Imagini spectaculoase surprinse în Dobrogea

Un fotograf a reușit să cuprindă imagini spectaculoase în Dobrogea.

Le puteți vedea în acest articol.

Ghiciți despre ce este vorba?

Dacă ați spus: stol de grauri, ați avut dreptate.

Într-adevăr, este vorba despre gauri. Aceștia au fost fotografiați de Vasile Badilaș, în zona Culmea Pricopanului din județul Tulcea.

Graurii (Sturnus vulgaris) sunt pasari comune in toata Europa. Cu efective de cateva sute de mii de perechi numai in Romania, ei pot fi vazuti destul de usor in zone deschise, inclusiv in zone cultivate si chiar in orase. Graurii sunt inchisi la culoare si penele lor au frumoase reflexii metalizate.

Este raspandit si in Europa, in anumite regiuni din Asia, in nordul Africii, si este reprezentat in spatiul mediteranean prin graurul negru-unicolor (Sturnus vulgaris unicolor). In partile nordice ale Europei, graurul este o pasare de trecere. Dar in unele regiuni cu iernile mai blande, este sedentar sau calator.

Ca pasare migratoare, este una din primele care se intoarce si una dintre ultimele care ne paraseste din nou, abia toamna tarziu. Locurile sale de iernare se afla in majoritatea cazurilor, in spatiul mediteranean.

Desi mare parte din grauri traiesc si astazi in padurile mari, o parte considerabila s-a obisnuit sa convetuiasca cu omul, aceasta in special de cand oamenii le ofera ocazii de cuibarit in curti si gradini. Graurul din tara noastra este o pasare vioaie, vesela, al carei cantec, desi nu este deosebit de frumos, este executat cu vioiciune, in primul rand ca anunta apropierea primaverii. Isi fac cuiburile in scorburi, pe langa case, in crapaturile zidurilor. Cuibul consta intr-o aglomerare dezordonata de paie, iarba si pene mici (pentru captuseala interioara).

Cele cinci pana la sase oua, de un albastru palid, lucioase, lunguiete, sunt clocite cca. 14 zile. Cand puii au crescut, se grupeaza in cursul zilei, cu alti tineri in carduri mai mari, se impart apoi in grupuri mici (in cautarea hranei, pe campii) si se aduna catre seara (pentru a cauta impreuna locuinta lor de noapte). Astfel se formeaza carduri de multe sute de indivizi, care zboara in toate directiile, cand toate grupurile impreuna, cand separate, asemenea unui nor. Seara se lasa in trestii sau in stufarisul de pe langa ape pentru odihna din timpul noptii. Masa de pasari poate fi atat de compacta, incat lujerele se rup si trestia arata rupta si turtita.

Odata cu prima zapada si primele geruri, graurii migreaza in carduri spre sud. Aceste pasari pot produce pagube considerabile in livezile cu ciresi sau in vii, dar este si o pasare deosebit de folositoare, intrucat distruge cantitati considerabile de insecte daunatoare, pe care le culege de pe sol sau din sol cu ciocul si cu ghearele.

In tara noastra exista patru subspecii. Raspandit pretutindeni si in numar mare este graurul propriu-zis, al apare in tara noastra in grupuri mici, la sfarsitul lunii februarie, si pleaca in stoluri mari spre sud, in luna octombrie. Cateva carduri mici raman si ierneaza la coasta Marii Negre.

Graurul balcanic – este intalnit ca pasare clocitoare mai mult in Banat si Transilvania. O pasare frumoasa din acest soi, care este in tara noastra, este lacustarul – lung de cca. 23 cm, cu penajul roz pe corp, iar pe cap, gat, aripi si coada, negru-lucios, cu reflexe violete, cu un mot la ceafa. Cloceste rar in tara noastra, de obicei in Dobrogea. Altadata erau in numar mare, mai ales in anii cu invazii de lacuste.

In tarile tropicale exista un numar de reprezentanti ai acestei familii cu un colorit splendid: astfel este graurul albastru ca otelul. El traieste in partea de nord a Africii, are penajul de culoare albastru-verde inchis ca otelul si impodobit cu pete negre.

Graurii au capacitatea sa imite cu maiestrie glasul pasarilor din preajma sa.

Donații pentru un jurnalism independent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.