Iarnă de coșmar în Năvodari. Prețul gigacaloriei va crește de 6 ori! Primarul îi întreabă pe oameni cum văd rezolvarea situației

florin chelaru
Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari

Pentru foarte mulți ai orașului Năvodari, iarna care vine înseamnă un coșmar. Prețul gigacaloriei va crește de 6 ori, iar majoritatea pur și simplu nu vor mai avea bani să-și achite factura.

În toamna anului trecut, Primăria Năvodari, condusă de Florin Chelaru, PSD, spunea că „face eforturi pentru a păstra neschimbat prețul apei calde și căldurii către populație la 142 lei pentru o gigacalorie, în condițiile în care tarifele la gaze și electricitate au crescut necontrolat în ultima perioadă.”

Ei bine, anul acesta s-a ales praful de eforturi.

Încă din luna mai, societatea Termica Distribuție a anunțat că Rompetrol Energy a depus la ANRE (instituție care stabilește oficial prețul gigacaloriei) o cerere de stabilire a prețului de producere a energiei termice în relația cu Termica Distribuție Năvodari SRL la valoarea de 837 lei/gcal, fără TVA.

„Până în momentul de față, prețul gigacaloriei furnizată de UT Midia – Rompetrol era de 100 lei. Noul tarif propus ar înseamna ca populația să plătească o gigacalorie de 1261 lei (producere și distribuție), TVA inclus. Din acesta, se poate scădea subvenția plătită de CL Năvodari în valoare de 102,68 lei/gcal, rămânând un preț final de 1138,83 lei/gcal (față de 123 lei/gcal în prezent).

În prezent, SC Termica mai are 1.074 de abonați branșați la apă caldă și căldură și alte câteva sute doar la apă caldă sau căldură. Dintre aceștia, 567 înregistrează restanțe în valoare de 1,5 milioane lei.

Subvenția acordată de CL Năvodari pentru anul 2021 la plata gigacaloriei a fost de 3,3 milioane lei, acoperind aproape jumătate din costul de producere și distribuire a agentului termic în condițiile unui tarif de de producere a gicaloriei de 100 lei.

Având în vedere datoriile ridicate ale abonaților către termoficare, precum și noul tarif care se află în procedură de avizare, solicităm clienților noștri să analizeze posibilitatea de a-și asigura furnizarea apei calde și încălzirii din alte surse (centrale individuale, boilere, etc) decât cele oferite de SC Termica.”, spuneau atunci reprezentanții societății.

Calculele primăriei arată că prețul gigacoloriei ar putea ajunge la 822 de lei.

Primăria le dă bani oamenilor să se debranșeze

„În momentul de față, Termica mai are aproximativ 1.000 de abonați, iar datoriile acestora ajung la peste 1,5 milioane lei, în condițiile în care gigacaloria costa 100 lei. La un preț de 1.138 lei (producere și transport), cât ar costa gigacaloria din această toamnă, probabil că sistemul de termoficare își va înceta activitatea.

„De aceea, am inițiat un program care se numește „Cald în casa ta”, destinat să ajute familiile nevoiașe, branșate în prezent la Termica, să își monteze alte surse de încălzire și apă caldă în locuințe. Știu că suma propusă nu acoperă total cheltuielile pentru branșare și termoficare, dar este un ajutor ce nu poate fi neglijat și sunt convins că va fi util”,  spune primarul Florin Chelaru în vară.

Familiile care au venit minim pe cap de locuitor de 1.386 lei net sau 2.053 lei pentru persoanele singure, vor putea primi, o singură dată, un ajutor financiar de 4.000 lei pentru a-și putea achiziționa o centrală termică (gaz sau curent), calorifere, calorifere electrice, boilere sau orice alt echipament sau serviciu necesar branșării și termoficării locuinței.

Chelaru îi întreabă pe oameni cum văd rezolvarea situației

Pe 10 august, primarul a explicat din nou că la data de 1 iulie, SC Termica Distribuție mai avea 1778 de abonați casnici la apă caldă și căldură, dintre care 1334 abonați înregistrează datorii de aproape 1,7 milioane lei. Asta în condițiile în care gigacaloria costa 142 lei.

„Așa că mă întreb, oare ce se va întâmpla în această iarnă, când gigacaloria va fi de 822 lei? Cum vedeți dvs rezolvarea situației? Am nevoie de o părere constructivă din partea dvs! PS: Între timp, eu mă gândesc la câteva soluții. Una dintre ele este programul Cald în Casa Ta, prin care vom da 4.000 lei familiilor nevoiașe pentru a-și monta centrale de apartament.”, a spus primarul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Corpul de control al primului ministru a luat la puricat Administrația Porturilor Maritime Constanța

joi aug. 11 , 2022
Corpul de control al primului ministru a început verificări ample la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Potrivit instituției, cele două puncte principale ale controlului vizează: Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea companiei, inclusiv privind respectarea regulilor de guvernanță corporativă. Verificarea respectării prevederilor legale […]
apmc

V-ar putea interesa și: