Incident în Marea Neagră: un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană

Dronă Reaper. Foto: Twitter

Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, a anunțat armata americană, relatează AFP.

„Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

”Este vorba despre un act periculos şi neprofesionist al ruşilor, care aproape că a provocat prăbuşirea ambelor avioane”, adaugă el, referindu-se la acest incident.

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

„Dronele Statelor Unite şi ale aliaţilor vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi îi îndemnăm pe ruşi să se comporte în mod profesionist”, subliniază James Hecker.

Potrivit unui oficial de la NATO, comandantul suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli, i-a informat pe aliaţi.

Potrivit unei surse militare occidentale care a cerut protecţia anonimatului, canalele diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia urmează să fie activate în vederea evitării oricărei escaladări.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc.

El a fost introdus în serviciu în 1985.

El a condus la multe variante – Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța vrea să organizeze un eveniment de 1 Mai pe plaja Reyna, cu peste 500.000 de lei

mar mart. 14 , 2023
Primăria Constanța a publicat pe 14 martie un anunț prin care caută o firmă care să organizeze spectacole de 1 Mai. Spectacolele trebuie să aibă loc pe plaja Reyna, potrivit documentelor primăriei. Valoarea estimate este de 443.385 de lei fără TVA, adică 527.628 lei cu TVA inclus. Sursa de finanțare […]

V-ar putea interesa și: