Iohannis, REVOLTAT de ministrul Sănătății și PSD

Klaus Iohannis, președintele României, s-a declarat revoltat de ministrul Sănătății, pe care îl acuză de acțiuni de imagine, dar și de politica PSD în domeniul sănătății. Recent, reamintim, acesta a decorat însă mai multe spitale cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Șeful statului a susţinut, marţi, la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor instituţii din domeniul medical, spunând că aceasta are loc cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, “o zi care merită sărbătorită, dar care a fost transformată de decidenţii guvernamentali într-un spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative”.

„Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din ţară şi ştiu cu ce se confruntă medicii şi asistentele medicale, cercetătorii şi tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice şi private şi centre de cercetare medicală şi am văzut oameni care, lucrând în condiţii precare, încearcă să-şi facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceştia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea şi recunoştinţa, indiferent unde lucrează”, a spus Iohannis.

El a adăugat că actuala guvernare PSD este “un eşec de la un capăt la altul”, menţionând că PSD a promis românilor 8 spitale regionale şi un spital republican, dar şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor existente.

„Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat şi votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca şi în economie, educaţie, infrastructură, şi de promisiunile în domeniul sănătăţii s-a ales praful. Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certaţi cu justiţia, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenţei guvernanţilor”, a afirmat Iohannis.

El s-a referit şi la controalele neanunţate făcute de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în spitale.

„Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale? În ciuda scandalurilor zilnice prin care se încearcă să se obţină capital de imagine pentru Guvern, cei mai mulţi medici şi asistente medicale sunt şi rămân profesionişti, şi încă de cea mai bună calitate. Ce fac guvernanţii ca să îi ajute? Mai nimic, în afara unor excese de autoritate prin care încearcă să acopere lipsa de acţiuni concrete menite să sprijine domeniul sănătăţii”, a spus şeful statului.

Reamintim că ministrul Sorina Pintea a efectual un astfel de control inopinat și la Spitalul Județean Constanța. A spus că a găsit dezastru și a cerut demisia a două asistente șef. La numai două zile de la control, președintele României a decorat spitalul.

Potrivit președintelui, nici în domeniul resurselor umane din sănătate obiectivele asumate de guvernanţi nu au fost îndeplinite, rezidenţiatul nu a fost reformat, iar în momentul de faţă nu există o planificare reală a necesarului de angajaţi în sănătate.

„Concret, numărul de locuri şi posturi nu este corelat cu numărul de absolvenţi de medicină şi nici cu necesarul de resurse umane, per ansamblu şi pe specialităţi. În ţara noastră sunt educaţi foarte mulţi tineri medici, dar ne confruntăm în continuare cu dezechilibre pe specialităţi, cu dezechilibre în distribuţia medicilor în urban-rural, dar şi între judeţe ori regiuni, iar exodul nu a fost stopat”, a afirmat el.

Klaus Iohannis a spus că, dacă Guvernul ar fi vrut să construiască spitale, trebuia doar să acceseze bani europeni.

„Pesediştii guvernează încercând permanent să găsească ţapi ispăşitori pentru propriile eşecuri. Nu mai pot păcăli însă pe nimeni, în sănătate cu atât mai puţin. Dacă şi-ar fi propus în mod real să construiască sau să reabiliteze spitale în România, Guvernul nu ar fi trebuit decât să acceseze banii europeni. Avem la dispoziţie fonduri pe care PSD pur şi simplu nu vrea să le folosească”, a susţinut Iohannis.

El a mai spus că viitorul în medicină înseamnă inovare, digitalizare, sustenabilitate, asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate.

„Un act medical de calitate nu poate exista fără un corp medical dedicat, devotat şi responsabil. În acelaşi timp, un act medical de calitate nu poate exista în absenţa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală sau de medicamente sau de consumabile. Avem nevoie de mai multe exemple precum cele oferite de dumneavoastră, cei prezenţi aici, care vă desfăşuraţi activitatea cu maximă responsabilitate în ciuda condiţiilor de muncă mai mult decât dificile!”, a declarat Iohannis.

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

2 comments

  • Tovarasul asta in loc sa conduca tara are ce are cu PSD…asta inseamna sa nu ai ce spune..

  • Domnu werner, sunteti presedinte de ce nu va ocupati de presidentia Romaniei? Va intereseaza mai mult Dragnea & co…chiar nu aveti si altceva de facut ca presedinte al tarii ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.