Interviu cu prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, candidat la funcția de rector al Universității Ovidius din Constanța pentru mandatul 2020 – 2024

prof. univ. dr. ing. Eden Mamut,

Alegerile pentru funcția de rector al Universității Ovidius din Constanța vor avea loc la finalul acestei luni. Vă prezentăm un interviu realizat cu unul dintre candidați, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.

Rep: Domnule profesor, după o întrerupere de 3 luni, campania de alegeri pentru funcția de rector al Universității Ovidius se reia în viteză. Cum apreciați această situație?

EM: Este un context destul de dificil, cu o criză care a scos în evidență mari lipsuri și carențele existente atât în infrastructură universității cât și sub aspect managerial. Tot ceea ce nu s-a făcut în anii și chiar deceniile anterioare a ieșit la suprafață acum și impresia noastră este că Universitatea iese foarte slăbită din această încercare. Este o perioadă în care toate cadrele didactice sunt f. ocupate cu sesiunile de examene, de restanțe, de pregătire a examenelor de licență, disertații, admiteri.

Rep: Care este argumentația pentru această dată?

EM: Din câte am înțeles, se invocă faptul că mandatul actualei conduceri a expirat la data de 12 aprilie și că prelungirea mandatului fostului Rector de către Ministrul Educației, înseamnă doar o perioadă de interimat când la conducere se află o persoană împuternicită să semneze documentele strict necesare pentru a nu bloca activitățile curente. Dar această stare de interimat noi avem senzația că o trăim încă de la arestarea fostului rector din 2013. Toți cei care s-au perindat pe la conducere de atunci și până acum, au lăsat impresia că sunt acolo doar pentru a ține „cearceaful pe țambal” pentru ca nu cumva fărădelegile săvârșite în perioada 2012 – 2013 să iasă la suprafață. Nici măcar raportul comisiei de control din partea Ministerului, care pe sute de pagi recomanda să fie luate măsuri profunde pe mai multe planuri, nu a produs practic nicio consecință. Mai mult, ne trezim astăzi că acel personaj care, doar într-un an de mandat între 2012 și 2013 a dus Universitatea cu 2 decenii înapoi, deși a fost condamnat pentru faptele sale, este „scos de la naftalină” și folosit pe post de sperietoare. Culmea este, că cei care se prezintă ca alternativa cea mai plauzibilă la conducerea Universității și care deja se erijează în postura de “stăpâni”, copiază aproape identic strategia și mijloacele cu care s-a ales conducerea care ne-a împotmolit în dezastrul din 2012.

Rep: A existat o consultare cu toți candidații în stabilirea noului calendar?

EM: Nu a existat nici înainte și nici după declanșarea epidemiei nicio consultare. La încercările mele de solicitare a unui dialog, mi s-a răspuns cu aroganță și cu o atitudine de ca și cum „cine aș fi eu să cer să se discute cu mine?” Ori în realitate, campania de alegeri pentru funcția de Rector trebuie să fie o dezbatere deschisă, un dialog de idei pentru soluții, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 3 luni schimbă în mod dramatic datele problemei. În toată lumea se vorbește că Universitățile și educația în general intră într-o nouă eră. Și în acest context, este nevoie de o dezbatere profundă în comunitatea noastră atât cu colegii cadre didactice cât și cu studenții.

Rep: Care este noua realitate spre care se îndreaptă învățământul superior?

EM: Deși semnalele erau foarte puternice în ultimii ani, acum a devenit clar pentru toată lumea că digitalizarea devine componenta fundamentală a actului de educație. Centrarea pe digitalizare va deschide drumul către constituirea de rețele masive de Universități cu distribuție globală. Procesul de educație se va centra pe formarea de atitudini, iar transferul de cunoștințe și formarea de deprinderi vor fi preluate din ce în ce mai mult de sisteme digitale de tip bot. Aceste schimbări vor conduce la schimbări profunde în structura Universităților care probabil că vor avea o paletă mai largă de forme de la simple puncte de contact cu studenții gen „Points Of Sales” la platforme masive de cercetare și creație de cunoaștere și de tehnologii de educație. Probabil că aceste schimbări se vor produce în viitorii 10 chiar 20 de ani, dar următorii 4 ani sunt cruciali în vederea poziționării Universității noastre pentru viitorul context.

Rep: Ce prevede, pe scurt, planul dumneavoastră managerial?

EM: Planurile manageriale au fost depuse și promovate începând din luna martie. În ceea ce mă privește am organizat o pagină web: www.Ovidius40.ro și o pagină pe Facebook Ovidius4.0. Mulți dintre colegii și colege mele au consultat paginile și chiar mi-au transmis părerile și suportul lor. A fost apreciat faptul că am formulat măsuri concrete cu termene și responsabilități clare și credibile. Am primit deja multe telefoane de încurajare dar și cu sugestii și propuneri. Mult mai important este însă dialogul direct în care să poți primi întrebări, să formulezi răspunsuri și să poți reconsidera propriile teze pe baza opiniilor și sugestiilor celorlalți. Multe opinii nu se pot formula în cuvinte, trebuie să te uiți în ochii colegelor, colegilor sau ale studenților și să citești nevoile și așteptările lor. Dar, fiind o decizie a Senatului Universității, mă voi conforma și mi-am propus ca în zilele menționate, să fiu prezent pe rețelele sociale și să pot fi contactat, să putem dialoga și chiar să putem organiza dezbateri video live.

La final, vă mulțumesc pentru interesul dvs pentru activitatea Universității noastre și pentru că ne oferiți o posibilitate de a ne exprima opiniile! În calitatea de viitor Rector al Universității, din prima zi de mandat, voi asigura cadrul necesar pentru ca fiecare student, fiecare cadru didactic sau angajat din personalul administrativ, să se poată adresa în mod direct, nemijlocit și neîngrădit întregii comunități.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

OFERTĂ specială pentru partide politice și politicieni, pentru publicarea comunicatelor de presă în ziarul Constanța 100%

lun iun. 15 , 2020
Ziarul Constanța 100% propune partidelor politice, politicienilor, dar și cititorilor un exercițiu de transparență atât din punct de vedere al comunicării, cât și financiar. Am hotărât, astfel, să realizăm și publicăm o oferă specială pentru partidele și politicienii care doresc să publice comunicate de presă în această perioadă de precampanie. […]
Oferta-speciala-CT100.ro

V-ar putea interesa și: