
Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale pentru agenția Reuters. Cum am fi afectați de un dezastru nuclear?
Nexta TV a publicat o simulare a deplasării norului radioactiv în cazul unui dezastru la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, aflată la o distanță rutieră de circa 1.100 km de Constanța.
Direcția norului este puternic influențată de cum bate vântul. Mai jos aveți o simulare făcut pentru 29 august 2022. Se poate observa că radiațiile ar acoperi sudul Ucrainei și părți din sud-vestul Rusiei.
România ar fi ferită.

Simularea a fost făcută de Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina.
Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.
Un atac ar fi sinucigaș
Secretarul general al ONU, António Guterres, a mărturisit că „orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș” și a solicitat să li se permită inspectorilor internaționali să intre în centrală.
„Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardament al acestei unităţi este o crimă nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului ”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a mărturisit Volodimir Zelenski, citat de Europa Liberă România .
Presa din Rusia susține că un accident nuclear la centrala din sudul Ucrainei ar fi un „dezastru colosal”, unde România se va număra printre țările afectate. Potrivit documentului, citat de Kommersant.ru, în cazul unui accident grav la Centrala nucleară de la Zaporojie, zona de deteriorare a radiațiilor va fi de 5,5 mii km.
Autoritățile de la Kiev au spus că trupele rusești ar fi cablat cu un dispozitiv explozibil unitățile energetice ale centralei nucleare.