Imobiliare în Constanța: acte emise cu întârzieri record. „De ce l-ai ținut 250 de zile?”

În Constanța s-a construit haotic. Acum, însă, pare că s-a ajuns la un paradox: există investitori care ridică blocuri (sau care vor să intre în legalitate cu unele blocuri ridicare ilegal, potrivit instanței), și care nu au nicio problemă în a face acest lucru, și alții căror li se pun bețe-n roate și pentru o amărâtă de casă în regim de P + 1.

Uitați-vă la blocurile construite de Nicolae Dușu, pe o stradă unde sunt case. Nimeni din cei care ne conduc nu a spus nimic. Ba dimpotrivă, imobilele au fost apărate de Stelian Ion, care nici măcar nu a fost la fața locului pentru a vede cât de aproape sunt de case. S-a uitat pe net, de parcă vecinii locuiesc într-un joc pe calculator, nu într-o casă reală. Pe strada Zorelelor este un imobil despre care instanța a spus că a fost construit nelegal, din mai multe motive, dar pe care avocata Felicia Ovanesian a încercat din răsputeri să-l introducă în legalitate. Lângă el, un mastodont cu probleme în instanță, de asemenea. Sunt zeci de exemple de acest fel.

S-a ajuns, cum spuneam, la atitudini bizare. Am scris despre cazul de pe strada Răsuri, unde un constănțean voia să facă un P+1. (Detalii AICI). După ce toate actele au fost gata (a durat ani), în ședința de Consiliu Local a luat cuvântul Mihaela Andrei, consilier PNL, care a cerut o retragere suplimentară de la vecin. Asta a dat peste cap tot proiectul. Rețineți: vecinul avea calcan pe acea parte, proiectul respecta distanța legală, vecinul a fost de acord cu construcția de lângă. Consilierii au votat propunerea Mihaelei Andrei. Omul nu și-a mai făcut casă și nici nu își va mai face. Are încă timp să se îndrepte în instanță împotriva consilierei care a propus această retrage, pentru a-i cere daune.

Există și multe cazuri în care lucrurile sunt împotmolite la nivelul administrației locale. Autorizațiile de construire se emit greu, mult peste limita legală. Chiar și pentru recepția finală, unde se întocmește o comisie mică, se așteaptă luni de zile. Adică blocurile sunt gata, totul e în regulă, dar o mână de oameni nu se pot întâlni pentru a constata, la fața locului, că proiectul a fost respectat.

„Sunt blocaje în această zonă, dar numai. Sunt cazuri în care nu au recepțiile făcute de 3, 4, 5 luni. Trebuia să-i fac unei persoane o casă și avea 250 de zile de așteptare pentru o autorizație de P + 1. 250 de zile! Ar trebui să fie emisă în 30 de zile. Ce poți să verifici, dacă are retragerile legale, tot ce trebuie? E unde în zona Kamsas, nu e vreun secret. Acolo este făcut un Plan Urbanistic Zonal care prevede retrageri de trei metri dreapta, trei metri stânga, cinci metri din axul drumului. De ce l-ai ținut 250 de zile?”, a spus Marian Mureșanu, managerul agenției Terra Development, care funcționează din 1994, în emisiunea „Punctul pe i”, pe care o moderez la Tomis TV.

Acesta a subliniat că vecinul domnului de cu pricina a renunțat să-și mai construiască pentru că, după aproape nouă luni de zile, după ce i-au ținut documentele, i-au spus că după PUZ îi trebuie un Plan Urbanistic de Detaliu. A trebuit să se apuce de el. După aproape doi ani de zile, i-au ieșit și PUD-ul, și autorizația, dar acum a scos terenul la vânzare.

Ce trebuie să se întâmple pentru ca lucrurile să meargă mai bine?

Marian Mureșanu a dat exemplului Clujului, pe care îl cunoaște bine.

„Cea mai mare problemă este că nu avem un Plan Urbanistic General. Dacă ar exista, totul ar fi foarte clar. Apoi, trebuie să digitalizezi. Am introdus datele în calculator, dacă respectă toate reglementările, emite-i direct autorizația. La P+1 e simplu.”

O altă problemă este că nu mai există o legătură între arhitecți și primăria. Primii nu știu de ce documentul este ținut de primărie. Nu-i mai bine să comunice între ei?

„Lipsa de comunicare duce la blocaje. Lipsa de digitalizare duce la blocaje.”

Ar fi mai simplu și pentru funcționarii primăriei, care probabil nu vor să stea cu vrafuri de dosare nerezolvate pe birou.

„Sunt și cazuri în care dezvoltatorul a terminat blocul și nu poate să-l dea în folosință pentru că nu poate să face recepția. Vă dau exemplu: în zona campusului universitar sunt trei blocuri care nu au recepția făcută. Cei care au cumpărat prin credite nu pot să facă nimic. Fără recepție, nu încasezi nici bani la buget. Pierde toată lumea.”

Recepția implică o comisie de cinci persoane care verifică exteriorul și compartimentările interioare. În două ore ar putea fi gata fără probleme. Așa se întâmpla în vechea administrație.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Se lucrează la Protecția Consumatorilor. Când puteți depune reclamații

Mon Apr 4 , 2022
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face demersuri permanente pentru îmbunătățirea modalităților de comunicare cu publicul larg, folosind toate pârghiile pe care le are la îndemână pentru a fi cât mai aproape de consumator și de nevoile sale. Astfel, în prezent se derulează o operațiune importantă de dezvoltare și modernizare […]
protectia-consumatorilor