Intervenție de amploare a RAJA în municipiul Constanța, după prăbușirea unul canal colector vechi de peste 50 de ani. Lucrările vor dura 10 zile

În data de 4 martie 2020, în urma unei sesizări, echipele de intervenție RAJA s-au deplasat pe strada Nehoiului din municipiul Constanța, stradă pe care se află pozat colectorul cu diametrul de 800 mm, ce pleacă de la stația de pompare SP3 la Stația de Epurare Constanța Sud. În urma primelor săpături efectuate, la o adâncime de peste 5 metri, s-a constatat că acest colector este prăbușit pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

Imediat, conform Legii nr. 107/1996 – Legea Apelor și OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, au fost informați Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Inițial, echipele de intervenție au încercat să remedieze conducta, fără a fi necesară deversarea pe conducta de siguranță ce pleacă de la stația de pompare SP3. În urma decopertării zonei, în zilele de 04 – 05 martie și în dimineața zilei de 06 martie 2020, s-a constatat că tot pe strada Nehoiului, colectorul este prăbușit pe încă o lungime de aproximativ 50 de metri. În consecință, pentru a se remedia avaria, s-a luat decizia pentru înlocuirea colectorului pe o lungime de 80 de metri. Având în vedere debitul mare de apă, dar și tronsonul avariat, respectându-se toți pașii legali, s-a început deversarea pe conducta de siguranță. Apa care pleacă de la stația de pompare SP3 este preepurată cu treapta mecanică și tratată cu o substanță clorigenă la nivelul stației.

Colectorul prăbușit are o vechime de peste 50 de ani și deservește zonele Gară, Peninsulară, Centrală, Abator, Far, Km 4 și parțial Poarta 6.

În datele de 06 și 07 martie 2020 s-au continuat excavațiile, s-au efectuat sprijinirile de maluri și s-au făcut epuizmentele pentru deblocarea provizorie a zonelor prăbușite, asanându-se permanent zona afectată. În data de 08 martie 2020, la locul intervenției a fost adusă conducta nouă, necesară pentru înlocuire, și s-a început îmbinarea tronsoanelor.

Pentru efectuarea lucrărilor în regim de siguranță, cu sprijinul Poliției Rutiere, se va închide circulația pe strada Nehoiului, pe tronsonul delimitat de intersecțiile cu străzile Plopilor și Viorelelor. Zona este împrejmuită și semnalizată corespunzător.

Totodată, pentru diminuarea debitului de descărcare pe conducta de siguranță, se încearcă realizarea unei soluții provizorii de evacuare a apelor în conducta ce duce la stația de epurare Constanța Sud.

Ținând cont de lungimea colectorului, adâncimea de pozare, dar și debitul mare de apă, experții RAJA preconizează că lucrările de reparații vor dura aproximativ 10 zile, în condițiile în care nu vor apărea alte probleme.  

Menționăm că, pe lângă tratarea mecanică a apei deversate și aplicarea unei dezinfecții prin clorinare, se monitorizează permanent cantitativ și calitativ zona de descărcare și se urmărește zilnic evoluția parametrilor, prin probe de analiză a apei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul educației și cercetării a decis să suspende olimpiadele școlare

lun mart. 9 , 2020
Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a convocat o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ. De asemenea, ministrul a subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii […]
elevi

V-ar putea interesa și: