături de oamenii din comunitate. Pentru noi, a devenit o tradiție să dăm o mână de ajutor de Crăciun, de Paște, de hramul bisericii. Încercăm, împreună cu preotul din sat, să îi ajutăm pe fiecare în parte, dar și să găsim soluții pentru dezvoltarea localității.”, ne-a spus Grigore Comănescu, om de afaceri.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ridicată de familia Comănescu în anul 2008, este una dintre cele mai frumoase din Dobrogea.

ÎPS Teodosie, în timpul unei slujbe la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Sibioara, în 2019. Foto: Constanța 100%

„Atât de frumoasă este această biserică încât nu-ți mai vine să pleci din ea. Satul acesta va dăinui mereu prin această biserică. Biserica aceasta îi va îndemna pe toți să caute mântuirea sufletului. Rugăm pe cei trei luminători să ne lumineze mintea, să ne întărească voința, să ne îmbogățească sfințirile noastre, și în fiecare zi să ne naștem, să ne ridicăm, să ne înălțăm, să ne bucurăm înaintea lui Dumnezeu, rugându-l pe Dumnezeu să rămână cu noi în viața cea vremelnică și ne ridice la bucuria de a dori viața cea veșnică, și noi să fim necontenit în urcuș către Dumnezeu, cu sufletul, cu credința, cu nădejdea și cu dragostea”, spunea IPS Teodosie, la slujba de acum doi ani.

Mai jos puteți vedea imagini de la slujba din 2019.

Viețile sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți la 30 ianuarie.

Acești trei sfinţi pe care Biserica îi cinstește împreună au fost mari apărători ai dreptei credinţe, au avut multă dragoste de Biserică şi o mare grijă faţă de cei săraci.

În jurul Sfinţilor Trei Ierarhi, în timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), s-au iscat controverse aprige privind întâietatea unuia sau a altuia. Reprezentanţii celor trei facţiuni, care se numeau Ioaniteni, alţii Vasiliteni, iar alţii Grigoriteni, stârneau multe controverse, fiecare susţinând pe câte unul dintre ei în detrimentul celorlalţi doi.

Pentru aceea, după câţiva ani, s-au arătat sfinţii ierarhi, nu în vis, ci chiar în fiinţă, lui Ioan, mitropolitul cetăţii Evhaitenilor. Şi toţi trei i-au spus că, aşa precum vede, ei sunt la fel în faţa lui Dumnezeu: “Deci, sculându-te, porunceşte acelora care se separă, sfădindu-se, să nu se despartă, luptându-se pentru noi, căci pentru aceasta şi noi ne-am sârguit cât am fost vii, şi după mutarea noastră, ca să împăcăm lumea şi să o aducem într-o unire. Deci, împreunându-ne într-o zi, când ţi se va părea ţie că este de cuviinţă, fă nouă praznic cuviincios” (Vieţile Sfinţilor).

Disputele au fost stinse astfel în chip minunat, ajungându-se la stabilirea unui praznic împreună a celor Trei Sfinţi Ierarhi, ca unii care sunt în egală măsură bineplăcuţi lui Dumnezeu şi deopotrivă de vrednici să fie cinstiţi de credincioşi.

În cursul anului bisericesc, pomenirea fiecăruia dintre ei se face pentru Sfântul Vasile la 1 ianuarie, pentru Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar pentru Sfântul Ioan Gura de Aur la 13 noiembrie şi la 27 ianuarie. În această zi se sărbătoreşte lucrarea lor făcută în folosul Bisericii.

Toţi cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit “veacul de aur” al creştinătăţii, s-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă. Toţi trei au studiat la cele mai vestite şcoli ale vremii şi au fost ridicaţi prin voia lui Dumnezeu la treapta arhieriei, pentru a răspândi de acolo, cu şi mai multă putere, lumina adevărului dumnezeiesc, dovedindu-se a fi vrednici păstori ai credincioşilor lor.

Au fost deopotrivă mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă şi, mai mult decât atât, au luptat, prin cuvânt şi prin scris, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi a credinţelor deşarte. Au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, alcătuind diverse cântări şi rugăciuni. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.

Despre Sfântul Ioan Gură de Aur se arată că a întrecut pe toţi filosofii în cuvinte şi mai ales în iscusinţa, înlesnirea şi frumuseţea vorbirii; şi atât de bine a tâlcuit dumnezeiasca Scriptură şi a săvârşit propovăduirea evanghelică, încât, dacă n-ar fi fost acest Sfânt, “ar fi fost de trebuinţă să mai vină încă o dată pe pământ Stăpânul Hristos” (“Vieţile Sfinţilor”).

Faptele sale bune atât de mult l-au înălţat, încât pe toţi i-a întrecut, fiind izvor al milosteniei şi al dragostei. A trăit 63 de ani, fiind ierarh al Bisericii lui Hristos şase ani. S-a săvârşit în Comane, surghiunit de împărăteasa Eudoxia.

Sfântul Vasile cel Mare a întrecut mult în cuvinte, nu numai pe cei din vremea lui, ci şi pe cei vechi; a studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei. A ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei, la vârsta de 37 de ani, şi a păstorit Biserica opt ani; apoi, s-a dus către Domnul, aflat în fruntea arhiepiscopiei sale.

Ca întâistătător al scaunului din Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi: spitale, azile, ospătării, şcoli şi altele.

Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu sau Teologul a păstorit Biserica Constantinopolului 12 ani şi a trăit 80 de ani. Se spune despre Sfântul Grigorie că atunci când s-a făcut patriarh a găsit în cetate numai o biserică a drept-credincioşilor, iar când a părăsit scaunul, a lăsat numai una eretică.

A mers de la Constantinopol la Arianz, moşia sa, unde, cugetând pururea la Dumnezeu şi făcându-se cu totul strălucită oglindă a Lui, s-a sfârşit cu pace.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.