Ilie Bolojan: „La un Consiliu Județean se poate funcționa fără probleme cu sub 100 de oameni”

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, luni, că România a cheltuit în mod constant mai mult decât își permite, iar efectele acestei politici bugetare nesustenabile încep să se vadă tot mai clar.

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Bolojan a avertizat că orice guvern va veni la conducerea țării în următorii ani nu va putea evita realitatea economică: deficitul mare și datoria în creștere cer măsuri rapide și ferme.

„Noi am cheltuit de mulți ani de zile mai mult decât ne-am putut permite. Am luat împrumuturi mari. Gândiți-vă că anul trecut am luat cam un miliard de euro împrumut săptămânal ca să asigurăm niște echilibre bugetare”, a spus Bolojan. El a subliniat că aceste împrumuturi vin la pachet cu dobânzi tot mai mari, iar povara se va accentua în viitor.

Soluțiile propuse: tăieri de cheltuieli și reformă administrativă

Bolojan a prezentat trei direcții posibile de acțiune: reducerea cheltuielilor de funcționare, creșterea taxelor și impozitelor sau o combinație a acestora. Cu toate acestea, el a insistat că reducerea cheltuielilor trebuie făcută „cu cap”, fără concedieri haotice.

„Nu dăm oamenii afară ca să ne aflăm în treabă. Calculăm corect personalul. La un Consiliu Județean, de exemplu, se poate funcționa fără probleme cu sub 100 de oameni”, a precizat liderul liberal, cunoscut pentru reformele administrative radicale făcute la Oradea și Bihor.

Măsuri de reducere de personal care tăia frunză la câini au fost luate și în Constanța, de președintele CJ, Florin Mitroi. Aceasta face astfel o economie de multe milioane de lei, fără a afecta activitatea instituției.

Recomandare: Florin Mitroi taie din risipă și dă banii înapoi constănțenilor: peste 20 de milioane de lei economisiți anual pentru investiții esențiale!

Primarul Constanței, Vergil Chițac, coleg de partid cu Bolojan, contestă abordarea acestuia și ironizează tendința de a reduce masiv personalul fără o strategie clară. A criticat disponibilizările făcute în administrație, fără să dea însă, e drept, niciun nume.

„Văd că este așa o întrecere, o Daciadă, cine dă afară mai mulți oameni. Plecând de la premisa că toate proiectele de infrastructură de care Constanța are nevoie le ducem la bun sfârșit, dacă atunci când facem bugetul nu pot să-l echilibrez, adică veniturile nu sunt egale cu costurile, dacă costurile sunt mai mari, va trebui să tai. În ultimă instanță, mă gândesc la restructurări de personal. Dar, în anul 2021, când am venit eu aici, existau RAEDPP și Confort Urban. Însumate, aveau între 500 și 600 de lucrători, aveau două consilii de administrație, aveau 8 directori. Acum, cele două societăți comerciale au fuzionat, deci am făcut reformă fără să stau și să aștept să vină criza.”, a spus recent Vergil Chițac.

Recomandare: Primăria Constanța are în organigramă 1.170 de funcții. Primăria Berlin are 207 angajați

Prioritate: optimizarea cheltuielilor și combaterea evaziunii

Bolojan a subliniat că, înainte de a se discuta despre majorări de taxe, trebuie acționat ferm pentru optimizarea cheltuielilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale.

„Creșterea poverii fiscale ar trebui să fie ultima soluție, aplicată doar în situații extreme”, a spus președintele interimar.

Întrebat unde consideră că se irosesc cei mai mulți bani, Bolojan a indicat companiile de stat ca fiind zone unde este nevoie urgentă de intervenție.

„Trebuie să acționăm cu un sentiment al urgenței”

Ilie Bolojan a avertizat că România are la dispoziție un interval scurt pentru a-și corecta dezechilibrele economice: „Va fi un efort de un an, un an și jumătate, poate doi ani de zile pentru a corecta puțin deficitele bugetare și pentru a crea condiții pentru a relansa țara noastră.”

Declarațiile lui Bolojan vin într-un moment în care România se confruntă cu un deficit bugetar ridicat și presiuni din partea Comisiei Europene pentru consolidare fiscală.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Ce legătură este între proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, „persoanele cu menstruație” și oamenii străzii

mar mart. 25 , 2025
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja s-a plâns recent că proiectele strategice din domeniul energiei sunt atacate sistematic de ONG-uri de mediu. El a transmis că nu toate investiţiile româneşti sunt nocive pentru mediu și le-a solicitat public tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim […]