Iată dovada că municipiul Constanța nu are nevoie nici de un CET nou, nici de schimbarea conductelor

13
electrocentrale sa cet palas

În campania electorală, Vergil Chițac publica un articol amplu pe site-ul său în care ne spune că nu un nou CET este soluția pentru termoficarea din Constanța. Asta voia Radu Mazăre cu mulți ani în urmă. Mai spunea și că înlocuirea conductelor va produce un deranj enorm, care nu se justifică. Dădea atunci două soluții, iar una dintre ele era montarea de centrale de cartier.

Articolul a fost șters de pe site. (Îl puteți însă citi AICI). De când a devenit primar, spune că avem o strategie aprobată (de fosta conducere) care trebuie urmată.

Ei bine, declarațiile sale sunt contrazise de realitate. Primăria București a anunțat recent că intenţionează să îmbunătăţească funcţionarea a 20 de puncte termice din cele şase sectoare ale Municipiului Bucureşti, prin amplasarea, în imediata apropiere a acestora, a unor capacităţi modulare de producere a energiei termice.

Cele 20 de puncte termice deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 10 luni. Valoarea dotărilor şi echipamentelor este estimată la 88 de milioane de lei.

Conform raportului de specialitate, tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani. În aceste condiţii, punctele termice situate la capete de reţea nu pot asigura serviciul de furnizare a agentului termic şi apei calde la parametrii necesari.

„În aceste condiţii, se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice. (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”, prevede documentul.

Haideți să facem o comparație cu municipiul Constanța. Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, a declarat că la 1 septembrie 2022, în sistemul centralizat mai erau numai 33.495 de apartamente.

Proiectul din București se referă la 16.300 de apartamente, deci la circa jumătate din cele racordate în Constanța. Costul total: 222 milioane lei. Extrapolând, un proiect similar pentru Constanța ar costa 444 de milioane de lei și ar rezolva tot sistemul fără schimbarea conductelor principale. Apropo, primarul a declarat că acestea va trebui să fie schimbate din nou peste 20 de ani.

Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare. Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

13 thoughts on “Iată dovada că municipiul Constanța nu are nevoie nici de un CET nou, nici de schimbarea conductelor

  1. Nu sunteti sanatosi ! De unde sa iasa paraindaratul daca nu dela lucrari ce nu se vor termina niciodata ? Plicurile la lucrari de miliarde inseamna suta de milioane ,iar la lucrarile de 400 de milioane inseamna cateva zeci de milioane …Ce au ales jefuitorii ,cine ghiceste ?

  2. În condițiile în care numărul abonaților scade nu se mai justifică un alt cet. Când apare o avarie majoră jumătate din oraș rămâne fără căldură.Magistrala trebuie golită și reîncărcată cu agent termic apar cheltuieli uriașe și inutile.Din articol reiese că un punct termic deservește 17 blocuri ,800 de apartamente.In caz de avarie la un PT doar locatarii acestor blocuri nu vor avea căldură,iar lucrările de reparații se vor încheia repede. Dupa aceasta iarnă blândă cu avarii mari , lipsa căldurii , un agent termic sub parametri dacă vor mai rămâne 10000 de abonați va fi o minune.Pana va fi reabilitată întreaga rețea vom mai suporta multe chinuri.Pana se va construi noul CET nr abonaților va fi zero.

  3. Corect ! Banii cetățenilor din Constanța aruncați pe nimicuri care în final nu îmbunătățește cu nimic bunăstarea și confortul locatarilor . Pierderi enorme de agent termic de energie electrică ” gândiți-vă câtă energie consumată să postezi mii de metrii cubi de apă
    Până prin 74 erau punctele termice de zonă de cartier ,aveai căldură și apă caldă la preț bun și fără atâtea probleme
    Primăria și primarul trebuie să asculte de cerințele și nevoile cetățenilor care i-au ales .

    1. Gresit ! Din pacate Constanta se pare ca are parte de coruptie la nivelul altor Institutii ,numai asa se explica proliferarea celor care jefuiesc banul public si distrug orasul .

      1. Și primăria asta de rahat ce a făcut bun. Ce putea sa fie acest oraș, și ce gunoi a ajuns să fie

  4. e usor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune. noul CET va produce energie electrică în principal și agent termic ca reziduu, asigurând energie termica la preturi scăzute. investițiile actuale se fac pentru întreg orașul, nu doar pt câteva puncte termice. Nu se știe ce vremuri vor veni, o alternativa la centralele pe gaz/energie electrica trebuie sa existe.

  5. Structura rețelei de termoficare din Constanta este de tip arborescent cea din capitală inelara. Dpdv tehnic ceea ce susțineți in articol este imposibil de implementat în Constanta. Consultați un specialist înainte de a scrie articole bazate doar pe calcule matematice

    1. Structure inelara sau cum o fi, eu sunt presedinte la o asociatie de proprietari la Casa de cultura . Din 110 ap. mai am racordate la Cet 6 ap. iar proprietarii ramasi au promis ca in primavara renunta si acestia la sistem. E clar ca in tot orasul este cam acekasi trend. Cetul este in moarte clinica. Bani aruncati pe fereastra !

  6. Dresajul cateilor cuminti si ascultatori(constantenii)functioneaza perfect 😆😆😆👍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris M Holding și Liga Studenților – Universitatea „Ovidius” au ecologizat Campusul Universitar

Dum mart. 26 , 2023
Polaris M Holsing a răspuns inițiativei demarată de Liga Studenților – Universitatea „Ovidius”, de a sprijini actiunea de ecologizare, care s-a desfășurat ieri, 25 martie, în Campusul Universitar. Acțiunea face parte din proiectul „Ecompetiția” care se desfășoară pe parcursul a trei sâmbete consecutiv, 25 martie, 1 aprilie și 8 aprilie. […]

V-ar putea interesa și: