Instanța a stabilit că primăria nu este obligată să vă ofere locuri de parcare

O decizie de mare importanță a fost luată recent de Curtea de Apel Constanța. Doi constănțeni au dat în judecată primăria, cerând să li se asigure locuri de parcare. Judecătorii au decis însă că primăria nu este obligată să le ofere. Consecințele pot schimba fața orașului. Primăria, bazându-se pe acest precedent, poate să acționeze pentru ceea ce primarul spune din campanie: să ia acțiuni pentru ca în Constanța să existe mai puține mașini.

Cei doi constănțeni locuiesc în zona 1. Au dat în judecată Primăria Constanța, cu obligația de a elibera un abonament de parcare pentru riverani persoane fizice. Tribunalul Constanța le-a dat dreptate.

Primăria a făcut însă recurs, iar Curtea de Apel Constanța a anulat hotărârea. „Locul de parcare nu este un bun incorporal ci unul corporal, el trebuie să existe fizic nu doar pe suport de hârtie, ca o posibilitate juridică“, se arată în hotărâre.

Judecătorii de la Curte au spus că faptul că locuiește într-o zonă nu obligă primăria să creeze locuri de parcare pentru toți locuitorii. Potrivit acestora, Tribunalul Constanța a apreciat în mod greșit că simpla cuprindere în anexa 1 la HCL nr. 123/2021 a zonei 1 adiacentă imobilului reclamanților „naște acestora dreptul a obține un abonament de parcare fără să existe o determinare fizică a locurilor de parcare, ceea ce presupune sistematizarea acestora“, potrivit rejust.ro.

În plus, Curtea de Apel a mai explicat că „HCL nr. 123/2021 (nr., Regulamentul parcărilor publice din Constanța) nu stabilește drepturi în patrimoniul reclamanților, ci posibilitatea dobândirii unor asemenea drepturi, întrucât zonele de parcare sunt stabilite orientativ fără un număr determinat și fără a se indica o locație precisă ci doar o zonă, în care evident trebuie amenajată zona de parcare și prevăzută cu indicatorul aferent celor 4 zone de parcare și tarifele aferente“.

Decizia Curții de Apel este definitivă, judecătorii Curții arătând în hotărâre că „nu reiese că recurentul (nr., Municipiul Constanța prin Primar) putea soluționa favorabil cererea reclamanților la momentul formării acesteia, acesta fiind obligat de prima instanță a executa o obligație imposibil de executat la acest moment, mai ales că HCL nr. 123/2021 s-a și modificat între timp prin HCL nr. 548/22.11.2022 și nu se mai acordă abonament cu loc rezervat în Zona 1, ci abonament pe zona 0 care include și zona 1 în baza căruia titularul poate parca în oricare din locurile aferente acestor zone din oraș, cu respectarea perioadelor orare în care respectivele locuri sunt sau nu rezervate instituțiilor publice sau de interes public“.

Reamintim că în municipiul Constanța locurile de parcare rezidențiale se acordă după principiul primul venit, primul servit.

Și în alte orașe din țară care aplicau această metodă, cetățenii care au dorit să obțină un loc de parcare și au dat în judecată primăriile. În multe cazuri, s-a decis ca primăriile să scoată la licitațiile locurile de parcare.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

15 comentarii la “Instanța a stabilit că primăria nu este obligată să vă ofere locuri de parcare

 1. ca pot angajatii primariei sa parcheze gratis in curtea lui Chitac.
  A ajuns taranusul asta sa bulibaseasca un oras intreg!

 2. Fac apel la toți constănțenii sa nu îl mai voteze pe acest individ malefic și antisocial nea făcut destul rău este timpul sa plece

  1. Este pt prima oara in 30 de ani cand toata Constanta este un santier! Extrem de deranjant, dar se face treaba, daca si celalte administratii ar fi facut ceva nu ar fi fost atata deranj. Daca si termina eu il votez!

   1. Și eu sunt mulțumit că se lucrează în Constanța, și în celelalte orașe europene sufocare de mașini se lucrează pentru limitarea numărului lor.

    1. Noi romanii o sa cantam Desteapta-te romane încă vreo 500 de ani.De fapt nația din care fac parte se deșteaptă doar cu parul sau cu masuri foarte dure

 3. Chitac vine de la Eforie cu bicicleta?? L a vazut cineva? A trasat ,,a vopsit pe afalt o dunga si se cheama parcare,,,, pe bune??? Si curviștină de Udrea a facut același lucru acu’ multi ani!! Pe ipocriții astia , de i fu.. încălzirea globală , astia din UE, mUE, dracu sa i ia , i a vazut cineva facand naveta la Bruxelles cu bicicleta??

  1. Băi prostule și pe tine te afectează încălzirea globală, așa că mai oprește motorul tau poluant macar cînd inti la magazin pentru cumpărături, altfel o sa avem temperaturi din ce in ce mai mari. !

   1. Nu fi prost.avianele și războaiele provocate de partenerul tău strategic de sex poluează mai mult plămânii tai afumati

 4. Ei plătesc parcarea când lasă mașinile în fața primăriei? Stau la casă. De ce pun parcare cu plată? Plătesc taxe și impozite de 60 de ani de când este construită ce sau făcut cu bani aia? Pe când ei repară și construiesc cu bani europeni(datorii)?

 5. Bună ziua
  Asta se întâmplă când angajații statului din justiția constantena sunt MITUITI cu locuri de parcare libere la locul de munca la fel cu cei de visa-vis de ei.
  Justițiarul mititica cu parcările este de-a dreptul nebunesc, dar asta este tara lui kwi esuatul aligen și a acoliților lui. Am mai spus-o vina principala este la noi cetățenii Onești inactivi și indiferenți la ce ni se întâmplă. Unde sunt „tinerii” cu Noaptea ca hotii- care da mobilizeze constănțenii. Ni-i interesează ca ei nu locuiesc printre noi, au cartierele lor de case unde nu plătesc parcări și alta alea.

 6. Mai dati-vă fundurile jos din mașinile voastre este mai sănătos și o să vă simțiți mai bine mergind pe jos mai ales pe distanțele relativ scurte pe care le are Constanța fiind un oraș mic că suprafață.

  1. Mai sus ma gândeam ca e un accident, dar tu asa ești tu…. Care e procentul de Co2 din atmosferă, barosane? Sub 0,5%…Ce s ar intampla dacă toată lumea ar opri mașinile cu combustie interna? Fix nimic.
   Doar pentru ca ești incapabil sa îți permiți o mașină, nu înseamnă că trebuie ca majoritatea sa îți urmeze gândul mic. Pun pariu ca tu ești din aia care cred ca e ok ca elevii sa „învețe” despre diversitatea sexuala din clasa a 3 a….

 7. Nu este corect sa se foloseasca de carosabil, ( si sa ingreuneze circulatia) pentru a inventa locuri de parcare, atata timp cat platim impozite si taxe, normal era sa creeze(construiasca) locuri de parcare taxabile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un șofer care nu a acordat prioritate pietonilor a cerut anularea amenzii, dar a primit una în plus

vin aug. 25 , 2023
Un șofer care conducea pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța nu a acordat prioritate pietonilor. A primit amendă, dar și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o durată de 60 de zile. Culmea, avea și permis expirat. Nemulțumit, a cerut anularea amenzii. Judecătorii au decis însă să mențină procesul […]

V-ar putea interesa și: