Iohannis a explicat de ce se majorează pensiile, dar nu și salariile profesorilor

Majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor este una realizată în condiţiile crizei economice provocată de pandemie, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat că Guvernul a găsit soluții pentru majorarea pensiilor, deși specialiștii au spus că nu se poate. Șeful statului a explicat și de ce nu cresc salariile profesorilor.

https://www.facebook.com/304735519648377/videos/2389230581378867/

„Nimeni nu şi-a dorit această epidemie, care global s-a dezvoltat într-o pandemie. Absolut nimeni nu cred că şi-a dorit pentru România o criză economică. Dar această epidemie a venit şi în consecinţă a apărut şi criza economică. Aici suntem şi aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea îşi doreşte să câştige mai bine şi guvernanţii, de bună seamă, doresc să dea bani mai mulţi oamenilor, care au aşteptări mai mari. Însă pentru a face posibile aceste lucruri, trebuie să existe aceşti bani”, a susţinut preşedintele într-o conferinţă de presă.

Potrivit şefului statului, „nu este posibil să împarţi bani care nu există şi dacă intră România în criză economică şi veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile”.

„Totuşi – am spus de la bun început şi mă bucur că în PNL s-au găsit foarte mulţi politicieni care au aceeaşi părere -, nu putem să avem o situaţie în care categoriile cele mai vulnerabile, copiii şi pensionarii, să plătească nota de plată pentru această epidemie şi pentru recesiunea economică. Şi atunci, cu toate că marea majoritate a specialiştilor, economiştilor au repetat de nenumărate rânduri că nu se pot majora nici pensiile, nici alocaţiile, am solicitat Guvernului să găsească soluţii, totuşi să le majoreze atât cât se poate. Şi, iată, au venit cu soluţii pentru majorarea alocaţiilor în etape, o soluţie foarte potrivită, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuşi. Deci, în condiţiile în care majoritatea specialiştilor a spus că nu se poate, iată că totuşi Guvernul a venit cu o soluţie de majorare a pensiilor. Deci, nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când economia îşi va reveni, cu siguranţă se vor căuta soluţii şi pentru majorări ulterioare”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a vorbit și despre salariile profesorilor, care nu se vor mai majora. Acesta consideră că începutul anului şcolar nu va fi boicotat în contextul pandemiei, adăugând că înţelege foarte bine îngrijorările sindicatelor din domeniul educaţiei privind creşterile salariale.

„Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar, însă pot să înţeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba – tot din motive electorale, ca să fim foarte oneşti – de nişte creşteri salariale anticipate, fiindcă în Legea salarizării aceste creşteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Mai exact, trebuia să aibă o creştere la începutul acestui an şi o creştere înainte de începerea anului şcolar. Din motive regretabile, care ţin de epidemie şi de criza economică, bugetul s-a micşorat, nu s-a mărit, şi atunci Guvernul trebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil”, a declarat Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a amintit că „acea creştere de 8% de la începutul anului s-a realizat”.

Citește și: Școala va începe pe 14 septembrie. Elevii și profesorii vor purta măști

„Deci, în acest an, cadrele didactice au primit o creştere salarială. Este un fapt, este uşor de verificat, fiecare poate să-şi numere banii acasă. Această creştere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum şi a fost amânată pentru la anul, când suntem convinşi că situaţia economică va fi mai bună decât în acest an şi toată lumea speră că atunci se poate trece la această creştere. Este regretabil, aşa cum este regretabil că nu au putut creşte pensiile, că nu au putut creşte alocaţiile pentru copii, însă banii sunt care sunt şi cu aceşti bani Guvernul trebuie să opereze”, a argumentat preşedintele.

Şeful statului a amintit că Ministerul Educaţiei a pregătit platforme de predare online.

„Cred că este posibil să găsim, să se găsească soluţii pentru fiecare caz în parte. Însă trebuie să pornim de la o premisă realistă: majoritatea şcolilor vor funcţiona fizic, iar acolo unde nu se poate, trebuie găsite, prin colaborare între Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, inspectorate – soluţiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii, totuşi, să nu piardă materia şi să nu piardă acele zile”, a adăugat Iohannis.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constănțeanul nesimțit. Gunoaie aruncate lângă containere

mie aug. 19 , 2020
În municipiul Constanța au început să fie amplasate 30.000 de containere galbene cu scopul de a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor în rândul constănțenilor, conform normelor europene și legilor în vigoare. Din păcate, aceste containere de cele mai multe ori sunt fie goale, vandalizate, murdărite cu grafitti sau […]
deseuri-colectare-selectiva-polaris-m-holding-constanta-2

V-ar putea interesa și: