În județul Constanța mor mai mulți oameni în accidente rutiere decât în toată Norvegia

accident-mortal-navodari
Imagini de la un accident produs în Năvodari, în luna mai 2023, în urma căruia un tânăr de numai 23 de ani și-a pierdut viața. A intrat cu mașina într-un sens giratoriu

În Constanța, la fel ca în toată România, riscul de a muri într-un accident rutier este cel mai mare din întreaga Europă. Atenție, nu cel mai mare din Uniunea Europeană, ci de pe întregul continent, incluzând aici țări mai sărace decât a noastră, cu o infrastructură rutieră mai precară.

Am comparat recent numărul accidentelor din România cu cel din alte țări și am descoperit un lucru care pare incredibil: în județul Constanța mor mai mulți oameni în accident rutiere decât în toată Norvegia.

Astfel, potrivit datelor oficiale cele mai recente, în anul 2021, în județul Constanța și-au pierdut viața 81 de persoane. Suntem pe locul al doilea din România, după Suceava, cu 91 de decese. Detalii AICI. Populația totală este de circa 630.000 de locuitori.

În Norvegia, în 2021, în toată țara au murit în accidente rutiere 80 de persoane. Datele statistice sunt mult mai complexe aici. Știm că 64 de victime au fost bărbați și 16 femei, că 35 erau șoferi, 14 pasageri, 16 erau pe motocicletă, iar 11 erau cicliști sau pietoni. Cei interesați de statistici pot afla inclusiv ce tipuri de anvelope – de vară sau de iarnă – au mașinile implicate în orice tip de accident (deci nu neapărat mortale). Evident, cu cât ai mai multe informații, cu atât poți preveni mai bine tragediile.

Norvegia are circa 5,4 milioane de locuitori, deci de aproximativ nouă ori mai mult decât județul Constanța. Ninge mai mult, așadar, în teorie, riscul de accidente ar fi mai mare.

Cele mai periculoase șosele din Europa

Din păcate, România este, de departe, pe primul loc în Europa în clasamentul alcătuit în funcție de câte persoane, raportat la numărul populației, mor pe șosele. Vorbim de 93 de victime la un milion de locuitori, mai mult decât vecinii bulgari, aflați pe locul al doilea în clasament, cu 81 de victime. Vecini care au protestat recent public pentru a cere drumuri mai sigure. Pe următoarele locuri sunt Letonia – 78, Croația – 72 și Polonia, unde numărul coboară la 59. Norvegia este țara cu cele mai puține decese – 16. Malta are 16, Suedia – 18, Danemarca – 23, Olanda – 28.

Țara noastră își menține primul loc în clasament și dacă ne comparăm cu țările din Balcani, mai sărace și cu o infrastructură rutieră mai puțin dezvoltată în comparație cu cele din vest.

Iată numărul victimelor la un milion de locuitor în Balcani: Albania – 80, Bosnia și Herțegovina – 74, Macedonia de Nord – 63, Kosovo – 60, Muntenegru – 76, Serbia – 77. Mai mult, numărul de decese pe șosele în aceste țări este, per total, în scădere, de la 1.314 la 1.255.

Cauze

De ce s-a ajuns aici? Cauzele sunt multiple și nu se referă numai la lipsa unei rețele extinse de autostrăzi. Are legătură cu faptul cu amenzile relativ mici, variabile și interpretabile, cu lipsa camerelor de supraveghere de pe șosele, atât în orașe, cât și în afara lor, cu lipsa controalelor constante în trafic, cu lipsa de cultură automobilistică, cu faptul că folosim mai des mașinile, în loc de tren, de pildă, pentru deplasări între orașe, etc.

„Viziunea zero”

Reamintim că Uniunea Europeană și-a reafirmat obiectivul strategic pe termen lung de a  ajunge la aproape niciun deces și la nicio rănire gravă pe drumurile UE până în 2050. Obiectivul are și o denumire: „Viziunea zero”. Pe termen mediu, UE și-a propus să reducă decesele și vătămările grave cu 50 % până în 2030. „Aceste obiective și ținte ale UE legate de siguranța rutieră ar trebui să fie susținute de o abordare coordonată, bine planificată, sistematică și bine finanțată în materie de siguranță rutieră la nivelul UE, la nivel național, regional și local.”, spun reprezentanții uniunii.

V-ar putea interesa și:

Mesajul dur al unui polițist după ce un tată și fiul său au murit într-un accident rutier

Preotul care a fost martor la accidentul în care trei tineri au murit: „Unde vă grăbiți fraților, încotro, de ce ne comportăm ca și când suntem nemuritori?”

Cele 37 de cauze pentru care se produc accidente rutiere grave. Câți oameni au murit anul trecut pe șoselele din România anul trecut

De ce murim pe șosele. Cum ne poate salva viețile Teoria Ferestrelor Sparte


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “În județul Constanța mor mai mulți oameni în accidente rutiere decât în toată Norvegia

  1. ca in Norvegia se circula cu 70km in exterior si cu 80 km pe autostrada.
    Si pentru ca nu ai curaj sa dai spaga, baaa!
    Iar soferii dau prioritate zambind si nu te desconsidera, daca ai un autoturism ieftin, baa sarakilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Netflix a anunțat oficial măsuri împotriva partajării parolei

mie mai 24 , 2023
Netflix a anunțat oficial marți că va lua măsuri pe aproape toate piețele sale, inclusiv în România, împotriva folosirii la comun a conturilor de către mai multe gospodării, adică a partajării parolei. „Un cont Netflix este destinat folosirii de către o singură locuință. Toate persoanele care locuiesc acolo pot folosi […]

V-ar putea interesa și: