INTERCEPTĂRI. „Am o prietenă bogată, fii-sa a dat în a IV-a la «Mircea» şi a căzut. VREA LA MIRCEA! Dă 5.000 de euro.” „Vorbim dimineaţă să-ţi dau reţeta. 1 kg de nucă” 

colegiul mircea cel batran

Un fost inspector școlar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a primit anul trecut 5.000 de euro mită pentru a facilita transferul unei eleve la un colegiu de prestigiu. Mama care a dat mita și intermediara au scăpat fără dosare penale.

Iulia-Cristina Carabancea, fost inspector pentru învățământul primar din cadrul ISJ Constanța, a fost pusă sub acuzare la începutul acestui an în urma unui denunț înregistrat la DNA. În sesizare, inspectoarea era acuzată că în toamna anului trecut a primit o sumă considerabilă pentru a asigura transferul unei eleve de clasa a V-a de la o școală gimnazială la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. 

Înmatricularea elevei la colegiu era deja înregistrată în momentul în care pe fir au intrat procurorii DNA. Inspectoarea a fost dată de gol de discuțiile purtate pe WhatsApp cu prietena sa, cea care intermediase luarea de mită. 

Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, inspectoarea Carabancea era bună prietenă cu o femeie de afaceri din Constanța. „Cele două îşi comunicau reciproc gânduri şi activităţi intime, de unde rezultă că aveau încredere una în cealaltă, şi totodată aveau influenţă una asupra celeilalte în legătură cu acceptarea unor rugăminţi, cereri sau sugestii”, au precizat procurorii DNA.

În luna august, femeia de afaceri i-a scris Iuliei-Cristina Carabancea pe WhatsApp că are o prietenă, la rându-i femeie de afaceri, a cărei fiică a ratat admiterea în clasa a V-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța și vrea cu orice preț să ajungă eleva acolo. 

I-a transmis inspectoarei că „pentru a-şi face fiica fericită”, prietena ei este dispusă să plătească persoanei care i-ar rezolva acest transfer. 

Conversație WhatsApp:

Conversațiile pe WhatsApp au fost cele care au dat-o de gol pe inspectoare. Imagine ilustrativă via Shutterstock

Femeie de afaceri: „Putem să vorbim ceva confidenţial? Am o prietenă bogată, fii-sa a dat în a IV-a la «Mircea» şi a căzut. VREA LA MIRCEA! Dă 5.000 de euro. Gândeşte-te. Vezi ce poţi face. E bogată şi e disperată să fie la «Mircea»!”

Inspectoarea Carabancea: „Lasă-mă puţin… şi vorbim. Aloooo! Copilul de la Mircea… cum îl cheamă? 
Femeia de afaceri: A.A.* de la şcoala 43.

Inspectoarea Carabancea: Să se pregătească. Urgent. Sper că mai vrea. Am făcut tumbe şi poate îmi iese, dar trebuie să mă mişc iute.

Inițial, cele două au discutat deschis despre suma de bani oferită pentru facilitarea transferului, însă, ulterior, în convorbirile pe WhatsApp, mita a fost codificată folosind sintagmele „kilograme de nucă”, „prăjitura” sau „tort”.

Cu puțin timp înainte de deschiderea anului școlar 2021-2022, inspectoarea Carabancea a aflat din cadrul unei ședințe a ISJ că la Colegiul Mircea se va înființa suplimentar o clasă de a V-a, la care vor putea să se înscrie elevii respinși inițial. Pentru a fi siguri că nimeni nu va lua locul fiicei ei, mama a scos din buzunar inițial 1.000 de euro, apoi încă 4.000 și prin intermediul prietenei i-a trimis inspectoarei Carabancea. 

Conversație WhatsApp:

Femeia de afaceri: „Prietena a pregătit «prăjitura», doar să ţi-o livrez, să-mi spui paşii şi când vrei. Prăjitura câte grame să aibă ca să fie ok?”. 
Inspectoarea Carabancea: ,,Mâine. Vorbim dimineaţă să-ţi dau reţeta. 1 kg de nucă” 

Femeia de afaceri: „Ne vedem diseară să-ţi dau. Mi-a lăsat ce trebuie… primul kil”. 

 „Am ajuns. Vezi că sunt în stânga când ieşi în intersecţie. Iau 4 kg nucă luni, sunt la ea, dacă vrei în seara asta îi iau și treci să-ţi dau mâine…” 

Inspectoarea Carabancea: „Ne vedem luni”. 

Cele două femei au recunoscut că, de fapt, kilogramele de nucă, prăjitura reprezentau sumele de bani oferite cu titlu de mită: 1.000, respectiv 4.000 de euro.

A luat mită pentru a-și plăti datoriile

Pusă sub acuzare pentru luare de mită, Iulia-Cristina Carabancea a recunoscut acuzațiile. Le-a declarat anchetatorilor că a primit suma de bani pentru a-și achita anumite datorii. A recunoscut că s-a ocupat personal de redactarea documentelor privind transferul elevei, asigurându-și prietena că va rezolva totul „fără prea multă gălăgie”. Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Foto: cnmbct.ro

„Tribunalul reţine că inculpata a comunicat suspectei (prietena sa – n.r.) şi alte aspecte din care rezultă că s-a ocupat personal de transferul elevei, indicând, spre exemplu, ca mama să se ducă la Şcoala 43 şi să ia documentele de transfer de acolo, deoarece directorul şcolii a fost încunoştinţat. Din aceste mesaje, tribunalul reţine că inculpata a introdus-o ea însăşi pe lista de transfer pe elevă şi în acelaşi timp a introdus-o pe listă în mod nelegal, din moment ce nu se depusese o cerere oficială de transfer din partea părinţilor elevei, de natură a stabili dacă se încadra pentru acest transfer în raport cu alţi elevi ce aveau aceeaşi doleanţă”, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța.

Dată afară în martie

După ce i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosar, inspectoarea Carabancea a solicitat DNA încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Solicitarea i-a fost admisă, procurorii stabilindu-i o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de doi ani și șase luni. În plus, i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de un an.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Tribunalul Constanța pe 29 aprilie, însă decizia instanței nu este definitivă. 

Iulia-Cristina Carabanca a fost eliberată din funcția de inspector școlar în luna martie, atunci când DNA a anunțat încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției.

„Interesul învățământului nu se mai justifică pentru ca doamna Iulia-Cristina Carabancea să mai rămână în funcția de inspector școlar. Încetarea detașării în interesul învățământului am propus-o eu inspectoratului cu avizul Ministerului Educației, pentru că este o situație care aduce atingere imaginii învățământului și atunci e mai mult decât firesc să luăm o astfel de măsură”, a declarat atunci inspectorul general școlar al ISJ Constanța, Sorin Mihai.

Mituitoarele au scăpat. DNA: „Nu există interes public”

Acuzată de dare de mită, prietena inspectoarei Carabancea a fost scoasă de sub urmărire penală. La fel s-a întâmplat și cu mama elevei care a oferit suma de 5.000 de euro, acuzată de complicitate la dare de mită. La finalul anchetei, procurorul DNA a dispus soluția de renunțare la urmărire penală în cazul celor două femei care aveau calitatea de suspect. „Nu există un interes public pentru urmărirea faptelor”, a invocat procurorul de caz în soluție.

„Conţinutul faptei este unul redus ca gravitate, actul de dare de mită şi, respectiv, de complicitate la aceasta, fiind motivat de intenţia suspectei de a obţine încadrarea fiicei sale, în clasa a V-a, la o unitate şcolară care, în opinia sa, ar fi fost aptă să îi asigure acesteia o educaţie şcolară mai bună. (…) Și urmările produse ori care s-ar fi putut produce au fost minime, în condiţiile în care încadrarea fiicei mituitoarei la colegiul dorit nu s-a realizat în detrimentul vreunui alt elev, ci ca urmare a înfiinţării unei noi clase, în care au fost admişi numeroşi alţi candidaţi”, a motivat DNA soluția de renunțare la urmărire penală.

Procurorii au invocat și că ambele femei au contribuit la aflarea adevărului, colaborând încă de la început cu anchetatorii și că există o „disproporţie vădită între cheltuielile ce s-ar face într-un eventual proces penal şi gravitatea redusă a faptei”. 

Soluția de renunțare la urmărire penală dispusă de procurorul DNA a fost confirmată de Tribunalul Constanța pe 21 aprilie. Decizia instanței este definitivă. 

În privința sumei de 5.000 de euro, tribunalul a dispus confiscarea acesteia. În cazul transferului nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că eleva avea dreptul de a se înscrie la clasa înființată suplimentar, asemenea celorlalți copii. 

*Numele elevei a fost anonimizat pentru a-i proteja identitatea, având în vedere vârsta acesteia.

Sursa: Libertatea.ro

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Fraudă ca-n filme: au pus mâna pe 16 milioane de dolari aflați în conturile deschise la o bancă din România de o societate comercială cu sediul în America Centrală

Thu May 5 , 2022
La data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție […]