INTERVIU Ce poate să facă Dan Barna, ca președinte al României, pentru Constanța

Dan Barna interviu Constanța 100%
Dan Barna, candidalul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale (foto: Constanța 100%)

Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale a acordat un interviu publicației Constanța 100%.

L-am întrebat mai multe lucruri legate de Constanța, orașul în care și-a început campania, despre turism, Marea Neagră, gazele off-shore, despre un posibil viitor spital regional.

Constanța 100%: De ce ați ales să vă lansați candidatura în Constanța?

Am vrut în această campanie să mă întâlnesc direct cu cât mai mulți alegători. Constanța a fost întotdeauna importantă pentru USR-PLUS, dovadă și scorul de la europarlamentare. De asemenea numărul semnificativ de semnături pe care constănțenii l-au strâns pentru inițiativa “Fără Penali” ne-a arătat că există aici o majoritate de oameni care vrea o Românie decentă, o guvernare competentă și o viziune clară asupra viitorului nostru comun.

Dan Barna

Dacă ar trebui sa alegeți cele mai importante trei lucruri din programul dv. electoral, care ar fi acelea și de ce?

Am propus un program prezidențial care acoperă o plajă foarte largă de subiecte. Dacă ar fi totuși să aleg dintre ele atunci ar fi educația – o preocupare pentru întregul mandat, nu doar pentru perioadele electorale, reforma constituției – trebuie să ieșim din ambiguitatea actuală și economia – trebuie să încurajăm antreprenorii ca să dezvoltăm țara. Dar cel mai important cred că este modul de a acționa pentru aceste lucruri. De asta, am spus mereu că România are nevoie de un președinte care contează, care e acolo, la muncă, zi de zi și care nu așteaptă ca dezastrul să fie iminent pentru a interveni cu toată legitimitatea conferită de milioanele de voturi care îi justifică mandatul.

Ce vă propuneți să faceți (dacă vă propuneți) pentru infrastructura maritimă și fluvială a României? Mă refer în special la portul Constanța și la Canalul Dunăre Marea Neagră?

Ceea ce îmi propun e să fiu atent la oamenii care sunt însărcinați să păstorească programul de guvernare. Idei bune au existat tot timpul, dar caracterul și competența miniștrilor, șefilor de agenții și companii de stat au fost mai puțin discutate. Cu oameni buni putem ajunge departe.

Strict la subiect, cred că potențialul portului Constanța este subexploatat și cred că soluțiile sunt tot la specialiștii în domeniu. Ceea ce poate face un președinte este să îi asculte și să îi sprijine. România ratează oportunități majore și asta înseamnă pierderi de bani și locuri de muncă. Situația asta trebuie să înceteze iar pentru asta e nevoie de o guvernare orientată spre nevoile țării nu spre cele ale diverselor grupuri de interese care parazitează obiective de interes național cum este portul Constanța.

Ați declarat că veți susține exploatarea gazelor off-shore din Marea Neagră. Cum puteți face concret acest lucru?

USR a elaborat un document de poziție consistent cu privire la modul cum poate fi valorificată producția de gaze naturale din Marea Neagră.

Vrem să ne așezăm la masa discuțiilor pentru a avea o colaborare cu forțele politice democratice din Parlament care au, la fel ca noi, convingerea că acest proiect poate aduce bunăstare pentru toți români. Suntem dispuși să susținem schimbările de legislație necesare care susțin ideea de parteneriat stabil și predictibil între stat și investitori de pe urma căruia să aibă de câștigat toți românii.

Una dintre direcții este să încurajăm consumul intern prin extinderea rețelelor de gaze pentru consumatorii casnici și valorificarea superioară a gazului natural prin petrochimie. Producția de gaze naturale din Marea Neagră este, în viziunea USR, un obiectiv național. Noi vrem ca banii colectați din taxarea producției offshore să fie distribuiți către toți românii prin Pilonul 2 de pensii. Viziunea noastră este ca fondurile de Pilon 2 să investească jumătate din aceste sume în proiecte eficiente care să contribuie la tranziția energetică și în industria care valorifică superior gazele naturale. (https://www.usr.ro/files/Policy-Brief-Marea-Neagra-19.08.2019.pdf)

În programul economic prezentat pe site nu apare capitolul „turism”.

Turismul, ca orice alt business, are nevoie de predictibilitate și investiții. Statul poate asigura prima condiție și pot sa vă spun că nu voi permite în cursul mandatului meu schimbări de ultim moment în legislație care să aducă atingere acestui principiu. Nu cred că președintele trebuie să stabilească direcții majore într-un domeniu cum este turismul. Ceea ce poate face însă președintele este să fie în permanent contact cu reprezentanții industriei și să preia de la ei semnalele de alarmă sau ideile bune pe care să le promoveze ulterior în discuțiile cu guvernul. Și de asta, am propus înființarea unui Consiliu pentru Dezvoltare pe lângă Administrația Prezidențială care să preia semnalele din economia reală și să le transmită în instituții de la care ulterior să ceară soluții.

Ați promis că se va respecta legea și că Educația va primit 6% din PIB. Este sustenabilă cifra, în condițiile în care România colectează până în 30% din PIB venituri publice?

M-am angajat că educația va primi 6 la sută până la finalul mandatului meu și așa va fi. Alianța USR-PLUS va ajunge la guvernare iar asta va fi una dintre priorități. Colectarea este, într-adevăr, foarte slabă și lucrul ăsta trebuie schimbat. Dar nu e suficient. Cred că trebuie oprită și conducta prin care se scurg bani publici către diverse clientele de partid sau personale. Dacă facem lucrurile astea două vor fi bani și pentru educație. Problema României nu e, până la urmă, lipsa de fonduri cât felul nefericit în care banii sunt administrați.

PSD a promis un spital regional în Constanța. Nu s-a făcut. Ce prevede programul dv. în domeniul sănătății pentru Constanța?

Finalizarea infrastructurii critice în sănătate este esențială. Nu s-a reușit până acum din două motive: incompetență și rea voință. Am promis trei spitale regionale până la finalul mandatului meu și niciun premier nu va avea liniște cu mine dacă aceste spitale nu vor fi construite. Numărul lor nu este limitat la trei, însă am preferat să aleg varianta pesimistă în program. Știu că putem face mai mult, iar pentru existența unui spital regional nou și modern la Constanța trebuie să existe o colaborare între autoritățile locale și executiv. Vă pot asigura că voi face tot ce ține de mine pentru ca această conversație să existe. Dacă va fi nevoie să îi chem la la Cotroceni săptămânal, o voi face.


Vă recomandăm și:


Leave a Reply

Your email address will not be published.