Intră sau nu Constanța în carantină? Prefectul Silviu Coșa are vești bune VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, în platoul Dobrogea TV

Municipiul Constanța a înregistrat, ieri, cel mai mare număr de bolnavi de covid de la începutul anului: 1768. Incidența (numărul de cazuri la mia de locuitori) este de 5,76. L-am întrebat pe prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, tot ieri, în timpul emisiunii „Realitatea locală”, la Dobrogea TV, dacă, în opinia sa, vom ajunge la 6.

Acesta ne-a dat tuturor două vești bune. Prima este că avem de-a face o încetinire a creșterii numărului de cazuri.

„Creșterea era de două mai lentă decât creșterea care a precedat instituirea carantinei de la sfârșitul anului trecut în municipiul Constanța. Spun „era” pentru că de două zile este și mai lentă. Nu v-aș putea spune, la momentul de față, nici statistic, nici epidemiologic, dacă această încetinire a ritmului de creștere e un semn că ajungem la o fază de platou, care este urmată de o fază de scădere, sau dacă ea va continua în perioada următoare, astfel încât să sărim de acest 6 la mie.”, a declarat prefectul.

Reprezentantul Guvernului a precizat că evoluții mai lente au fost în județe precum Sibiu și Bihor, iar în altele, cum ar fi Ilfov și Timișoara, unde creșterea este mai accentuată.

Prefectul a explicat și implicațiile numărului mai mic de teste realizat în Constanța față de Timiș.

„O rată ridicată a incidenței nu este rezultatul unei testări pe scară mai largă, din două motive. O dublare a numărului de teste nu presupune o dublare a numărului de cazuri pozitive. Vă spun din practică. Un alt lucru este că testarea nu se face după ureche, ci după o anumită procedură a Institutului Național pentru Combaterea Bolilor Contagioase. Nu putem afirma că ne vom apuca să testăm oamenii de pe stradă sau oricine dorește să fie testat, pentru că în felul acesta vom scoate la suprafață toate cazurile.”, a mai spus Silviu Coșa.

O altă veste bună este că o localitate nu intră automat în carantină dacă se atinge incidența atinge 6. Decizia este mai complexă, se iau în calcul mai multe elemente.

„Acest prag nu este prevăzut în nicio lege. Starea de carantină se impune în baza unei analize de risc. Ea include și rata incidenței, dar mai sunt și alte elemente: numărul de unități sanitare, numărul de unități disponibile în ele, numărul de locuri disponibile în secțiile ATI, numărul de farmacii, numărul de magazine alimentare, toate raportate la populație. În funcție de ele se determină un punctaj. Dacă se depășește acest prag, se propune sau nu instituirea stării de carantină de către DSP. Propunerea ajunge la Institutul Național de Sănătate Publică, care procedează la o recalculare a punctajului. Acea analiză e prezentată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. CJSU, în baza ei, adoptă o propunere privind instituirea stării de carantină, propunerea ajunge la Departamentul pentru Situații de Urgență, unde până acum au fost aprobate toate.”, a precizat prefectul Constanței.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

Completare 25 martie, ora 13.35

Județul Constanța nu mai are niciun loc liber la Terapie Intensivă

Incidența în municipiul Constanța, 5,82


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Intră sau nu Constanța în carantină? Prefectul Silviu Coșa are vești bune VIDEO

  1. Testarea se face după regula „nici o lacrimă, scapă cine poate” la care au subscris toate instituțiile cu atribuții in combaterea pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Noul regulament de parcare nu intră deocamdată în vigoare

joi mart. 25 , 2021
Noul regulament de parcare din municipiul Constanța nu va intra în vigoare luna aceasta. Primarul orașului declarase că acesta ar putea fi discutat de consilierii locali în ședința de la sfârșitul lunii martie, care va avea loc pe 26. Proiectul nu apare însă pe ordinea de zi, iar reprezentanți ai […]

V-ar putea interesa și: