România trece la ora de vară în noaptea aceasta, de sâmbătă spre duminică. Ora 3:00 devine ora 4:00.
Astfel, ziua de 31 martie va fi cea mai scurtă zi din anul 2019, având practic 23 de ore. În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, vom reveni la ora de iarnă.
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30 spre 31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeași zi de duminică, 31 martie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
Uniunea Europeană schimbă regulile
Unele studii au demonstrat că pe perioada verii sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi. Cu toate acestea, efectele negative ale schimbării ritmului biologic i-au determinat pe liderii instituţiilor europene să propună anul trecut renunţarea la acest demers. Din octombrie 2019, în Uniunea Europeană nu se va mai schimba ora în funcție de anotimp şi s-a propus ca, până în aprilie 2019, fiecare stat membru al UE să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Țările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019. Potrivit statisticilor, în prezent, 84% din europeni vor să se păstreze ora de vară pe tot parcursul anului, însă românii ar dori să rămână la ora de iarnă.
Se aplică din 1916
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menționa că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916, iar doi ani mai târziu această modificare s-a oficializat şi în Statele Unite. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. În schimb, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală pe tot parcursul anului. În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, fiind suspendată în 1943 şi apoi reintrodusă începând cu 1979. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.