Împrumutul despre care Marica nu vorbește

ciprian marica
Ciprian Marica, omul care a cumpărat Farul. În dreapta jos, ordinul de plată prin care clubul restituie o parte din împrumutul contractat de la mama sa

Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului trecut, ASCS Farul Constanța plătea o sumă frumoasă, 100.000 de lei, către o persoană fizică.

Beneficiarul acestei sume era Marica Sorina, o doamnă de 55 de ani, iar banii reprezentau, potrivit ordinului de plată intrat în posesia publicației Constanța 100%, restituirea parțială a unui împrumut realizat în anul 2018. Din informațiile publicate de mass-media, Sorina Marica este mama lui Ciprian, o doamnă care a trecut prin clipe grele în urmă cu câțiva ani.

L-am întrebat pe Ciprian Marica de ce a fost nevoit să se împrumute. Prima data nu a răspuns. Peste câteva zile, când i-am arătat OP-ul, a răspuns rapid, dar jignindu-ne, și apoi ne-a spus că el nu discută aceste chestiuni pe WhatsApp. Ne-a cerut să îi trimitem întrebările pe adresa de email a clubului. Am făcut-o de două ori. L-am rugat să ne acorde și un interviu sau să accepte invitația de a participa la o emisiune TV pe care o moderez.

După mai bine de trei săptămâni de încercări, am renunțat să mai obținem un punct de vedere. Și tăcerea e un răspuns, probabil.

Iulie 2018 – a cumpărat Farul

Suma plătită de ASCS Farul vine într-un moment ciudat. Ciprian Marica anunța cu surle și trâmbițe, în iulie 2018, că a cumpărat clubul Farul.

Eu am luat brandul tocmai pentru că vreau să fac ceva pentru fotbal. Să nu încapă pe mâna ştiu eu cui.”, spunea el, citat de ProSport.

Pe Facebook era aproape romantic:

„De ce Farul? Tocmai pentru că în copilărie, în adolescenţă, aşa am crescut, cu Farul un punct de referinţă în fotbalul românesc. Pentru că oraşul Constanţa a devenit a doua mea casă. Pentru că aici, pe stadionul Farul, am trăit momente extraordinare la echipa naţională. Pentru că am iubit să joc aici, am trăit sentimente unice transmise de tribuna plină până la refuz la meciurile României. Pentru că fotbalul nostru are nevoie de un punct de echilibru în această zonă, iar oraşul Constanţa, judeţul Constanţa, Dobrogea toată, au forţa necesară să facă Farul să strălucească şi merită să retrăiască momentele de magie pe care le-au trăit părinţii, bunicii. Pentru că timpul trece şi cresc copiii care nu au apucat să vadă cu ochii lor un meci al celor despre care le povesteau adulţii.”

Umbra lui Mazăre

A fost de fapt o licitație, de fapt, câștigată de Lizeta Haralambie, avocatul care îl reprezintă pe Ciprian Marica. Aceeași Lizeta Haralambie pe care constănțenii o știu ca fiind foarte apropiată de clanul Mazăre. Fostul internațional trebuia să plătească în schimbul siglei și a palmaresului suma de 41.300 de euro.

Decembrie 2018 – vrea să înregistreze substantivul „Farul”

În data de 18 decembrie 2018, Ciprian Marica solicită înregistrarea ca marcă a substantivului „FARUL” în Registrul Național al Mărcilor deținut de OSIM, dând o perfidă lovitură, de data aceasta Clubului Sportiv (CS) Farul și altor entități constănțene, deținătoare ale aceluiași nume.

„Făcând puţină istorie factuală reţinem că Ciprian Marica a devenit posesorul mărcii FC Farul Constanţa 1920, înregistrată la OSIM de către Gheorghe Bosânceanu şi achiziţionată de la FC Farul Constanţa (club aflat în faliment şi patronat de Giani Nedelcu) în urma unei licitaţii organizată de lichidatorul judiciar, pe care însă suporterii au considerat-o „cu cantec”. Dacă s-ar fi solicitat înregistrarea mărcii „FC Farul”, am fi apreciat demersul ca îndreptățit, însă dorința reținerii unei denumiri cu valențe atât de generale demonstrează intenția obținerii unui drept intelectual nemeritat cu repercusiuni devastatoare asupra altor entități, mai ales că în anexa cererii sunt menționate toate domeniile de activitate ce se regăsesc la OSIM şi pentru care vrea să rezerve dreptul exclusiv de folosire a mărcii.”, scrie MagazinNautic.ro.

Ianuarie 2019 – anunța că a cheltuit 400.000 de euro

În ianuarie 2019, Marica susținea că în ultimele cinci luni a băgat peste 400.000 de euro în echipa, o suma insuficienta pentru a forta promovarea în Liga 1.

„Astazi vorbim de peste 400.000 de euro in aproape patru, cinci luni de zile. Sigur ca si cu datoriile si cu problemele de rigoare. Acum depinde de ce obiective ai, de ce iti propui. Sa putem face un buget de promovare, daca ne uitam la echipele contracandidate sau cele care isi propun sa promoveze, au un buget de peste 1,2 milioane de euro. Deci, sigur ca noi suntem departe. Insa ceea ce m-a determinat a fost ambitia oamenilor de a readuce aceasta echipa in prim-plan”, a spus Marica la Telekomsport. Acesta a spus că așteaptă sprijinul autoritatilor locale. Banii lor.

Mai 2019 – a dat cărțile pe față

În această lună, Marica spunea că nu a investit în club decât pentru că I s-a promis ajutor de la autorități. Este deja nu discut diferit față de cel din iulie 2018.

„Așa cum discutam cu primarul Decebal Făgădău și cu președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, nu îmi doresc să fiu patronul Farului, ci îmi doresc să fiu unul dintre pilonii de susținere ai acestui club de tradiție din Constanța”, declara, Ciprian Marica, în luna iunie, în cadrul unei conferințe de presă.

În mai 2019, Marica a dezvăluit însă că, atunci când a preluat echipa promovată în Liga 2, a făcut-o doar după ce a primit asigurările ferme ale primarului Făgădău că va fi sprijinit:

“Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuţie cu primarul Constanţei, care mi-a spus că va susţine echipa. Altfel nu veneam şi se desfiinţa de atunci. Pe scurt, suporterii au înfiinţat-o din dragoste şi au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate”. ProSport.

Marica voia bani de la Primăria Constanța pentru club. Dorința i-a fost îndeplinită și mai mult decât atât. A primit bani atât de la Primăria Constanța, cât și de la Consiliul Județean Constanța.

Consiliul Județean Constanța i-a acordat 1.750.000 lei până la finalul anului 2019. Printre obiectivele anunţate de SSC Farul în proiectul de obţinere a finanţării depus către Consiliul Judeţean se numără clasarea pe locurile 1-12 la finalul turului campionatului Ligii 2, iar costurile estimate pentru asigurarea condiţiilor optime de pregătire sportivă pentru perioada precompetiţională şi competiţională iulie-decembrie 2019 au fost echivalate la 784.500 lei, în timp ce pentru acţiuni de promovare şi selecţie a disciplinei fotbal în judeţ pentru aceeaşi perioadă s-a cerut 250.000 lei.

Primăria Constanța i-a dat o sumă mult mai mare, 4 milioane de lei. Consilierii PSD și PMP au votat pentru, cei liberali s-au opus.

Septembrie 2019 – ape calme

Cu o finanțare publică de circa un milion de euro, clubului condus de Marica nu mai are probleme financiare.

Recapitulare

Ciprian Marica a cumpărat clubul în iulie. În numai câteva luni, clubul ajunge să se împrumute de bani de la o doamnă Marica (nu știm de ce, nu a răspuns). În decembrie, Marica vrea să înregistreze la OSIM substantivul Farul! În 2019, spune clar că a venit la club numai pentru că primarul i-a promis ajutor. În vara anului 2019, clubul primește circa 1 milion de euro din banii publici.

Rămâne însă întrebarea: de ce ar cumpăra cineva, fie el și un fotbalist ca Marica, un club de fotbal, fie el și Farul, dacă peste numai câteva luni era nevoie să se împrumute cu mulți bani pentru a-l ține pe linia de plutire? În iulie plătea circa 40.000 de lei la licitație, dar apoi clubul, nu Ciprian Marica, se împrumuta de la mama sa, Marica Sorina, cu mai mult de 100.000 de lei, bani pe care îi restituia în decembrie.

Evident, este vorba de bani privați aici și nu aducem nicio acuzație, ci pur și simplu o informație. Acum însă, clubul trăiește din bani publici.

Am cerut lui Ciprian Marica să pună la dispoziția publicului cifrele financiare ale clubului, inclusiv salariile jucătorilor și ale personalului tehnic. Nu ne-a răspuns.

Tragem nădejde că reprezentanții Primăriei Constanța și ai CJC, care au alocat bani clubului, din taxele și impozitele noastre, vor cere un raport detaliat al cheltuielilor și al încasărilor și îl vor face public. Nu de alta, dar nouă ne-au fost prezentate multe acuzații grave despre ce se întâmplă acolo. Evident, nu le credem, dar, pentru că vorbim de banii noștri, totul ar trebui să fie transparent. Mai ales că unii dintre locuitori poate doreau finanțarea cluburilor sportive, dar cu siguranță alții nu.

Sursă foto principală: GSP.ro

2 comments

  • Andrei Ioan

    In primul rand nu ati observat ceva ESENTIAL: banii imprumutati sunt pe clubul care exista atunci in Liga 4 ASCS Farul care primise finantare in 2018 de la CJC Farul pentru copii si juniori. Acei bani nu au fost scosi din clubul ASSCS Farul care a fost preluat de Marica de la suporteri in Liga 2. Cel mai probabil acest OP este o smecherie de a lu Marica de a scoate banii publici din clubul de Liga 4 si ai baga in cel de Liga 2

  • Foarte interesant cum ai întrat în posesia acelui ordin de plata (confidențial din punct de vedere bancar). Reprezentanții clubului și al acelei agentii bancare ar trebui sa ia masuri pentru ca nu este normal ca astfel de tranzacții sa fie publice. În al 2 Lea rand practica împrumuturilor de pe persoana fizica spre persoana juridica este des întalnita când în firma exista pe un termen scurt lipsa de lichidați…. Nu e ca și când te duci cu banii de acasă din pusculita și plătești datoriile firmei… Banii aceia trebuie sa intre în firma în mod legal. Fie împrumut fie capital social…. Deci nimic deosebit la acesta tranzactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.