Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează cursuri gratuite de limbă română pentru refugiați

elevi

Începând cu această săptămână, peste 420 de copii ucraineni, dar și de alte naționalități vor participa la cursuri de inițiere în limba română, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conform unui ordin al ministrului educației.

Cursurile sunt gratuite și vor avea loc în 6 unități de învățământ din județ: Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” Constanța, Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța, Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, Școala Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu” Constanța, Școala Gimnazială „George Enescu” Năvodari și Școala Gimnazială Nr.1 Eforie Nord.

Profesorii care facilitează învățarea limbii române au urmat cursuri de specialitate în anul școlar precedent și majoritatea au participat deja la activități similare în cadrul proiectului „Școala de vară pentru integrare” care s-a desfășurat în perioada 17 iulie – 11 august 2023 la Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” din Constanța.

Orarul celor 6 activități săptămânale a fost stabilit de către fiecare îndrumător de curs, în acord cu părinții sau tutorii legali ai copiilor, astfel încât participarea fizică și hibrid să fie posibilă și pentru cei ce au statut de audienți în școlile românești, dar și pentru cei care urmează cursuri online în țara de origine.

Cele 17 grupe sunt organizate pe niveluri de școlaritate- primar și gimnazial. În cadrul primei activități, copiii vor fi evaluați în vederea stabilirii nivelului inițial de cunoaștere a limbii române, astfel încât demersul didactic să fie cât mai personalizat.  

Au fost înregistrate peste 490 de cereri pentru organizarea cursurilor de limbă română, atât de la organizații nonguvernamentale, cât și de la persoane fizice, majoritatea provenind din rândul refugiaților din zona de conflict din Ucraina. Studiul limbii române reprezintă primul pas concret spre integrare, ceea ce demonstrează că toate măsurile de până acum, precum și sprijinul permanent pe care l-au primit din partea societății noastre i-a determinat pe cetățenii refugiați să considere că România poate deveni a doua lor patrie. Vom face tot posibilul să îi sprijinim în continuare, indiferent dacă vor decide să devină elevi sau vor rămâne doar audienți în unitățile de învățământ constănțene.”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Cursul va beneficia de sprijinul organizațiilor nonguvernamentale pentru asigurarea biroticii, a manualelor și a materialelor didactice pentru profesori și copii, a echipamentelor și instrumentelor necesare asigurării unui învățământ de calitate, ancorat în viitor (digitalizare), precum și a materialelor de igienă personală și de igienizare a spațiilor, aspect care reprezintă o confirmare a funcționării optime a parteneriatului public-privat.

Toate materialele, echipamentele sunt utilizate atât în orele de inițiere în limbă română, dar și în celelalte activități derulate în unitățile de învățământ-gazdă, astfel încât de ele vor beneficia și copiii români.

La finalul cursului de iniţiere în limba română, cursanţii vor participa la o sesiune de evaluare a competenţelor lingvistice la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, în urma căreia li se va elibera un certificat de competenţă lingvistică. Formatul certificatului va fi stabilit prin ordin al Ministerului Educației, conform modelului oferit de Institutul Limbii Române din București.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Situația actualizată a localităților afectate de lipsa apei, 28 noiembrie, ora 11.00

mar nov. 28 , 2023
RAJA a anunțat că, în continuare, la nivelul județului Constanța sunt zeci de localități unde nu se asigură energie electrică la nivelul surselor și stațiilor de pompare apă potabilă, motiv pentru care acestea nu pot funcționa. Astfel, la ora actuală, localitățile unde nu se furnizează apă în sistem centralizat din […]
robinet apa raja

V-ar putea interesa și: