„Într-un an și trei luni, Primăria Constanța nu a fost în stare să scoată niște dale din pământ”

Deputatul Bogdan Bola a declarat, astăzi, că la întrebat pe ministrul Apărării de atunci, Nicolae Ciucă, de ce se întârzie de mai bine de un an începerea construirii Monumentului Dobrogei, având în vedere că încă din august 2020 scuarul de la Tribunalul Constanța (105 m²) fusese dat de Primărie în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Acesta i-a răspuns că ei erau și sunt pregătiți, însă chiar și în ziua de azi, Primăria Constanța nu a fost în stare să elibereze de construcții terenul de pe strada Traian: “potrivit Protocolului privind transmiterea imobilului și a procesului verbal de predare primire, terenul trebuia eliberat de orice construcții prin grija Consiliului Local al Municipiului Constanța până la data de 30.10.2020.”

„Deci a trecut un an și trei luni și Primăria nu a fost în stare să scoată niște dale din pământ pentru a preda un teren…și noi ne mai mirăm că nu se termină lucrările la Spitalul de Infecțioase? Sau că un excavator a stat în intersecția de la Tomis 3 săptămâni în șir nemișcat? Iar ca să fie lucrurile și mai clare, reprezentanții Ministerului Apărării chiar și-au dat silința să preia terenul, așa cum rezultă chiar din răspunsul dat de domnul Ciucă:

“Pentru inițierea demersurilor în vederea amplasării monumentului, Ministerul Apărării Naționale prin UM 02154 Constanța a solicitat Primăriei Municipiului Constanța eliberarea terenului de orice construcție, obligație asumată de această instituție conform documentelor. Precizăm faptul că, deși au existat și relaționări telefonice cu reprezentanți ai Primăriei, nici până la această dată terenul nu a fost eliberat de construcții, pe acesta regăsindu-se fundația și soclul care au aparținut unui alt monument”

Deci oamenii au și sunat chiar ca să se apuce de treabă…și tot nimic. O aștepta cineva… ceva… de nu se finalizează odată această simplă formalitate. O fi vreun interes să dăm și acel teren vreunui “investitor”, așa cum ne pricepem bine la Constanța. Că altfel chiar nu pot să-mi explic de ce atâta nepăsare pentru un monument pe care Dobrogea și dobrogenii îl merită.

Iar acum, colac peste pupăză, vine și Consiliul Județean Constanța cu ideea să facă un aaaaalt monument închinat Dobrogei. Deci cândva, cumva, se pare că vom avea chiar două, ca să nu ne mai plângem atâta. Am înțeles, din spusele președintelui C.J.C., că se vor sfătui cu Primăria pentru locație…ce să zic, multă baftă cu treaba asta! Am auzit că scuarul de la Tribunal e perfect pentru așa ceva….”, spune Bola.

„Tare îmi e că vorba aia românească din bătrâni “copilul cu două moașe rămâne cu buricul netăiat” se aplică perfect în situația noastră. De ce să cheltuim din banii proprii ai constănțenilor pentru asta, când deja există o alocare bugetară de la Ministerul Apărării pentru același lucru? De ce să nu colaborezi, în loc să te iei la întrecere? De ce să nu scoți un soclu din pământ în mai bine de un an, ca să deblochezi un proiect bun pentru noi toți?

Mă rog, în final, având în vedere că deocamdată nu există un proiect pentru viitorul monument al MApN, voi reveni cu o adresă la ministrul Apărării prin care îi voi solicita să ia legătura cu istoricii și muzeografii din orașul nostru. Doar apelând la cei care cunosc îndeaproape istoria noastră, a dobrogenilor, care vor ține să respecte însemnătatea Unirii Dobrogei cu Principatele Române, vom avea un monument care să ne reprezinte.

Altfel, ne vom trezi și la Constanța cu un monument gen “Cartoful Revoluției” din Capitală, un exemplu rușinos de cum înțelegem să ne respectăm istoria….”, a mai spus fostul deputat liberal.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.