In Memorian Nicolae Papadopol

nicolae papadopol
Nicolae Papadopol (foto: Cristian Hagi)

Aud mobilul sunând și mă uit pe ecran. Un număr de fix. Răspund, iar o voce îmbătrânită, răgușită, dar surprinzător de energică îmi spune:

„Papadopol sunt. Cristi, vrei să-ți spun exact cum au stat lucrurile cu delfinii? Spun unii prostii, nu crezi că e bine să se știe adevărul?”

M-am dus și am vorbit, atunci, ca și alte dăți, despre delfini și nu numai.

Nicolae Papadopol, care era directorul științific al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, voia să împărtășească ceea ce știe și voia să se cunoască adevărul. Mă duceam pentru că găseam întotdeauna subiecte bune, dar și pentru că îmi plăcea omul. Călătorise mult, înconjurase globul de mai multe ori, la bordul navelor de cercetare. Îți spunea câte-n lună și în stele despre coastele Africii pe lângă care a trecut de multe ori în tinerețe, despre întâmplările de pe navă, multe și captivante, despre cercetările sale și iubiții săi delfini, despre originile sale grecești.

Îmi aduc aminte că la stânga lui era un citat. Nu-l mai țin minte exact, deși îl scrisesem undeva, odată. Am înțeles însă din el că vei ține minte întotdeauna călătoriile pe care le-ai făcut, așa cum Nicolae Papadopol le ținea minte.

Mi-a vorbit mult, am făcut și o emisiune frumoasă, la Dobrogea TV, am scris articole în care punea punctul pe i. Iată ce îmi spunea în 2013:

„Dacă în anii ’80 eram foarte mândru că am sesizat aceste schimbări climatice globale pe ţărmul Africii de Sud-Vest, unde dispăruseră sezoanele de tranziţie, de primăvară şi toamnă, şi credeam că este una din marile găselniţe ale momentului, am asistat, după anii ’90, la instalarea treptată a acestui fenomen şi în zona marină românească. Astăzi avem un sezon rece, lung, cu vârfuri friguroase în general în februarie (în 2006 marea a îngheţat până la linia de orizont, ceea ce nu s-a mai produs din anii 1954-1955), dar şi veri caniculare, cu temperaturi sufocante, cu masă de aer sahariană sau subsahariană, care ne fac să ne gândim că în curând vom avea o schimbare teribilă de climat în Dobrogea, concomitent cu deşertificarea unor arii foarte importante.”

Nicolae Papadopol era o combinație între un om de știință și un lup de mare. Toate acestea, asezonate cu darul povestirii și cu o memorie de elefant. O combinație căreia nu puteam să îi rezist și care mă făcea să îl ascult întotdeauna cu mare drag.

Nicolae Papadopol s-a stins în seara aceasta.

„A murit prietenul nostru, Profesor Dr. Nicolae C. Papadopol! A fost in primul rand un om de omenie, un prieten al marii si oceanului planetar dar si un cercetator de mare anvergura! Comunitatea noastra a ramas fara o personalitate de exceptie. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste!”, au transmis cei de la Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Probabil că raiul său este pe un vapor care cutreieră oceanele lumii.

Condoleanțe familiei!


energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum va fi vremea astăzi

Thu Oct 31 , 2019
Astăzi, 31 octombrie, vremea în Constanța se menține închisă, umedă și va continua sa se răcească. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, cerul va fi acoperit și va continua să plouă în cantități ce vor depăși 15-20 l/mp. Vântul va sufla in general moderat cu viteze la rafală în jurul a […]
ploaie