VIDEO Iadul geopolitic ar putea intra în România prin Dobrogea

Dorin Popescu (stânga), președintele Asociației Casa Mării Negre, în platoul Dobrogea TV

„Dobrogea poate fi poarta prin care iadul geopolitic ar putea intra în România”.

Afirmația îi aparține unui expert în politică externă, Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre și ex-diplomat și a fost făcută în cadrul emisiunii „Realitatea locală” din 27 noiembrie, difuzată de Dobrogea TV.

Emisiunea a avut două puncte de plecare. Primul, incidentul diplomatic surprins în exclusivitate de Dobrogea TV: Abigail Rupp, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la București, a fost dată jos de pe o scenă, din Constanța, și nu a fost lăsată să vorbească de către consulul Republicii Turcia în Constanța. Al doilea, o declarație tulburătoare a generalului (r) american Ben Hodges, comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR) între anii 2014 și 2017, care crede că următorul cel mai probabil conflict NATO-Rusia ar putea avea loc la Marea Neagră.

„Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spaţiu, unde noi (NATO) suntem în situaţie de rivalitate (cu Rusia)”.

Generalul (r) Ben Hodges

Dorin Popescu a început analiza de la primul subiect, a realizat o fotografie a momentului în zona extinsă a Mării Negre, insistând pe starea de fapt din Turcia și Republica Moldova, a vorbit apoi despre Dobrogea și atuurile, dar și vulnerabilitățile sale, oferind și soluții.

„După ce a fost poarta comercială de deschidere a României către lume, de intrare a pozitivităților lumii, a culturii și economiei lumii, Dobrogea, ușa noastră de acces către Marea Neagră și, deopotrivă, ușa de acces a Mării Negre către România, poate fi spațiul prin care tot acest iad geopolitic de care discutăm – deocamdată doar discutăm – ar putea să intre în România. Dobrogea ar putea fi poarta de intrare în România a unui conflict: militar, hibrid, deschis, mixt, combinat, contemporan…”

Dorin Popescu

Dorin Popescu spune că România are soluții pentru a contracara aceste pericole.

„Trebuie elaborate și implementate proiecte solide de dezvoltare a infrastructurii și de modernizare a regiunii Dobrogea. Conflictele, de regulă, găsesc și se exprimă prioritar în spații sărace din punct de vedere economic sau în spații turbulente din punct de vedere al relațiilor interetnice. Trebuie să evităm ca Dobrogea să devină sau să rămână spațiul sărac din punct de vedere socio-economic, spațiul fără proiecții proprii de dezvoltare a infrastructurii și un spațiu în care actualul model de conviețuire să fie tulburat”, a mai spus Dorin Popescu.

Unul dintre subiectele discutate a fost și extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu.

„Consolidare prezenței politice, economice americane pe teritoriul României, prioritar în Dobrogea, este binevenită.”, a punctat președintele Asociației Casa Mării Negre.

Dacă vreți să înțelegeți puțin mai bine regiunea în care trăim, vă invit să urmăriți întreaga emisiune.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

După tochitură de Ziua Dobrogei, iahnie cu cârnați, de Ziua Națională

joi nov. 28 , 2019
Primăria Constanța oferă iahnie cu cârnați, de Ziua Națională, la numai câteva zile după ce a servit cu tochitură o parte din locuitorii orașului, de Ziua Dobrogei. Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului județul Constanța și Comandamentul Flotei a anunțat, printr-un comunicat de presă, că vă invită la manifestările […]

V-ar putea interesa și: