Încă un proiect al lui Decebal Făgădău cu care se laudă Vergil Chițac

casa embiricos chitac fagadau

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, începerea lucrărilor de consolidare și reabilitare a fostului Palat al Navigației.

„Stimați constănțeni, mă bucur să vă anunț că, după o perioadă de stagnare cauzată de lipsa ofertelor, am deblocat proiectul de consolidare și refacere a Casei Embiricos, iar lucrările au început. Vă reamintesc că luna trecută am semnat atribuirea contractului, după ce primele două proceduri de licitație s-au încheiat fără succes.Proiectul are o valoare de 12,5 milioane de lei fără TVA și vizează refacerea acestui edificiu-simbol al Constanței, care se află de mulți ani într-o stare de degradare ce nu ne face cinste. Banii vin din fonduri europene, iar clădirea urmează să se transforme în incubator de afaceri. Ne-am propus ca aici să ne bucurăm de primul hub regional destinat industriilor creative pentru antreprenorii din sud-estul României.Să sperăm că totul va decurge conform planului și că în circa 18 luni vom avea clădirea reabilitată.Vă mulțumesc și vă doresc un final de săptămână liniștit.”, a spus acesta.

Proiectul are o valoare de 12,5 milioane de lei (fără TVA) și este finanțat prin fonduri europene prin POR 2014-2020. Pentru a putea demara lucrările cât mai repede, urmează ca aparatul de specialitate să se ocupe de evaluarea celor patru oferte și să o finalizeze, sperăm noi, cât mai curând posibil.

Actualul primar, membru PNL, nu a menționat că este vorba despre un proiect început de predecesorul său.

Proiectul a fost inițial de fostul primar, Decebal Făgădău, PSD, în 2018. Consilierii locali municipali au votat atunci, în unanimitate, în cadrul şedinţei de îndată convocată de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, documentaţia aferentă proiectului “Incubator de Afaceri” Constanţa.

„Am convocat o ședință de îndată a Consiliului Local Muncipal, pentru a le propune un număr de 3 proiecte ce vizează un singur obiectiv de investiţii. După cum ştiţi, municipalitatea are în patrimoniu o clădire emblematică, o clădire istorică, o clădire care din păcate este în suferinţă. Ca multe alte imobile din zona peninsulară, imobilul pe care noi îl avem de pe strada Nicolae Titulescu numărul 13, fosta Casă a Navigaţiei, nu arată tocmai bine. De-a lungul acestui an şi jumătate am căutat soluţii pentru a atrage fonduri europene, pentru a consolida şi restaura acest imobil. Avem parteneriate de susţinere din partea asociațiilor patronale, din partea muzeelor, din partea operatorilor economici din zona peninsulară şi îmi doresc ca acest proiect să fie depus luni până la ora 12.00, termenul limită. De asemenea, îmi doresc ca acest proiect să fie aprobat şi abia aştept să ne apucăm de lucru, pentru că, prin acest proiect, rezolvăm trei probleme: restaurăm un imobil extrem de frumos, astfel cred că împreună putem să ne arătăm respectul pentru moştenirea pe care oraşul nostru o are; construim o echipă de proiect care pune la masă toată lumea din administraţie şi lumea de afaceri pentru a gestiona un asemenea proiect cu care, să recunoaştem, Constanţa nu prea este obişnuită. Incubatoarele de afaceri au fost în general iniţiative private şi nu întotdeauna au fost de succes; construim pentru viitor o categorie de operatori economici specializaţi în turism. Studiul pe care l-am elaborat pentru a identifica sectoarele în care municipalitatea poate pune la dispoziţie mediului de afaceri zone de incubare a venit şi ne-a spus: turismul, zona de IT, zone de inovare plus alte două trei domenii mai puţin relevante dar care probabil vor deveni şi ele relevante. Am încercat să atragem alături de noi şi mediul universitar şi mediul economic și cred că avem un proiect foarte bun. De asemenea, mi-aş dori ca viitorii antreprenori care vor veni să incubeze în acest centru să ducă mai departe vocaţia de turism a municipiului Constanţa. Cred că oraşul nostru este pregătit să devină o atracţie în sine, nu una sezonieră, ci tot timpul anului. Constanţa este frumoasă oricând, în Constanţa ai mereu lucruri de descoperit şi nu cred că sunt foarte multe oraşe în România care se pot lăuda cu o moştenire atât de semnificativă. Trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă, să ne arătăm respectul faţă de această moştenire, să învăţăm istoria oraşului nostru şi să o transmitem mai departe”, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

În februarie 2016, Primăria Constanţa a emis certificat de urbanism pentru reabilitare, modernizarea şi dotarea imobilului, care a fost şi Casa Societăţii Civile, prin anii 1940 aparţinând Creditului Financiar Urban Iaşi. Astfel, acesta ar putea fi reparat cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020, iar potrivit documentului lucrările de reabilitare ar putea fi finalizate până la 25 februarie 2018. În acest sens, la sfârşitul anului 2015, s-a retras dreptul de administrare Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat asupra clădirii, care nu putea finanţa consolidarea sa. Ea aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa şi a fost preluată de Municipalitate, pentru a se încerca repararea sa prin Programul Operaţional Regional, prin care se pot reabilita clădirile publice din punct de vedere al eficienţei energetice.

Imobilul a fost expertizat în 2008 şi din cauza uzurii sale accentuate, a fost încadrat în clasa de risc seismic Rs1. Astfel, familiilor care îşi aveau domiciliul aici li s-au încheiat contractele de închiriere, dar trei dintre ele au refuzat să plece până nu li s-au repartizat alte spaţii locative pe placul lor.

Piatra de temelie, în 1922

Piatra de temelie a clădirii în stil art nouveau, cunoscută drept Casa Embiricos, a fost pusă în 1922, potrivit regretatei Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa. Clădirea monumentală cu şase nivele a fost construită de această familie grecească, care deţine prima companie care a organizat curse transatlantice Constanţa – New York. Edificiul de pe colţ prezintă două bovindouri, către străzile N. Titulescu şi Canzacuzino, iar ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o cornişă puternic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe şi alte elemente florale. Imobilul are multe elemente decorative de invidiat, dar deocamdată nu a fost declarat monument istoric, deşi s-ar putea face acest lucru, potrivit arh.urb. Laura Tudosie din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Zen Residence4 thoughts on “Încă un proiect al lui Decebal Făgădău cu care se laudă Vergil Chițac

 1. Si care e problema voastra?Foarte bine ca incepe proiecte de sertar de la vechea administratie!

   1. Daca e sa o luam asa, tot Fagadau incepuse si proiectele pe care azi multi constanteni le contesta, reabilitarea bulevardelor 1 Mai si Al.Lapusneanu.
    Fagadau nu facuse nimic pentru centrul vechi si oras, in schimb azi se vad clar diferente in bine.

    La momentul actual, problemele majore sunt redeschiderea spitalului de boli infect. si strada Stefan cel Mare..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Confidas a integrat soluția Filbo de finanțare a afacerilor, generând solicitări în valoare de 2 milioane RON în mai puțin de 2 luni de la lansare

Fri May 20 , 2022
Confidas, o platformă care ajută antreprenorii români să își accelereze afacerea prin cunoașterea tuturor detaliilor despre partenerii de afaceri, să vadă asociații și legăturile cu alte firme, precum și să genereze liste cu potențiali clienți, a integrat recent împreună cu partenerul său Filbo o soluție de finanțare a afacerilor cu […]