În Cluj-Napoca s-au construit de șapte ori mai multe locuințe decât în Constanța

Numărul locuințelor noi livrate în Cluj-Napoca anul aceste este de șapte ori mai mare decât cel din Constanța, semn că investitorii au încredere în economia de acolo și în puterea de cumpărare a locuitorilor.

Potrivit unui studiu prezentat de Ziarul Financiar, în municipiul Cluj-Napoca au fost finalizate în acest an 1.995 de locuințe, față de numai 277 în municipiul Constanța. Orașul nostru este întrecut și de unele mai mic, cum ar fi Târgu Mureș, Galați, Arad, Satu-Mare, Alba-Iulia, Bistrița.

În 2020, în Constanța au fost livrate 1.217 locuințe. În Cluj – 2.657. În 2019, în Constanța au fost livrate 1.074 de locuințe. În Cluj – 4.157.

Cifrele se vor schimba pentru Constanța până la finele anului. Ansamblul imobiliar Energia Residence, a cărui prima etapă va fi dată în folosință în curând, va aduce 240 de apartamente noi pe piață. Lucrările continuă la etapa a doua, care va fi gata în 18 luni și va livra încă 240 de locuințe.

În aproape jumătate din reşedinţele de judeţ din România, numărul locuinţelor noi livrate în 2021 a fost în scădere faţă de anul precedent. Este vorba despre 19 oraşe-reşedinţă unde s-au dat în folosinţă mai puţine case şi apartamente anul trecut, în frunte cu Braşovul, care consemnează cea mai mare scădere ca număr, de 1.055 de locuinţe, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică şi analizate de ZF.

La polul opus, 22 de reşedinţe de judeţ au înregistrat creşteri, pe locul întâi fiind Iaşiul, cu 946 de livrări anul trecut peste cele din 2020. Îl urmează Timişoara (plus 408 locuinţe noi), Alba Iulia (plus 361), Bistriţa (plus 306).

Dintre oraşele majore, puternice din punct de vedere economic, o scădere care atrage atenţia este cea din Constanţa unde în 2021 au fost puse pe piaţă doar 277 de locuinţe, faţă de 1.217 în 2020 şi 1.074 în 2019. Şi în Cluj-Napoca s-au livrat mai puţine locuinţe – 1.995 anul trecut, faţă de 2.657 în 2020 şi 4.175 în 2019.

V-ar putea interesa și: Florin Cocargeanu, viceprimar USR: „Noua bază sportivă din Cluj arată senzațional. Mi-ar plăcea să existe așa ceva în Constanța”

Cu toate acestea, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional. Zona metropolitană a Capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formează împreună ultima treime, potrivit unei analize realizate de consultanţii de la Colliers.

Şi în Bucureşti, de altfel, anul trecut au fost predate mai puţine locuinţe faţă de 2020. Cu 13.344 de locuinţe noi, Capitala a intrat pe trend descrescător, scăderea fiind de 3% (echivalentul a 477 de locuinţe), după ce în 2020, pentru prima dată, Bucureştiul devenise scena unui număr record de case şi apartamente noi, dezvoltatorii fiind impulsionaţi de contextul pandemic să grăbească proiectele începute deja, de teamă că vor rămâne cu blocurile şi casele nevândute.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bogdan Bola: Primăria lui Chițac vrea să toarne beton peste cea mai veche locuire aflată pe teritoriul municipiului Constanța (din neolitic)

mar sept. 27 , 2022
Deputatul independent Bogdan Bola a anunțat că Primăria Constanța toarnă beton peste istoria orașului. „Cea mai veche locuire (neolitic) aflată pe teritoriul municipiului Constanța, localizată pe malul lacului Siutghiol, este în pericol. Primăria lui Chițac vrea să o acopere definitiv cu beton, așa cum toate administrațiile locale au făcut cu […]
Bogdan Bola

V-ar putea interesa și: